Rusya: 'Ermenistan anlaşmaya uymazsa intihar olur'

Rusya:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan karşısında hezimete uğrayan Ermenistan´a ve yenilgisiyle ülkesini kaosa sürükleyen Paşinyan´a önemli uyarılarda bulundu. Rusya lideri Putin, Ermenistan´ın anlaşmayı reddetmesinin 'intihar'

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan karşısında hezimete uğrayan Ermenistan´a ve yenilgisiyle ülkesini kaosa sürükleyen Paşinyan´a önemli uyarılarda bulundu. Rusya lideri Putin, Ermenistan´ın anlaşmayı reddetmesinin 'intihar' olacağını söylerken, Türkiye ile de Azerbaycan´ın talebi üzerine anlaşmaya vardıklarının altını çizdi.

Ermenistan´ın Azerbaycan karşısında aldığı tarihi yenilgiden sonra ortadan kaybolan ve günler sonra istifa etmeyeceğini söyleyerek ortaya çıkan Paşinyan´a destek beklediği Rusya´dan bir darbe daha geldi!

Yaklaşık 1,5 ay süren Dağlık Karabağ savaşının ardından ağır bir yenilgi alan Ermenistan´da ilk istifa gelse de sular durulmuyor, Azerbaycan´da ise bayram var.

 

/resimler/2020-11/18/1637534962361.jpg

 

Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan´ın Pazartesi günü istifa etmesine rağmen Ermenistan´ın başkenti Erivan´da akşam saatlerinde yine gösteriler vardı.

PUTİN´DEN PAŞİNYAN´A FLAŞ MESAJLAR

Paşinyan´ın sürekli destek beklediği ancak aradığını bulamadığı Rusya lideri Putin, Ermenistan´ın anlaşmayı reddetmesinin 'intihar' olacağını söylerken, Türkiye ile de Azerbaycan´ın talebi üzerine anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan´ın Dağlık Karabağ´a ilişkin anlaşmayı reddetmesi halinde bunun ‘intihar´ olacağını bildirdi.

Putin, 'Rossiya' devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ konusunda Azerbaycan ile Ermenistan arasında varılan anlaşma sayesinde kan dökülmesinin durdurduğunu belirtti.

Dağlık Karabağ´ı Ermenistan dahil kimsenin tanımadığını hatırlatan Putin, 'Karabağ´ın nihai statüsü belirlenmedi. Bugün var olan statükonun devam etmesi konusunda anlaştık. Bundan sonra ne olacağına gelecekteki liderler, gelecekte bu süreçte yer alacaklar karar verecek.' diye konuştu.

Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında normal yaşama dönülmesi, özellikle çatışma bölgesinde insanlar arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için koşulların yaratılması halinde Dağlık Karabağ´ın statüsünün belirlenmesi için de koşulların yaratılmış olacağını ifade etti.

Karabağ´da 5 ardından da 2 rayonun Azerbaycan´a verilmesi konusunun geçmişte sürekli dile getirildiğini anlatan Putin, Rusya´nın 2013´te Karabağ meselesine barışçıl çözümünü başlatacak koşulları ortaya koyduğunu aktardı.

 

/resimler/2020-11/18/1638098400322.jpg

 

Bu esnada Şuşa´nın Azerbaycan´a verilmesi konusunun hiçbir zaman dile getirilmediğini kaydeden Putin, Şuşa meselesinin bu çatışmalarda gündeme geldiğine işaret etti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da pazartesi sabah saatlerinde Paşinyan´ın Şuşa açıklamalarını yalanlamıştı. Paşinyan, Şuşa´nın Azerbaycan´a devredilmesinin müzakere masasında görüşüldüğünü söylemişti.

Ancak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anna Nagdalyan 'Şuşa meselesi barış müzakerelerinde hiçbir zaman tartışılmadı' diyerek Paşinyan´ı yalanlamış oldu. Paşinyan, bugün yeni bir hamleye girişti ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Shavarsh Koçaryan´ın görevden alınmasına karar verdi. Koçaryan, 2008´den beri bu görevdeydi.

PAŞİNYAN SAVAŞA DEVAM ETMEK İSTEDİ

Azerbaycan ordusunun Karabağ´ın güneyinin bir parçasını kontrolünü sağladığı 19-20 Ekim´de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefonda görüştüğünü dile getiren Putin, 'Aliyev´i çatışmaların durdurulması için ikna ettim. Onun tek şartı, mültecilerin Şuşa dahil bu yerlere dönmesi idi. Ermenistan tarafı bunu kabul etmediğini bildirdi. Paşinyan, burada Ermenistan ve Karabağ´ın çıkarları için tehdit gördüğünü dile getirdi. Bunu hala anlamış değilim. Paşinyan savaşmaya devam edeceğini söyledi.” İfadelerini kullandı.

´AZERBAYCAN KENDİ MÜTTEFİKİNİ KENDİ SEÇER´

Türkiye´nin Dağlık Karabağ´daki rolü ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Putin, 'Türkiye, her zaman Azerbaycan´ı tek taraflı olarak destekledi. Bu, Sovyetler Birliği´nin dağılmasının jeopolitik sonuçları. Biz bu konuda hep genel konuşuyoruz. Ama aslında genel bir konu değil. Azerbaycan, bağımsız, egemen bir ülke. Azerbaycan, kendisine uygun müttefikleri seçme hakkına sahip. Hiç kimse Azerbaycan´ı bu konuda engelleyemez.' diye konuştu.

Ermenistan´ın bile sözde Dağlık Karabağ´ın bağımsızlığını tanımadığına dikkat çeken Putin, 'Azerbaycan, uluslararası hukuk açısından kendisine ait toprakları geri alıyordu. Bu bağlamda, Azerbaycan kendisi için herhangi bir ülkeyi müttefik seçme hakkına sahipti.' dedi.

Türkiye´nin Dağlık Karabağ meselesi ile ilgili olarak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu üyeliği yaptığını hatırlatan Putin, 'Türkiye´nin eylemleri çeşitli şekilde değerlendirilebilir, ancak Türkiye´yi uluslararası hukukun ihlal edilmesi konusunda suçlamak zor.' ifadelerini kullandı.

Azerbaycan´ın talebi üzerine, Türkiye´nin ateşkesin sağlanmasıyla ilgili kontrol mekanizması ve merkezi oluşturma konusunda anlaştıklarını bildiren Vladimir Putin, Türkiye ile Suriye dahil Orta Doğu´da da etkileşim içinde iş birliği yaptıklarını hatırlattı.

Putin, 'Bu merkez kesinlikle Azerbaycan´ın topraklarında konuşlandırılacak. Azerbaycan, yer konusunda karar verme hakkına sahip.' dedi.

Rus lider Putin, Türkiye ile Rusya´nın farklı konularda farklı pozisyonlara sahip olabileceğini de belirterek, 'Pozisyonlarımız bazen tam zıt olabiliyor. Ancak diplomasi sanatının amacı da uzlaşmaya varmaktır. Uzlaşıya da saygı temelinde varılabiliyor.' değerlendirmesinde bulundu.

ERMENİSTAN´IN ANLAŞMAYA UYMAMASI İNTİHAR OLUR

Ermenistan´ın Dağlık Karabağ´ın bağımsızlığını tanımadığını hatırlatan Putin, bunun uluslararası hukuka göre, bu bölgenin Azerbaycan´a ait olduğu anlamına geldiğini vurguladı.

Putin, bu yüzden Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü Anlaşması´nın sadece üyelerine yönelik karşılıklı yardımı içerdiğini ve bu yüzden çatışmalara dahil olmadıklarını ifade etti.

Putin, Ermenistan´da iktidara gelebilecek yeni bir yönetimin Karabağ ile ilgili anlaşmayı kabul etmemesi halinde ne olacağı sorusuna, 'Bu intihar olur. Paşinyan, kendisi için zor da olsa, gerçek tabloyu, durumu anlattı. Ortak bildirinin imzalandığı zaman bu durumu böyle idi ve bugün de böyledir. Anlaşmalara uymak ya da uymamak kararı taraflara aittir. Ancak, bu büyük bir hata olur. Bunun olmayacağını umuyorum.' yanıtını verdi.

Rusya´nın savaşa müdahil olması için bir gerekçe olmadığını belirten Putin, Ermenistan´la askeri işbirliği anlaşmasının da buna zemin oluşturmadığını söyledi. 'Erivan terk edilmiş hissetmiyor' dedi:

'Ermenistan da Dağlık Karabağ´ın bağımsızlık ya da egemenlik ilanını tanımamıştı. Bu da Dağlık Karabağ ve çevresindeki bölgelerin uluslararası kanuna göre Azerbaycan toprağı olduğu gerçeğini bir kez daha kanıtlıyor. Anlaşmamız, taraf ülkelere yönelik bir saldırı olması halinde ortak hareket etmeyi gerektiriyor.

'Kimse Ermenistan topraklarına girmemişti, bu durumda da bizim bu savaşa doğrudan müdahale etme hakkı vermiyordu.'

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor