Rusya: Türkiye-Suriye sınırında kaçakçılık zirve yaptı

Rusya: Türkiye-Suriye sınırında kaçakçılık zirve yaptı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, Türkiye-Suriye sınırının kapatılmasının Suriye´de istikrarın sağlanması için temel şartlardan biri olduğunu belirterek 'Sınırın bir yanına silah, diğer yanına da petrol ve tari

 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, Rus Hava Uzay Kuvvetleri´nin 30 Eylül 2015´te başlattığı operasyonunun birinci yıl dönümü öncesinde, Suriye-Türkiye sınırındaki durumu ve uluslararası politik süreci Sputnik´e değerlendirdi.

Yakınlarda, 11 Eylül saldırıları yıldönümünde anıldı. Görüşünüze göre, bu tür olayların bir daha tekrarı mümkün mü? Bu tür saldırıların bir daha tekrarlanmaması için neler yapılabilir?

Elbette, 11 Eylül olayları tıpkı Beslan, Buynaksk, Volgodonsk, Moskova saldırıları gibi bir trajedi. Ülkemizd, 3 Eylül, Beslan´daki trajik olayları anma günü. Hepsi korkunç olaylar, ama maalesef bir şeylerin esaslı biçimde değiştiğini söylemek çok zor. 11 Eylül´den sonra bir tek El Kaide vardı, şimdi terörist örgütler tamamen değişti. Öncelikle, halifelik iddiası olan IŞİD ortaya çıktı, yanlıları tüm dünyaya yayılıyor. Çeşitli ülkelerdeki birçok terörist grup birden IŞİD´e biat etti. Üstelik bu dünyanın çeşitli bölgelerinde, Afrika, Güneydoğu Asya ve Afganistan´da oluyor.

Başka bir tehdit de var. Kuzey Afrika, Suriye ve Irak´a savaşmaya gidenler ülkelerine geri dönüyor. Bu, çeşitli bölgelerde, huzur ve barışa yönelik doğrudan tehdit. Daha önce hiç bu kadar saldırı görmeyen Avrupa´ya bakın. 5 bin Avrupa vatandaşı çatışma bölgelerine gitti. Bir kısmı, yaklaşık 2 bini, geri döndü. Geri dönenler ne yapacak? Tek bir şey, saldırı.

Ayrıca Avrupa´daki sığınmacı krizi. Avrupa´ya bir milyondan fazla kişi geldi, üstelik 350 binden fazlasının şu an nerede olduğu bilinmiyor. Bir kısmı sahte kimliklerle giriş yaptı, zira IŞİD Suriye´de on binlerce pasaport ele geçirdi. Avrupa´da saldırı gerçekleştirenlerin çoğu böyle pasaportlara sahipti.

Oldukça ciddi uyuyan hücreler oluşturuluyor. Bunlar her an faaliyete geçebilir. Hiçbir zaman böyle bir fenomen olmamıştı, herhangi bir terör eylemine katılmayan kişiler aniden bireysel olarak terörist örgüte katılıyor.

Bu yüzden 11 Eylül´e benzer saldırıların bir daha yaşanmayacağını söylemek zor. Saldırılar mümkün ama çapını öngörmek mümkün değil. Şimdi tüm dünya bunu engellemek için önleyici tedbirler alıyor.

Avrupa´da, son 1-2 yılda, terörist saldırı ve girişim sayısı önemli ölçüde arttı. Avrupalı partnerler bu tehdide karşı uluslararası işbirliğinin gerektiğini anlıyor mu? Somut işbirliği teklifleriniz oldu mu? Olduysa hangi ülkelere?

Avrupa ülkelerinin çoğu, görüşüme göre, terör tehdidinin güçlendiğinin farkına varıyor.  Neredeyse her ülkede, terörle mücadele yasalarının sıkılaştırılması tedbirleri alınıyor. Ülkemiz ve bazı Avrupa ülkeleri arasındaki mevcut gerilime ve ilişkilerdeki belirsizliğe rağmen bu ülkelerde, başta Rusya olmak üzere uluslararası düzeyde teröre karşı ortak eylemlerin koordinasyonunu artırma gereksinimi olduğu yönündeki anlayış artıyor.

Bununla birlikte bir kez daha altını çizmek isterim ki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in BM Genel Kurulu toplantısında dile getirdiği duruş değişmedi. Her bir koalisyon, uluslararası hukuk ilkelerine dayanmalı ve BM´nin onayını almalı.

İkili ilişkilere gelince, bilinen olayların ardından şimdi buzlar yavaş yavaş eriyor. İspanya, Macaristan, Hollanda, Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği ile terörle mücadele çalışma grupları arasında istişareleri yaptık. Türkiye ile de benzer formatın oluşturulması konusu üzerine çalışıyoruz.

´RUSYA TERÖRLE MÜCADELEDE BÜYÜK YOL ALDI´

Rusya, terörle mücadelede oldukça büyük bir yol aldı ve şu anda ülkedeki durum oldukça sağlıklı. Elbette bazen bazı terörist gruplar orta çıkıyor ve çıkmaya devam edecek, bundan kaçamayız ama Rusya´da alınan terörle mücadele önlemlerinin genel düzeyi oldukça ciddi. Yabancıların bu deneyime ihtiyacı var. Diğer ülkelerde alınan tedbirlerden haberdar olmak ve bu bilgilerden yararlanarak teröristler önünde engel oluşturmak her zaman iyi.

Terörle mücadele alanında Türkiye´yle işbirliği hangi aşamada?

Ben sadece dışişleri bakanlıkları arasındaki terörle mücadele işbirliği hakkında bilgi verebilirim. Türk partnerlerden öyle bir teklif geldi. Prensipte ‘evet´ dedik. Şimdi bu temasların düzeyi belirleniyor. Önce uzmanlar düzeyinde bir görüşmeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum, sonra bakanlar arasında yapılabilir.

´TÜRKİYE´NİN KÜRTLERE KARŞI BAZI HEDEFLERİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ´

Suriye-Türkiye sınırındaki mevcut durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Durumun iyiye değiştiğini söyleyebilir miyiz? Türk yönetiminin teröristlerle işbirliği kesildi mi?

Sınırın kapatılması, Suriye´de istikrarın sağlanması için temel şartlardan biri. Sınırın bir yanına silah, diğer yanına da petrol ve tarihi eser sevkiyatı olduğunu çok iyi biliyoruz. Kaçakçılık zirve yaptı. En önemlisi de Suriye´ye militan akışı güzergâhları genel olarak Türkiye üzerinde geçiyor. Biz ve ABD´li yetkililer sürekli bunu dile getiriyoruz.

Türkiye, açıklamalarına göre, sınırda güvenlik bölgesi oluşturmak için Fırat Kalkanı operasyonunu başlattı. Bunun gerçek olup olmadığını söylemek için henüz erken. Türkiye´nin ayrıca Kürtlere karşı bazı hedefleri olduğunu biliyoruz. Durum çok karışık. Onlar, bu operasyonun IŞİD´e karşı olduğunu söylüyorlar ama aynı zamanda Kürtlere karşı operasyon yürütüyorlar.

Şu an için sınırın kapatıldığını söylemek mümkün değil.

Rusya, sınırda uluslararası gözleme katılmaya hazır mı?

Sınırı gözlemlemek için önce büyük bir süreçten geçmek gerek. Öncelikle herkes birbirine güvenmeli. Şu anda bu mümkün görünmüyor. Bu Türk tarafı için mi her iki taraf için mi geçerli? Sanırım her iki taraf. Türkiye, düşürülen uçak için özür diledikten sonra birkaç adım attı ama şimdi etkili olduklarını söylemek için çok erken. Durumun nasıl gelişeceğini görmek için zamana ihtiyaç var. Ama Türk tarafı istekli. En azından istekli olduğunu gösteriyor, üstelik bunu üst seviyede yapıyor.

´TALİBAN´LA BİR TEMASIMIZ YOK´

Afganistan´da Taliban hareketinin bazı grupları IŞİD ile birleşti. Bu birleşme hangi sorunlara ve tehditlere yol açabilir? Bu birliktelikler gelişmeye devam ederse Rusya, Taliban´la tüm teması kesecek mi?

Taliban hareketinin ne olduğunu net bir biçimde anlamalısınız. Bu, BM´nin yaptırım listesine dahil edilen terörist bir örgüt. Taliban´la hiçbir temasımız yok. Sadece vatandaş hakları ve rehinelerle ilgili insani konularda iletişim kanalımız var. Dahası da yok.

Afganistan´da neler oluyor? Evet, IŞİD bu ülkeye girmeye çalışıyor. Ama burada bazı sorunlar var. Öncelikle Taliban´ın halifeliğe ihtiyacı yok. Taliban´ın Afganistan´a ihtiyacı var. Ama IŞİD Afganistan´a gelerek bu ülkeye ilgi duymadıklarını açıklıyor. Çıkarları, nehrin öbür yanında, Orta Asya´da. Neden? Çünkü bazı bilgilere göre IŞİD militanlarının yüzde 50-60´ı Orta Asya ve Kuzey Kafkasya vatandaşları, onlar bu bölgelere doğru ilerlemek istiyor. Ama şimdilik potansiyelleri yetersiz.

Taliban ve IŞİD komşuluğu oldukça çelişkili, her ikisinin de terörist örgüt olmasına rağmen. Ama Taliban kendi topraklarında yaşıyor. IŞİD ise dışardan geldi ve kaynaklara, finansmana ihtiyacı var. Yani bu iki örgüt arasında uyuşturucu trafiği kanalları için mücadele var. Bu kanallar şu anda Taliban´ın kontrolünde. Bu bağlamda aralarında silahlı çatışmalar yaşanıyor. Gerçi bazı bölgelerde her iki grup oldukça iyi geçiniyor.

Rusya´nın, silah bırakmaları durumunda IŞİD ve Nusra üyeleriyle görüşme olasılığı var mı?

Bunlar terör örgütleri, onlarla hiçbir temasa gitmeyiz. Hiçbir zaman teröristlerin hakları, ön koşullar hakkında tartışma olmaz. Rusya onlarla hiçbir görüşme yapmaz.




Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor