Rusya-Türkiye Stratejik Ortaklığı

Rusya-Türkiye Stratejik Ortaklığı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in, 2004 Aralık ayındaki Türkiye ziyareti ve iki ay sonra dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Moskova`ya yaptığı iade-i ziyaret, Türkiye-Rusya ortaklığının temelini ve iskeletini teşkil etti. Bu

Arif Asalıoğlu

Son iki senedir Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa`da meydan gelen olaylar uluslararası ilişkilerin şekillendirilmesinde yeni bir format geliştirilmesine neden oldu. Bu olaylar, Rusya`nın nüfuzunun oldukça hissedilir ölçüde olduğu çok kutuplu bir dünya düzeninin oluşumunu sergiliyor. Rusya`nın nüfuzunun artmasına, Türkiye de olumlu bakılıyor. Bununla birlikte Orta Doğu`daki mevcut krizlere rağmen bunların Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik, siyasi ve ticari ilişkilerin gelişim dinamiğine fiilen yansımadığı bir gerçektir. Dahası, iki ülke arasındaki iyi komşuluk ilişkileri ve diyalog bölgede belirebilecek yeni risk ve tehditler düşünüldüğünde mutlak bir şart hâline geliyor. Jeopolitik ve diğer süreçlerin seyrindeki bu temel anlayış, Rusya`nın Batılı ülkelerle Ukrayna krizi nedeniyle gerilmesine rağmen Ankara`nın, Batı`nın Rusya`ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmayı reddetmesine de yansıdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in, 2004 Aralık ayındaki Türkiye ziyareti ve iki ay sonra dönemin Başbakanı
Recep Tayyip Erdoğan`ın Moskova`ya yaptığı iade-i ziyaret, Türkiye-Rusya ortaklığının temelini ve iskeletini teşkil etti. Bu ziyaretlerde birçok önemli konuda anlaşmalara varıldı.

Söz konusu olan, ilk olarak ekonomi ayrıca ulaşım ve askerî alanlarda varılan üst düzey stratejik düzen anlaşmalarıdır. Görüşmelerde Mersin Akkuyu`da maliyeti 12 milyar dolar olacak bir nükleer enerji tesisinin inşası konusunda anlaşma imzalandı. Erdoğan, 2003`ten 2014`e kadar Rusya`yı 11 kez ziyaret etti. İki ülke arasında siyasi güven faktörü işlemeye başladı ve birçok bölgesel meselede iki ülkenin benzer duruşları olduğu açıklık kazandı.

Son 30 yıldır enerji alanındaki iş birliğinde önemli değişikliklerin kaydedildiğini de söylemek gerek. Taraflar, 10 Mayıs 2011`de imzalanan anlaşmayla sadece enerji ve doğal gaz değil, nükleer enerji alanında da iş birliği yapmaya karar verdi. Rusya şu an Türkiye`nin petrol ithal ettiği ülkeler arasında 4. sırada ve ülkenin doğal gaz ihtiyacının ise yüzde 60`ını karşılamaktadır. 2005`te işlemeye başlayan 'Mavi Akım' projesi ise iki ülke arasındaki sıkı iş birliğinin sonuçları olan birkaç büyük projeden biridir. Bugün Rusya`dan Türkiye`ye elektrik enerjisi sağlanması da gündemde.

Rusya ve Türkiye vatandaşları arasındaki ekonomik, kültürel ve sosyal etkileşimlerin sonucunda beliren toplumsal ilişkiler resmî temasların istatistik değerleriyle kıyaslandığında nicelik bakımında diğer ortaklık formatlarını geride bırakıyor. Sosyal forumların, iş adamları derneklerinin ve kültür merkezlerinin faaliyetleri toplumsal düzeyde daha sıkı ilişkilerin tesis edilmesine yöneliktir. Rusya`da yaşayan Türklerin ve Türkiye`de yaşayan Rusların sayısı her geçen gün artıyor. İki ülke vatandaşları arasında yapılan evliliklerin sayısı bini aştı. Bu tür ailelerde doğan çocuklar kökü hem Rusya hem de Türkiye`de bulunan yeni bir diaspora oluşturuyor.

Uzmanlara göre Türkiye, Rusya vatandaşları için turistik gezilerde öncelikli ülke olarak kalmaya devam edecek. Bu bağlamda ülke yönetiminin turizm sektörünün azami ölçüde geliştirmesi ve geleneksel plaj turizminden farklı olarak tiyatro, opera, bale, edebiyat ve müzikal geceleri gibi Rus toplumunun ilgisini çekecek faaliyetler farklı turizm alanları geliştirmesi gerekiyor.

İki ülke arasında hava yolu taşımacılığı için uçak seferlerinin ve havalimanlarının artırılması gerekiyor. Eğitim alanında da iki ülkenin iki yönlü ortaklığı çeşitlendirmesi ve büyütmesi gerekiyor. Ankara ile Moskova`nın Rus-Türk üniversiteleri açarak kültürel ve akademik düzeyde ortaklık ilişkilerini ilerletmesi gerekiyor. Ayrıca öğrenci ve akademisyen değiş-tokuş programlarının başlatılması ve geliştirilmesi istikbal vadeden görevlerdir. Bütün bunlar 'ayrıcalıklı ortaklık' formatının şekillenmesine hizmet edecektir.

Türkiye`de Rus diline ilgi her geçen gün artıyor. Bazı üniversitelerde Rus Dili ve Edebiyatı Bölümleri açıldı. Ayrıca üniversitelerin çoğunda Rus dili, seçmeli yabancı dil olarak sunuluyor. Bu, Türkiye`nin geleceğini birçok devletle çok yönlü iş birliğini genişletmeye bağladığı anlamına geliyor. Bu devletlerin başında tabii ki Rusya geliyor.(Rus Haber Ajansı Regnum - 17 Kasım 2014)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor