Rusya´yla ilişkilerin normalleştiğini söyleyen Çavuşoğlu: Artık ´kriz öncesi kriz sonrası´ demeye gerek yok

Rusya´yla ilişkilerin normalleştiğini söyleyen Çavuşoğlu: Artık ´kriz öncesi kriz sonrası´ demeye gerek yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Rusya Federasyonu´yla ilişkilerimiz normalleştirdik, artık kriz öncesi kriz sonrası demeye gerek yok' dedi. Çavuşoğlu, Moskova´yla bazı konularda görüş ayrılıkları olduğunu ancak bunun işbirli

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleştiğini ifade ederek, 'Artık kriz öncesi kriz sonrası demeye gerek yok. Şimdi daha ileriye nasıl götürebiliriz, bölgesel konularda da işbirliğimizi nasıl güçlendiririz bunun çabası içendeyiz' dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Soçi´de yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

'En son Sayın Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız Soçi ziyareti de bu anlamda son derece faydalı bir ziyaret oldu. Tabi, Suriye´den Kırım´a, Kafkaslar´dan Balkanlar´a pek çok konuda fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bazı konularda da Kırım konusunda Ukrayna konusunda Rusya ile de farklı düşünüyoruz. Esasen, Suriye´de de bazı konularda görüş ayrılığımız var. Olabilir. Ama Suriye´de ateşkesin sağlanması ve siyasi süreç için ortak çalışıyoruz. Bu görüş ayrılıkları bu işbirliğimize engel değildir. Aynı şekilde yine Kırım´ın haklarını ve Kırım Tatarlarının durumunu da yakından takip ediyoruz. En son yaptığımız girişimlerle biliyorsunuz Kırım Tatar Meclisi Başkanvekilinin ve yardımcısının serbest bırakıldığını sizler de takip ettiniz.'

´TÜM BUNLARI GÖRMEMEK İÇİN APTAL OLMAK LAZIM´

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi´ndeki (IKBY) gerçekleşen referanduma değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, (Eski IKBY lideri Mesud) Barzani´nin organize ettiği referandumun geçersiz olduğunu, Irak anayasasına da aykırı olduğunu baştan beri söylediklerini ifade etti. 

Çavuşoğlu, 'Kuzey Irak´ın karşı karşıya kaldığı durum aynen gerçekleşeceğini kendisine dostane bir şekilde bizzat ben anlattım Erbil´e kadar giderek. Tüm bunları görmemek için aptal olmak lazım. Kime inandı, kim kullandı, kim yönlendirdi bilmiyoruz ama şimdi hata yaptıklarını da anlamaya başladılar. En son Irak Anayasa Mahkemesi hiçbir bölgenin ülkeden ayrılamayacağına hükmetti. IKBY yönetimi de bu karara saygı duyduğunu açıkladı. Bu önemli bir gelişme. Ama esasen bu süreçten vazgeçlimesidir' diye konuştu.

Irak´ın birliğinin bütünlüğünün önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

'Sonuçta daha fazla hak elde edeceğiz denildi, mevcut defakto kullanılan haklar da gitti. Kürtleri birleştireceğim dedi Barzani etrafında, Kürtleri böldü parçaladı maalesef. Bunların da başına geleceğini biz söylemiştik. Daha fazla güç elde ederim dedi, masada güçlü olurum dedi oturamadı. Oysa biz bu süreçten vazgeçerse Kürt kardeşlerimizin hakları için kendilerine en çok destek veren ülke olacağımızı ve arabuluculuk yapacağımızı hatta onların arzu ettiği ülkelerle de garantör olabileceğimizi de kendilerine açıkça söylemiştik.

´ABD İLE SORUNLU BİR DÖNEM YAŞADĞIMIZ BİR SIR DEĞİL´

ABD ile ilişkileri değerlendirirken 'ABD ile sorunlu bir dönem yaşadığımız bir sır değil' diyen Çavuşoğlu, bunun iki sebebi olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, 'Bir tanesi ABD´nin YPG´ye terör örgütlerine silah vermesi onlarla işbirliği yapması. Bu silahların da PKK´nın elinde Türkiye´de sürekli yakalanması yani bu silahların bize yönelik kullanılmasıdır. Defalarca uyarmamıza rağmen maalesef ABD bu politikasını sürdürdü. Diğer taraftan yine FETÖ´nün ABD´deki faaliyeti ve bugüne kadar FETÖ ile ilgili hiçbir soruşturma açılmaması, iade taleplerimizle ilgili gerekli çalışmaların yapılmaması' dedi. 

´VİZE SORUNU ÇOK GEREKSİZ BİR SORUNDU´

Bunların Türk halkının ABD´ye olan hislerini de etkilediğini, ilişkilerde de bir gerginliğin yaşandığını belirten Çavuşoğlu, bu sorunların diyalog yoluyla çözebileceklerine inandıklarını söyledi. 

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, kabine üyelerinin ABD ile yaptıkları temasları hatırlatarak, 'Vize sorunu çok gereksiz bir sorundu. Diplomaside olgun bir tavır değildi. Bunu da açık net bir şekilde Amerikalılara söyledik. Yani ‘ben oynamıyorum´ şeyi diplomaside olgun bir tavır değildir. Vatandaşların ne suçu var, iki hükümet arasında ya da devletler arasında bazen sorunlar olabilir ama sivil insanların vatandaşların cezalandırılması hiç olumlu bir tavır değildi, bunu kendilerine de anlattık. Önemli bir gelişme kat ettik, sorunun büyük bir bölümü çözüldü. Diğer küçük detayları da ileride halledebileceğimizi düşünüyoruz' diye konuştu.

´ABD SAVUNMA MALZEMELERİNİ GECİKTİRİYOR´

Bu arada Çavuşoğlu´nun 191 sayfadan oluşan bütçe sunum kitabında da Türkiye´nin ABD ile savunma sanayii alanında işbirliğinin devam ettiği ifade edildi. ABD iç uygulamalar nedeniyle yaşanan gecikmelere dikkat çekilen sunum kitabında şu ifadeler yer aldı. 

'ABD, hem NATO müttefikimiz olması hem en ileri teknolojiyi üretmesi sebebiyle savunma sanayii alanında uzun yıllardır ülkemizin birinci ticari ortağı konumundadır. Bununla birlikte, maalesef özellikle terörle mücadele bağlamında acil ihtiyaç duyduğumuz savunma malzemelerinin tedariğinde ABD iç uygulamaları nedeniyle önemli gecikmeler yaşayabilmekteyiz. Tabiatıyla bu süreçler uzadıkça ihtiyacımız olan sistem ve ekipmanların temininde ulusal imkanlarımız başta gelmek üzere alternatif çözümler geliştiriyoruz.'

´KIBRIS´TA TAVRIMIZI NET BİR ŞEKİLDE BELİRLİYECEĞİZ´

Kıbrıs sorununa da değinen Çavuşoğlu, Türkiye´nin 2016 yılında bu sorunu çözmek istediğini ama mümkün olmadığını ve 2017 yılına sarktığını kaydetti. 2017 yılında da Kuzey Kıbrıs ve Türkiye Cumhuriyeti olarak yapıcı tavrı sürdürdüklerini belirten Çavuşoğlu, samimi yaklaşımı da bütün dünyanın gördüğünü kaydetti. 

Çavuşoğlu, Rum tarafının bu parametrelerle bir çözüm istemediğini Türkiye´nin de, BM´nin de AB´nin de gördüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu, 'Bu meselenin çözülmesi için neler yapacağız elbette bunu KKTC ile birlikte görüşüyoruz, kendi içimizde de değerlendiriyoruz. Mutlaka bu konuyu kendi aramızda da iktidarıyla muhalefetiyle değerlendirip seçimlerden sonra tavrımızı da mutlaka net bir şekilde belirleyeceğiz. Biz ama mutlaka diyalog ve diplomasi yoluyla sorunun çözülmesini arzu ettik. Bundan sonraki süreçte de garantör ülke olarak yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz' diye konuştu. Çavuşoğlu, KKTC´de üzerindeki izolasyonların kaldırılması için de çabaları sürdürdüklerini vurguladı.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor