Saha Gözlemleri Işığında Kerkük´te Son Durum ve IKBY İç Siyaseti

Saha Gözlemleri Işığında Kerkük´te Son Durum ve IKBY İç Siyaseti

Kerkük´te yaşananların Kürt partiler arasındaki çekişmenin bir parçası olarak da değerlendirilmektedir. KDP ve KYB arasındaki mücadelenin yanı sıra KYB´nin Süleymaniye´de Goran´a karşı kaptırdığı üstünlüğü ve IKBY iç siyaset

 

Nisan ayı içerisinde ORSAM´dan bir ekip Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Kerkük´te bir saha çalışması yürütmüştür. Yapılan saha çalışmasında IKBY ve Kerkük´teki güncel siyasi gelişmeler konusunda da gözlem yapma imkanı elde edilmiştir. Bu yazı saha gözlemlerine dayanarak temel tartışmaları konu almaktadır.

Kerkük Valisi Necmettin Kerim´in talimatı doğrultusunda Kerkük Vilayet Meclisi´nin Kürt üyeleri tarafından Kerkük´teki resmi dairelere Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının asılması kararının alınmasının ardından Kerkük´te yükselen tansiyon sıcaklığını korumaktadır. Bağdat´ın da itirazına rağmen başta Kerkük Vilayet Meclisi olmak üzere valilik, kaymakamlık, hastane ve hizmet müdürlükleri gibi pek çok resmi binanın üzerinden Irak bayrağının yanına IKBY bayrağını görmek mümkündür. Özellikle Türkmen bu duruma ciddi bir karşı çıkış sergilemektedir. Hatta 2003 sonrası Kürt grupların baskısına maruz kalan Kerkük´te, IŞİD sonrası süreçte Irak ordusunun da Kerkük´ten çekimesiyle, kontrolün tamamen Kürt grupların eline geçmesi nedeniyle içine kapanan Türkmenlerin bayrak krizi ile yeniden canlandığını ve Türkmen kimliğinin bir uyanış içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. Nitekim Türkmenler “binalar sizin, sokaklar bizim” şiarıyla, Kerkük´te bayrak seferberliği başlatmış ve Kerkük´ün cadde ve sokakları “beyaz şeritli, ay yıldızlı gök bayraklarla” donatılmıştır. Önce Türkmen kurum ve kuruluşların çağrısı ile başlayan hareketliliğin son dönemde bir halk hareketine dönmeye başladığı görülmektedir. Türkmenler daha bilinçli bir biçimde “vatana” ve “kimliğe” sahip çıkmaktadır. Türkmen kurum ve kuruluşların da bu süreçte işbirliği ve dayanışma içerisinde hareket ettiği görülmektedir. Türkmenler, çatışma ve gerginlik ortamı içerisinde yaşamak yerine barışçıl ve uzlaşı yöntemlerinin benimsenerek Kerkük´teki refahın arttırılması yönünde bir siyaset izlenmesi taraftarı olduklarını belirtmektedir. Türkmen siyasetçileri ve Türkmen halkı her fırsatta eşitlik ve uzlaşıyı savunan hiçbir tarafa karşı olmadıklarını, Necmettin Kerim´in kararına rağmen Türkmen kimliğinin Kerkük´te bitirilemeyeceğinin son olaylarda net bir biçimde görüldüğü savunulmaktadır.

Kerkük´te yaşananların Kürt partiler arasındaki çekişmenin bir parçası olarak da değerlendirilmektedir. KDP ve KYB arasındaki mücadelenin yanı sıra KYB´nin Süleymaniye´de Goran´a karşı kaptırdığı üstünlüğü ve IKBY iç siyasetinde kaybettiği zemini yeniden kazanma çabası içerisinde olduğuna yönelik genel bir kanı bulunmaktadır. Öte yandan KYB içerisindeki liderlik mücadelesinin de Kerkük´teki gelişmelerde payı olduğu düşünülmektedir. Nitekim KYB polit büro üyesi olan Kerkük Valisi Necmettin Kerim ve Celal Talabani´nin eşi Hero Talabani´nin, KYB içerisinde gittikçe güçlenen KYB Genel Sekreter Yardımcısı Kosrat Resul ve KYB´nin Kerkük-Germiyan SorumlusuAsoMamand´ın Kerkük´te hakimiyet sağlaması ve KYB içerisindeki yükselen gücünün engellenmesi konusunda işbirliği yaptığı konuşulmaktadır. Necmettin Kerim tarafından atılan Kerkük hamlesinin, Necmettin Kerim´in sadece KYB içerisinde pozisyonunu güçlendirmediği, IKBY iç siyasetinde de popülaritesini arttırdığını söylenebilir. Zira Kürtler tarafından “Kudüs” olarak ifade edilen ve bu anlamıyla “kutsanan” Kerkük´te Mesut Barzani´nin yıllardır yapamadığını Necmettin Kerim´in 2 yıl içerisinde başardığı ve Kerkük´ün IKBY´ye katılımı konusunda en somut adımı attığı konuşulmaktadır. Bu nedenle Necmettin Kerim ve KYB´nin, Irak´taki Kürt iç siyasetinde etkisini arttırdığı görülmektedir. KDP, Necmettin Kerim tarafından bu adımı çok fazla sahiplenmese de tabanını olumsuz yönde etkilememek için karşı bir duruş da sergilememiştir.

Haberin devamı : http://www.orsam.org.tr/index.php/Content/Analiz/5103?s=orsam|turkish



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor