Rusya-Türkiye Güzergahı

Rusya-Türkiye Güzergahı

Son 30 yıl içinde Rusya ile Türkiye arasında aktif bir enerji işbirliği yaşanıyor. Enerji ticareti, ikili ilişkilerin en önemli kısmını oluşturuyor. İki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmi 33 milyar Dolara ulaşıyor, 26 milyarı ise b

Volkan Özdemir, Stanislav Jiznin

Son 30 yıl içinde Rusya ile Türkiye arasında aktif bir enerji işbirliği yaşanıyor. Enerji ticareti, ikili ilişkilerin en önemli kısmını oluşturuyor. İki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmi 33 milyar Dolara ulaşıyor, 26 milyarı ise büyük kısmı enerji kaynakları olan Rusya’nın ihracatı oluşturuyor. Taraflar, doğal gaz dışında Türkiye pazarının enerji kaynaklarına ihtiyacını karşılamak için kömür ve petrol konusunda işbirliğini arttırmayı arzu ediyor. Ayrıca, enerji işbirliği karşılıklı yatırımlar alanında da genişledi. Rusya, Türkiye’de ilk nükleer santralini inşa edecek. Bu bağlamda enerji kaynaklarının en büyük ihracatçılarından biri olan Rusya`nın ve hızlı artan enerji pazarlarının biri olan Türkiye`nin, birbirini daha iyi anlaması ve ulusal çıkarlarını hesaba alması için kurumsal ve entelektüel platformun yani enerji diyalogunun kurulması gerekiyor.

Rusya-Türkiye enerji diyalogu, hem ekonomik hem de en ciddi enerji problemlerini içeren politik sorunları da kapsıyor. İşbirliğinin devam etmesine yönelik bu diyalog, iki ülke arasındaki ilişkilerin genişlemesini sağlayacak. Rusya ile Türkiye arasında enerji diyalogu resmi olarak hala başlamadı. Ancak ekonomik ve jeopolitik durum bu diyalogun zamanında ve önemli olduğunu gösteriyor. İki ülkenin, bu diyalogu, Avrupa enerji birliğinin kurulmasını ve çok kutuplu dünya düzeninin oluşturulmasını göz önünde bulundurarak ele alması gerekiyor.

Bu diyalogu kurmak için, Rusya-Türkiye enerji forumunun oluşturulması gerekiyor. Bu forum, enerji diyalogunun kavramsal ve pratik temelinin geliştirilmesine ve ülke yönetiminin, işadamlarının ve bilim adamlarını dâhil olacağı uzmanlar grubunun oluşturulmasına katkıda bulunabilir. Bu forumun yılda iki defa düzenlenmesi önerilebilir. Bu forumun, fikir değişimi için gereken analitik temel ve diyalogun hayata geçirilmesi için pratik öneriler sunabileceğini düşünüyoruz. Forum, hükümet temsilcileri, bilim adamları ve işadamlarından oluşan katılımcıların, enerji sorunlarını forum çerçevesinde ele almasını sağlayacak. Rusya ile Türkiye arasındaki forumda, doğal gaz, petrol, petrol ürünleri, elektrik ve nükleer enerji ve enerji diplomasisi sorunları ele alınabilecek.

Doğal gaz

“Güney Akım” projesi iptal edildikten sonra Rusya ve Türkiye, yeni doğal gaz boru hattının inşa edilmesiyle Avrupa’nın enerji pazarında stratejik ortaklar haline gelebilecek. Yeni doğal gaz boru hattı “Avrasya akımı' diye de adlandırabiliyor. İki yıl önce gerçekleşmesi mümkün olmayan tahminler şu an hayata geçiriliyor. Bu gelişmelerin, stratejik ortaklığın genişlemesi için ayrıntılı olarak ele alınması gerekiyor.

Petrol

Samsun-Ceyhan projesini, LUKOİL şirketinin Türkiye`deki downstream projelerine yatırım yapmasını ve Türkiye Petrolleri Anonim Şirketinin Rusya’ya yatırımlarını göz önünde bulundurarak, petrol sektörü ile ilgili sorunların söz konusu forum çerçevesinde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Nükleer enerji

Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyan “Akkuyu” nükleer santral projesi, iki ülke arasındaki nükleer işbirliği çerçevesinde teknik işbirliğinin de gelişmesini olumlu etkileyebilir.

Enerji makine ve tesisleri üretimi

Rusya ve Türkiye ekonomileri, birbirlerini tamamladığını için, Türkiye girişimciliğinin ve Rusya teknolojilerinin, Rusya ve Türkiye`de sanayi üretiminin arttırılması için kullanılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

Söz konusu sorunların, Rusya-Türkiye enerji forumunda ele alınması iki ülke arasında enerji diyalogunu hızlandırabilir. Kurumlarımız, düşünce merkezleri rolünü üstlenerek forumu yönetmeye ve forumun konseptlerini belirleyebilir. (Rusya, Ng.ru - 16 Mart 2015)



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor