Putin-Erdoğan Pragmatik Arkadaşlığı

Putin-Erdoğan Pragmatik Arkadaşlığı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konusunda farklı görüşlere sahip ama ekonomik çıkarları paylaşıyorlar.Suriye ve başka konularda büyük siyasi görüş farklılıkları olmasına r

Susanne Güsten

Suriye ve başka konularda büyük siyasi görüş farklılıkları olmasına rağmen yine de muhteşem ilişkilere sahipler. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir heyetle birlikte bir günlük çalışma ziyareti için Türkiye’nin başkentine gelen Rus Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i pazartesi günü Ankara’da samimi bir şekilde karşıladı. İki ülke bölgesel politikalardaki görüş ayrılıklarını görmezden gelerek ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi konusuna yoğunlaşmakta kararlı. Türkiye’deki eski AB Büyükelçisi Marc Pierini, Twitter üzerinden “gerçekçi politika iş başında” yorumunu yaptı. Putin ziyareti ayrıca Erdoğan’la birlikte Batı’ya kızma imkânını da tanıdı.

Putin ziyareti, ortak bir kabine oturumu sayılan Türkiye ile ortak bir konsey toplantısı vesilesiyle gerçekleşti. Putin’e 10 bakan eşlik etti. Türk bakış açısına göre bu ziyarette bilhassa Rusları doğal gaz fiyatının indirilmesine ikna etmek söz konusuydu. Rusya, Türkiye’de ihtiyaç duyulan gazın yaklaşık üçte ikisini gönderiyor, ayrıca Türkiye Almanya’nın ardından en büyük ikinci Rus doğal gaz alıcısıdır.

Bu bağımlılık, normalde net ifadeler kullanmaktan çekinmeyen Erdoğan’ın Rusya konusunda dikkat çekici derecede ılımlı hareket etmesinin önemli bir nedenidir. Bu bağlamda Türkiye gerçi Kırım’ın Moskova tarafından ilhak edilmesini eleştirdi, ama Batı’nın Ukrayna krizinden dolayı Rusya’ya getirdiği yaptırımlara katılmadı. Türk hükûmet çevrelerinde gerekçe olarak, Türkiye’nin bu tür yaptırımların etkisine inanmadığı konuşuluyordu. Buna karşılık Türkiye, yaptırımlardan doğan boşlukları kendi ihracatıyla doldurmaya çalışıyor.

Ruslar Türkiye için Nükleer Santral Yapıyor.

Gelecek yıllarda iki ülke de aralarındaki ticareti yılda 100 milyar dolara ulaşacak şekilde geliştirmek istiyor. Bu da şimdiye kadarki hacmin üç katı anlamına geliyor. Yaklaşık 100 Türk inşaat şirketi şu anda Rusya’da faaliyet gösteriyor. Buna karşılık Rusya yılda dört milyon turisti Türk sahillerine gönderiyor.

Buna ek olarak Ruslar, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin güneyinde bulunan Akkuyu’da faaliyete geçmesi beklenen ilk Türk nükleer santralini inşa edecek. Putin, ziyaretten kısa süre önce Türk haber ajansı Anadolu Ajansına verdiği mülakatta, 20 milyar dolarlık projenin ilişkilerdeki önemine özel olarak değindi.

Rusya Cumhurbaşkanı’na hediye olarak Türk Çevre Bakanlığı pazartesi günkü açıklamasında, Akkuyu için yapılan çevre etki değerlendirmesinin olumlu sonuçlandığını duyurdu.

Putin’in ziyareti Türk basınında “100 milyar dolarlık ziyaret” olarak adlandırıldı. Ekonomik ilişkilerdeki büyük planlar nedeniyle Putin ile Erdoğan, dış siyasi meselelerde tartışarak zaman kaybetmek istemiyor. İki devlet arasında farklı görüşlerin elbette olabileceğini söyleyen Putin, bunun kendi dış politikası olan bağımsız devletlerde son derece normal olduğunu ifade etti.

“Özel İlişkiler”

Putin ziyaretinden önce benzer açıklamalarda bulunan bir Türk hükûmet temsilcisi, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin yasa dışı olduğunu belirtmiş ama aynı zamanda Moskova ile “özel ilişkilerin” değerinden söz etmişti. Putin ile Erdoğan’ın kişisel olarak da iyi bir ilişkileri olduğu söyleniyor, iki Cumhurbaşkanı da geçtiğimiz aylarda defalarca telefonlaştı.

Batı’ya yönelik eleştiri, iki politikacı için de günlük yaşantının bir parçasıdır. Hatta Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevden alınmasını talep etmesine ve Putin’in Esad’ın önemli ortaklarından biri olmasına rağmen, tartışma konusu olan Suriye’de bile ortak yönler bulundu. Anadolu Ajansına verdiği mülakatta Putin, Batı’nın çıkarları olduğu iddialarına atıfta bulunarak, Suriye ile ilgili bir çözümde art niyetlerin olmaması gerektiğini belirtti. Erdoğan da kısa süre önce benzer şekilde açıklama yaptı ve Batı’yı, Orta Doğu’da sadece petrol ve doğal gaz kontrolüne ilgi duymakla suçladı.

Türkiye, Rusya’ya yönelik olası bir yaklaşma işaretini uzun zamandan beri Batı’ya karşı bir uyarı olarak kullanıyor. Erdoğan geçtiğimiz yıllarda ülkesinin AB adaylığını sonlandırmayı ve bunun yerine Türkiye’yi -Rusya, Çin ve birkaç Orta Asya devletinden oluşan birlik- Şanghay Örgütüne üyeliğe yönlendirmeyi düşündüğünü dile getirmişti.

Rusya Uzmanı Hakan Aksay, Türk internet portali T24’teki bir yazısında, Ukrayna krizinden dolayı uluslararası alanda yalnızlaşan Rusya’nın, yeni ortaklar arayışında olduğunu ve bu hususta NATO üyesi ve AB adayı Türkiye’nin son derece ilginç olduğunu kaydetti. Aksay, “Türkiye, jeostratejik açıdan önemli konumu ve Batı ile yaşadığı sorunlar nedeniyle Rusya için değerlidir.” ifadelerini kullandı.(Avusturya, Die Presse - 02 Aralık 2014)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor