´Rus S-500 Prometey, evrensel bir hava ve füze savunma sistemi olacak´

´Rus S-500 Prometey, evrensel bir hava ve füze savunma sistemi olacak´

Rus hava savunma şirketi Almaz-Antey Genel Müdür Yardımcısı Vyaçeslav Dzirkaln, Rus yapımı S-500 Prometey hava ve füze savunma sistemlerinde kullanılacak güdümlü füzelerin denemelerinde son aşamaya gelindiğini, söz konusu füzelerin hem

 

Moskova bölgesindeki Jukovski kentinde düzenlenen MAKS-2017 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı´nda basın mensuplarına konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dzirkaln, S-500 sistemlerine ait unsurların ‘testlerin önemli bir kısmını başarıyla geçtiklerini´ belirtti. Rus yetkili, sistemin 2020´ye kadar teslim edilmesinin planlandığını sözlerine ekledi. Russia Today (RT) S-500´lerin ‘süper yeteneklerini´ araştırdı.

UZAYDAKİ HEDEFLERİ VURABİLİYOR

Her türlü aerodinamik ve balistik hedefi imha etmek için tasarlanan uzun menzilli S-500 Prometey sistemlerini bu sınıftaki diğer sistemlerden farklı kılan başlıca özelliği, çok uzaklardaki hedeflere kilitlenebilmesi. S-500´ler bu özelliğiyle aynı sınıfta yer alan ABD yapımı THAAD sistemlerinden 2-3 kat üstün.

Kamuya açık verilerden S-500´lerin 600 kilometre menzilli 40N6M füzeleri ve teknik özellikleri gizli tutulan 77N6-N ve 77N6-N1 süpersonik füzeler ile donatıldığı anlaşılıyor. Uzmanlar, süpersonik füzelerin saniyede 7 kilometreye kadar hızla hareket eden hava hedeflerine kilitlenebildiğini tahmin ediyor.

Almaz-Antey baş tasarımcısı Pavel Sozin, “Önümüzdeki 25 yıla dönük olarak hava ve uzay saldırıları için geliştirilebilecek araçlar konusunda tahmin yaptık. Sistemimiz, bugün olmayıp ileride geliştirilebilecek silahlarla mücadele edebilmeli. Yeryüzünün 100 kilometre kadar uzağında olan atmosferin yoğun olmayan katmanlarındaki hedeflerin önlenmesi söz konusu” diye konuştu.

Bu özelliklerinin yanında S-500´ler, seyir füzeleri ve balistik füzeler dâhil her türlü süpersonik hedefi vurabilecek şekilde tasarlandı. Dolayısıyla Rusya Savunma Bakanlığı´nın elinde en her yükseklikte her türlü hedefi imha etme kabiliyetine sahip evrensel bir füze savunma sistemi bulunacak. S-500´ler ayrıca, şu anda sadece ABD´nin elinde bulunan 5. nesil savaş uçaklarını da hedef alabilecek.

BİLGİLER GİZLİ TUTULUYOR

S-500´lerin ilk tasarımlarına 2004´te başlandı. 2014´te ise medya araçları, uzun menzilli füzelerin başarıyla test edildiğini yazdı. Sistemlerin tasarımının şu anda hangi aşamada oluğu ise bilinmiyor.

10 hedefi aynı anda vurması ve tepki verme süresinin 4 saniyeyi geçmemesi istenen S-500´lerin karşı tarafın tüm saldırı silahlarını etkisiz hale getirebileceği düşünülüyor. Sistemin ilk olarak Moskova bölgesindeki hava savunma sisteminin güçlendirilmesi için kullanılacağı ve Moskova´nın füze savunma sisteminin mobil parçası olacağı tahmin ediliyor.

Tasarımı ve teknik özellikleri ile ilgili bilgilerin son derece gizli tutulduğu S-500´lerin şimdiye kadar tek bir fotoğrafı dahi çekilemedi. Uzmanlar ise sadece yetkililer tarafından yapılan açıklamalara ve Almaz-Antey şirketinin sahip olduğu imkânlara göre yorum yapabiliyor.

Rossiyskaya Gazeta´nın askeri analisti Sergey Ptiçkin, S-500´lerin hava ve füze savunma sistemlerinin sahip olduğu tüm özelliklerinin birleştiği ‘tek bir organizmanın´ bir nevi beyin merkezi olacağını ileri sürdü.

S-500´lerin S-400 Triumf sistemlerinin daha modern bir sürümü olacağını savunan The National Interest dergisinin uzmanlarından Sebastien Roblin, “S-500´ler, Rusya´nın hava savunma sistemindeki S-300 füzesini değiştirmeyi ve hava araçlarıyla, orta ve düşük menzilli balistik füzelerle mücadele gibi daha geleneksel görevleri yerine getirecek olan S-400 füze savunma sistemlerini güçlendirmeyi amaçlıyor” yorumunda bulundu.

ABD´YE KARŞI EVRENSELLİK

Öte yandan askeri uzman Dmitriy Litovkin, S-500´ün Rusya´nın sahip olduğu tüm hava savunma sistemlerini tek bir enformasyon alanına entegre edecek evrensel bir sistem olacağını savundu. Litovkin, “Alçakta uçan hedeflerden uzay araçlarına kadar tüm yükseklikleri kapatması gereken S-500´ler, Rusya´nın evrensel hava ve uzay savunma sistemi olacak” diye konuştu.

S-500´lerin ABD´de geliştirilen süpersonik aygıtları da düşürebileceklerini ileri süren Litovkin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in ABD´nin Rusya´yı değişik yönlerden vurma potansiyeline sahip olduğuna dair açıklamalarını hatırlattı. Rus uzman, “Bu nedenle üzerimizi kapatacak hava savunma sistemlerine ihtiyacımız var. Bunun yanında sistem, karanın üzerinden gelen hedefleri de imha edebilecek kadar evrensel olmalı” ifadelerini kullandı.

Rusya için en büyük tehdidi yeryüzünden 5 bin kilometre yükseklikte uçan Tomahawk füzelerinin ve parabolik yörüngeye çıktıktan sonra süpersonik hıza ulaşan balistik füzelerin oluşturduğunu belirten Litovkin, “Özellikle yukarıdan geldiklerinde bu tür hedefleri fark etmek çok zor, hiçbir radar bunu yapamaz. S-500´ler ise bunu yapabilecek ve aynı zamanda söz konusu hedefleri önleyebilecek” diye konuştu.



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor