Putin´den Erdoğan´a: Seçimlerde partinize başarılar dilerim

Putin´den Erdoğan´a: Seçimlerde partinize başarılar dilerim

Rusya´nın başkenti Moskova, Avrupa´nın en büyük camii olan Ulu Camii´nin görkemli açılış törenine tanıklık etti. Kurban Bayramı arifesinde gerçekleştirilen açılış törenine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in yanı sıra Cumh

 

16.15 ERDOĞAN: TİCARİ İLİŞKİLERİMİZ ÇOK İYİ BİR SEVİYEYE ULAŞTI

Kremlin´den yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moskova´nın merkezinde hizmete açılan cami dolayısıyla Putin´i kutlayarak söze başladı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerinin son 10 yılda çok iyi bir seviyeye ulaştığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada yaşanan bazı olumsuzlukların iki ülke arasındaki ticareti olumsuz etkilemesine rağmen ikili ticaret hacminin olumlu bir gelişim gösterdiğini belirtti.

Erdoğan, '2014 yılında ticaret hacmimiz 31 milyar dolara ulaştı, bu yılın ilk yarısında 11 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bilindiği gibi sizinle amacımız, bu seviyeyi 2023 yılına kadar 100 milyar dolara çıkarmak. Umarım başarı bizimle olur ve bu seviyeye ulaşırız' diye konuştu.

15.35 PUTİN: PARTİNİZE BAŞARILAR DİLERİM

Kremlin´in resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, Ulu Camii´nin açılışının ardından Kremlin Sarayı´nda gerçekleştirilen görüşmede Putin, caminin yapımına yaptığı yardımlar ve açılış törenine katılması nedeniyle Erdoğan´a teşekkür etti.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin yüksek seviyede olmasından duydukları memnuniyeti ifade eden Putin, iki ülkenin hem parlamentolar hem de hükümetler arası düzeyde iletişim halinde bulunduğunu kaydetti.

Türkiye´de yaklaşan erken seçimlere de değinen Putin, 'Biliyoruz ki parlamento seçimlerinin eşiğindesiniz, sizin partinize başarılar diliyoruz' dedi.

Rusya´nın Türkiye´nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin çeşitlenmeye devam ettiğini belirten Putin, 'Bu bizi çok mutlu ediyor' dedi. Putin, her iki tarafın yatırım hacminin de artarak 10 milyar dolar seviyesine çıktığını söyledi.

12.19 Putin´in konuşmasının ardından ilahiler okundu. Rusya, Türkiye ve Filistin liderleri hep birlikte caminin içerisini geziyor.

12.18 PUTİN: IŞİD İDEOLOJİSİ YALANLAR ÜSTÜNE KURULU

Putin, Ortadoğu´da etkin olan IŞİD´in İslam´ı karaladığını ve ideolojisinin yalanlar üstüne kurulu olduğuna özel vurgu yaparken, IŞİD propagandasına karşı ´mertçe´ mücadele eden Rusyalı Müslüman din
adamlarına büyük saygı duyduğunu ifade etti. Rusya lideri, konuşmasının sonunda tüm Rusyalı Müslümanların Kurban Bayramı´nı kutladı.

12.09 Putin, 'Rusya´da dinler arası uyumun sağlanmasında ´Müslüman aklının´ yeri büyüktür' diyerek geleneksel İslam´ın Rusya´nın manevi yapısının ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti.

12.06 PUTİN: GÜCÜMÜZ ÇOK ULUSLU VE DİNLİ OLMAMIZDAN GELİYOR

Putin, konuşma yapmak üzere sahneye çıktı:

'Hepinizi tüm kalbimle Moskova Ulu Camii´nin açılışı vesilesiyle kutluyorum. Bu, Rusyalı Müslümanlar için büyük bir olay. Moskova´nın en eski camilerinden biri restore edilerek Avrupa´nın en büyük camilerinden biri haline getirildi, modern bir görünüme kavuştu. İslam, Rusya yasalarına göre ülkenin geleneksel dinlerinden biridir. Rusya, her zaman çok uluslu ve dinli bir ülke oldu. Bu, bizim gücümüzdür.'

12.05 RUSÇA TEŞEKKÜR ETTİ

Erdoğan, Camii´nin yapımındaki özel himayesi nedeniyle Putin´e ayrıca teşekkür ederek, tüm İslam aleminin Kurban Bayramı´nı kutladı. Erdoğan, konuşmasını Rusça teşekkürler anlamına gelen ´Spasibo´ kelimesiyle noktaladı.

12.00 ERDOĞAN: GÖÇMEN KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ SINIR KAPATMAK DEĞİL

Irak ve Suriye´den gelen 2 milyon sığınmacı kapılarını açtığını belirten Erdoğan, 'Mülteci krizinin çözümü sınırlarını kapatmaktan ya da onları denizlerde ölüme terk etmekten değil, ülkelerini yaşanır hale getirmekten geçiyor' dedi.

11.57 ERDOĞAN´DAN TOLSTOY ALINTISI

Erdoğan, AB ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri ve halkına büyük Rus yazar Tolstoy´un mesajını şu iletti: 'Hayatta en önemli uğraş iyiliktir. Art niyetle yakılan ateş, o evle birlikte tüm köyü de yok eder.' Erdoğan, Ortadoğu´daki gelişmelere de bu bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğini belirtti.

11.56 ERDOĞAN: AKSA´NIN KUTSALLIĞI İHLAL EDİLİYOR

'Bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi ifade ederken, maalesef dünyanın farklı köşesinde tamamen farklı şeyler yaşanıyor. İsrail´in Filistin´e uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüs´te Mescid-i Aksa´nın kutsallığı ihlal edilerek tehlikeli bir yere götürülüyor.'

11.49 ERDOĞAN: RUSYA AYNI ÇATI ALTINDA YAŞAMANIN ÖNEMLİ BİR ÖRNEĞİ

'Camii´nin bugün insanlık olarak ihtiyaç duyduğumuz barışa ve karşılıklı yardımlaşmaya katkı sunmasını umuyorum.

Rusya ile aramızdaki kadim bağlar ve muhabbet, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine büyük katkı sunuyor. Rusya, farklı inanç ve kökene sahip insanların barış içinde aynı çatı altında yaşamasına çok önemli bir örnektir.'

11.48 Abbas´ın ardından konuşma yapmak üzere kürsüye Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktı. Besmele çekerek konuşmaya başlayan Erdoğan Putin, Abbas, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Gaynuddin ve Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill´e teşekkür etti.

'Bu eserin dünyanın önde gelen biri olan Moskova´ya kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum' diyen Erdoğan, 'Diyanet İşleri Başkanlığımız
ve Türkiye Diyanet Vakfı´nın bu caminin yapımına katkıda bulunması milletimiz için bahtiyarlık sebebidir ifadesini kullandı.

11.47 ABBAS: RUSYA´DAN ÖNEMLİ BİR MESAJ

Gaynuddin´den sonra söz alan Filistin lideri Abbas, caminin yapımının tamamlanmasının Rusya´da insanların uyum ve karşılıklı saygı içinde yaşadığını gösteren bir mesaj olduğunu söyledi. Abbas, Rusya´nın dünyadaki konumuna ve İslam ile Arap dünyası için taşıdığı öneme büyük değer verdiklerini belirtti.

11.41 Moskovalı binlerce Müslüman, açılış törenini izlemek için Prospekt Mira Caddesi´nde toplandı. Yıllar süren yapım sürecinin ardından Ulu Camii´nin

alanı tam 20 kat genişleterek aynı anda 10 bin kişiye hizmet verecek duruma getirildi. Ancak cami, hizmete açılışının ilk gününde güvenlik sebepleriyle tam kapasiteli hizmet vermeyecek.

11.38 ERDOĞAN VE TÜRKİYE´YE TEŞEKKÜR

Gaynuddin, Moskova Ulu Camii´nin yapımına gösterdiği büyük katkılar için Türkiye´ye ve Erdoğan´a teşekkür etti.

11.34 Törenin açılış konuşmasını yapan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Moskova Merkez Camii´nin mimarisi ile Kremlin ve

Kazan´daki Süyünbüke Kulesi´ni anımsattığını belirterek, caminin Avrasya kültürünün bir örneği olduğunu ifade etti.

11.26 Tören Rusya Uluslararası Kur´an-ı Kerim Okuma Yarışması birincisi Bilal Abdulhalikov´un Kur´an okuması ile başladı.

11.21 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ve Filistin lideri Abbas törenin yapılacağı alana girdi. Erdoğan ve Putin protokolde yan yana oturuyor.

Moskova Ulu Camii, 7 yıllık hummalı yapım sürecinin ardından bugün ibadete açılıyor. Kentin en büyük camii niteliğindeki mabed, bugün kapılarını açacak. Açılış törenine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Filistin Lideri Mahmud Abbas da katılıyor. Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin ve Rusyalı Ortodoks dinadamları da törende hazır bulunuyor.

İÇ DEKORASYONDA OSMANLI İZLERİ

170 milyon dolara mal olan Moskova Ulu Camii, kentin merkez noktalarından olan Prospekt Mira Caddesi üzerinde bulunuyor. Büyüklüğü ile dikkat çeken camide, aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek. Toplam kapalı alanı yaklaşık 19 bin metrekare olan caminin kubbe yüksekliği 46, kubbe çapı 22 metre, iki büyük minaresinin uzunluğu ise 81 metre.

Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen caminin iç dekorasyonu Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırıldı. Caminin dekorasyonunda Klasik Osmanlı sanatı öne çıkıyor.

PUTİN VE ERDOĞAN TÜRK AKIMI İLE SURİYE´Yİ GÖRÜŞECEK

Moskova Merkez Camii´nin açılış töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin´in görüşmesine de vesile olacak. İkili görüşme yapacak olan Erdoğan ve Putin´in, öncelikle Türkiye´deki hükümet belirsizliği nedeniyle yapımı ertelenmek zorunda kalan Türk Akımı projesini ele alması bekleniyor. Görüşmede öne çıkması beklenen bir diğer konu ise Suriye krizi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı açıklamada 'Putin´le görüşmemizin ana ekseninde, daha önce Bakü´de görüşmüş olduğumuz Suriye meselesi var. Aldığımız haberler, yapılan açıklamalar hoş değil. Çünkü bizim Rusya ile olan ilişkimiz çok çok farklı. Ekonomik, ticari, bütün bu ilişkiler çok farklı bir konumda. Buna rağmen bunların olması bizi ciddi manada üzmüştür. Bunları tabii gittiğimizde görüşeceğiz' ifadelerini kullanmıştı.

 



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor