Rusya Küresel Etkisini Genişletme Peşinde

Rusya Küresel Etkisini Genişletme Peşinde

Rusya´nın Ukrayna ve Suriye´deki gövde gösterileri ve yeni müttefiklere yanaşması, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin´in küresel etkisini arttırma çabası olarak değerlendiriliyor.

 

Rusya´nın Ukrayna ve Suriye´deki gövde gösterileri ve yeni müttefiklere yanaşması, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin´in küresel etkisini arttırma çabası olarak değerlendiriliyor. Bu süreçte Rusya´nın, Washington´la zayıf ilişkileri olan, stratejik konum veya doğal kaynaklar açısından avantajlı ülkelere odaklandığı görülüyor.

Öteyandan, Putin´in Amerika´nın yeni Başkanı Donald Trump ile nasıl bir ilişki kuracağı konusu belirsizliğini koruyor. İki kibirli liderin, IŞİD gibi bir düşmana karşı işbirliği yapması ve böylece ilişkilerde yeni bir çığır açması mümkün mü? Soğuk Savaş döneminde derinleşen güven sorununu ve düşmanlığı aşmak çok mu zor? Rusya´nın Trump´ın seçim kampanyasına destek verme konusu uzun vadede ilişkileri bozar mı? Siyasi uzmanlar, bu sorulara yanıt arıyor.

Soğuk Savaş döneminde Amerika´yla rekabet eden Rusya, etki gücünü komünizmin çökmesi ve Sovyetler Birliği´nin dağılmasıyla büyük oranda kaybetti. Ancak Putin, Kuzey Denizi´nden Antartika´ya kadar uzanan bölgede Rusya´nın gücünü yeniden oluşturmak için çalışmaya başladı.

Afganistan barış görüşmeleri, Rusya´nın küresel gücünü yeniden tesis etme çabalarının son örneği olarak görülebilir.

Doğal kaynak zengini Afganistan´da barışın tesisi için arabuluculuk rolü üstlenen Moskova, geçtiğimiz günlerde barış görüşmelerinin ikinci turuna ev sahipliği yaptı. Afganistan, Pakistan, İran, Hindistan ve Çin´in katıldığı görüşmelere, Afganistan´da İslamcı teröristlere karşı askeri operasyonlar yürüten ve ülkeye istikrar getirmeye çalışan Birleşmiş Milletler´in davet edilmemesiyse dikkat çekti.

Afganistan gözlemcileri, Suriye´ye askeri müdahalede bulunan Moskova´nın, bölgede daha aktif bir rol oynamak istediğini söylüyor.

“Rusya Ortadoğu´da, özellikle de Suriye´de, kendisi için bir rol çizdi ve IŞİD´e karşı etkili operasyonlar düzenledi” diyen Pakistanlı gazeteci Rahimullah Yousafzai, Rusya´nın Suriye´deki barış sürecine de katılmaya kararlı olduğunu söylüyor. Yousafzai “Rusya bölgedeki bütün istişarelere dahil edilmek istiyor ve bu konuda şimdiye kadar büyük ölçüde başarılı olduklarını söylemek mümkün” şeklinde konuşuyor.

Amerika, Çin ve Rusya´nın Afganistan´da çıkarları var ve bu çıkarların bir kısmının çatıştığını söylemek mümkün. Ancak Yousafzai´ya göre, IŞİD´le mücadele, bu üç ülkenin ortak hedefi olabilir.

Öteyandan, Rusya´nın Afganistan´da IŞİD´e karşı Taleban örgütüyle işbirliği yapması, Washington´un tepkisine yol açıyor. Moskova, bu işbirliğinin Afganistan´da barışın tesisini teşvik ettiğini savunurken Amerikalı yetkililer, Taleban´ın Rusya´dan aldığı yardımları, Washington´un desteklediği Kabil hükümetiyle savaşı sürdürmek için kullandığını söylüyor.

Uluslararası medya kuruluşlarıyla çalışan Afganlı muhabir Sami Yousafzai, Rusya´nın Afganistan´a müdahalesinin İslamcı aşırıcılığın Müslüman Orta Asya ülkelerine yayılmasını engelleme ve haşhaş üreten Afganistan´dan yapılan uyuşturucu ticaretinin önüne geçme isteğinden kaynaklandığını söylüyor.

Afganistan´ın jeopolitik konumu da önemli. Rusya´nın 1979´da Afganistan´ı işgal etmesinin başlıca nedeni de buydu.

Afganlı gazeteci Yousafzai, Rusya´nın çok etkili bir küresel role sahip olmaması ve Şii İran´la yakınlaşarak çok sayıda Sünni Müslüman ülkeyi kızdırması nedeniyle, Moskova´yla yakınlaşmasının Taleban´a uluslararası meşruluk kazandırmasının mümkün olmayacağını söylüyor.

Yousafzai, “Eğer Taleban uluslararası bir siyasi güç olarak tanınmak istiyorsa, Amerika ve NATO´nun desteğini kazanması gerekir” diyor.

Moskova´nın Afganistan dışında ilgi alanları da var. Rusya, Çin´in Güney Çin Denizi´ni kontrol altına alma faaliyetlerini de yakından izliyor. Bazı uzmanlar, Rusya ve Çin´in, Amerika´nın etkisini azaltmak için, sınırlı bir işbirliğine sıcak bakacağını düşünüyor. Her iki ülke de, Başkan Barack Obama döneminde, Amerika´nın bazı bölgelerde mesafeli bir dış politika izlemesinden yararlandı.

Öte yandan, Balkanlar´da siyasi karışıklığa neden olmakla da suçlanan Rusya, Pasifik bölgesinde ise Fiji´ye silah yardımı yapıyor. 2006 yılındaki askeri darbenin ardından uluslararası yaptırımlara maruz kalan Fiji, yeni ittifaklar kurmaya çalışıyor.

Son dönemde, Rusya-Libya ilişkileri de yeşeriyor. Uzmanlar bu durumun, Moskova ve Washington arasında ya bir işbirliğine ya da krize yol açacağını söylüyor.

Rusya´nın küresel hedefleri bunlarla da sınırlı değil. Moskova, siyasi gücünü, doğal zenginlikleriyle tanınan Antartika´ya kadar genişletmeye çalışıyor.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor