Sanal Uzaya Dair Uluslararası Strateji

Sanal Uzaya Dair Uluslararası Strateji

ABD, sanal uzaydaki düşmanca faaliyetlere, ülkesine yönelik diğer herhangi bir tehditle mücadele eder gibi karşılık verecektir. Milletimizi, müttefiklerimizi, ortaklarımızı ve çıkarlarımızı korumak için her türlü gerekli aracı kullan

ABD Başkanlık Sarayı

ABD’nin Uluslararası Sanal Uzay Stratejisi, sanal uzayın geleceğine dair vizyonumuzun ana hatlarını ortaya koyuyor ve diğer milletlerle ortaklık kurma yönündeki gündemimizi belirliyor.

Sanal uzayın başarıları üzerine temellenen ve gerek ABD gerekse dünya camiası açısından sanal uzayın geleceğini güvence altına alma misyonunun ağır bastığı, ender rastlanan tarihi bir dönemeçten geçiyoruz.

Dijital altyapı, giderek müreffeh ekonomilerin, iddialı araştırma topluluklarının, güçlü orduların, saydam hükümetlerin ve özgür toplumların omurgası haline geliyor. Ağ teknoloji, her yere nüfuz edebiliyor ve giderek küresel bir hal alıyor. Ağ teknolojinin dünyaya vaadettiği faydaları tam olarak gerçekleştirmek için, bu sistemlerin güvenilir ve güvenli şekilde işlerlik göstermesi gerekiyor. Özgür bilgi akışının ve veri güvenliğinin güvence altına alınması ve bağlantılı ağların bütünlüğünün korunması; hem Amerika hem de dünyanın ekonomik refahı, güveni ve evrensel hakların korunması açısından asli önem arz ediyor.

Stratejik Yaklaşım

ABD’nin uluslararası sanal uzayla ilgili meselelere yaklaşımı; ağ teknolojilerinin Milletimiz ve Dünya açısından devasa bir potansiyel barındırdığı kanısı üzerine temelleniyor. ABD, ekonomimizi yönlendiren ve ülke içi/ ülke dışındaki yaşantıları iyileştiren inovasyonu canlandırmaya yönelik uluslararası bir sanal uzay politikasını benimsiyor.

Stratejik yaklaşımımız başarılar üzerine temelleniyor; ulusal ve ekonomik güvenliğimizin önündeki sorunları tanıyor; ve her zaman için temel ifade ve toplanma /gösteri yapma özgürlüklerine, mahremiyete ve özgür bilgi akışına yönelik sarsılmaz taahhütlerle temellendiriliyor.

Aradığımız Gelecek

Aramakta olduğumuz sanal uzay ortamı; inovasyonu ödüllendirip girişimcileri güçlendiriyor; bireyleri birbirine bağlayıp toplulukları güçlendiriyor; daha iyi hükümetler kurup hesap verebilirliği yaygınlaştırıyor; temel özgürlükleri koruyup kişisel mahremiyeti güçlendiriyor; mutabakat ortamı yaratıp davranış kurallarını netleştiriyor; ve ulusal/uluslararası güvenliği daha güçlü hale getiriyor.

Bu sanal uzay, dört temel karakteristikle tanımlanıyor:

- İnovasyona açıklık;
- Dünya çapında karşılıklı işlerlik;
- İnsanların güvenini kazanacak kadar emniyetli;
- İnsanların çalışmalarını destekleyecek kadar güvenilir.

Bu vizyonu gerçekleştirmek üzere, sorumlu davranış kurallarının devletlerin eylemlerini yönlendirdiği, ortaklıkları kalıcılaştırdığı ve hukukun üstünlüğünü desteklediği bir ortam yaratıp bu ortamın devamlılığını sağlayacağız. Söz konusu normlar şu şekilde: “Temel özgürlükleri desteklemek; Mülkiyete saygı; Mahremiyete önem; Suçların önlenmesi; Meşru müdafaa hakkı; Küresel düzeyde karşılıklı işlerlik; Ağ istikrarı; Güvenilir erişim; Çok-paydaşlı yönetişim; Gerekli düzeyde Sanal Güvenlik.”

ABD; bu tür bir geleceği gerçekleştirmek, güvenlik, refah ve açıklığı güçlendirmek için; diplomasi/savunma/kalkınma üçlüsünü bir araya getirecek; böylelikle herkesin ağ teknolojisinden fayda sağlamasının yolunu açmış olacak.

Diplomasi: Ortaklıkların Güçlendirilmesi

ABD, devletlerin birlikte çalıştığı ve sorumluluk sahibi paydaşlar olarak hareket ettikleri uluslararası bir ortam yaratmak üzere teşvik unsurları oluşturacak. Devletler, söz konusu ortam içinde, açık, karşılıklı işler, güvenilir ve güvenli bir sanal uzayın değerini kabullenmiş olacaklar. Uluslararası ilişkilerimiz ve aidiyetlerimize dayanarak, ekonomik, sosyal, siyasi ve güvenlik yararlarından dolayı mümkün mertebe daha çok paydaşın sanal uzay vizyonumuza dahil olmasına çabalayacağız.

Dağınık sistemler yeknesak bir eylemi gerektirir; çünkü hiçbir kurum, belge, düzenleme veya araç, ağ dünyanın gereksinimlerini karşılamaya yeterli değildir. Son kullanıcılardan, özel sektör donanım ve yazılım satıcılarından ve internet hizmet sağlayıcılardan bölgesel, çok taraflı ve çok paydaşlı örgütlere dek herkes, sanal uzayın tam potansiyelini gerçekleştirmesinde önemli birer unsurdur.

Savunma: İkna ve Caydırıcılık

ABD, diğer uluslarla birlikte, sorumluluk sahibi davranışı teşvik eder; ağları ve sistemleri aksatmaya dönük taraflara ise karşı çıkar; dolayısıyla kötücül aktörlere karşı ikna ve caydırıcılığa başvururken, bir yandan da bu temel ulusal değerleri koruma hakkını kendinde saklar. ABD, ağ savunmalarımızı desteklemeye ve her türlü saldırı ve aksaklıktan kurtulma yeteneğimizi güçlendirmeye devam edecektir. Zarara neden olan daha karmaşık saldırılar konusunda, çok daha iyi tasarlanmış planlarla tepkimizi ortaya koyacağız ve bu tür saldırıların ağlarımız üzerindeki etkilerini sınırlandıracağız.

ABD, gerektiğinde, sanal uzaydaki düşmanca faaliyetlere, ülkesine yönelik diğer herhangi bir tehditle mücadele eder gibi karşılık verecektir. Milletimizi, müttefiklerimizi, ortaklarımızı ve çıkarlarımızı korumak için her türlü gerekli aracı (diplomatik, bilgi, askeri ve ekonomik) kullanma hakkını saklı bulunduruyoruz. Değerlerimizi yansıtacak ve meşruiyetimizi güçlendirecek bir şekilde, gerektiğinde kapsamlı bir uluslararası desteği de ardımıza alarak hareket edeceğiz. Eylemsizliğin maliyetlerine karşı eyleme geçmenin maliyetlerini ve risklerini titizlikle ölçeceğiz.

Kalkınma: Refah ve Güvenliğin İnşası

Birbiriyle irtibatlı bir dünyanın yararlarının evrensel olduğuna inanıyoruz. Açık, karşılıklı işletilebilir, güvenli ve güvenilir bir sanal uzayın faydaları, ileride çok daha belirgin bir hal almalı. Ve dünyanın öncü bilgi ekonomisi olan ABD, diğer ülkelerin de Amerika’nın teknik kaynaklarından ve uzmanlığından faydalanmasını sağlamayı hedefliyor.

Milletimiz, yeni ve mevcut dijital sistemleri inşa etmek ve güvenliğini sağlamak yönünde bilgi ve kapasite sağlanmasında aktif bir rol oynayabilir ve oynayacaktır da… ABD’nin kapasite inşasına yardımcı olması, diyalog ve ortaklığa dönük bir yatırım, taahhüt ve önemli bir fırsat olarak kabul ediliyor. Ülkeler sanal uzay meselelerine giderek daha fazla bel bağlarken, artık ortak endişe alanlarında ekonomik, teknik, yasa uygulayıcı, savunma ve diplomatik işbirliğine yönelik olarak diyalog süreçlerimizi olgunlaştırmaya niyetliyiz.

Politika Öncelikleri

Bu strateji, ağ dünyamızda refah, güvenlik ve açıklığa dair bu vizyonu gerçekleştirmede diğer devletlerin ve halkların bizlere katılması için yapılan bir çağrı niteliğindedir. Özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarına ve son kullanıcılara; ortaklık, bilinç ve eylem yoluyla söz konusu çabalarını güçlendirmeleri yönünde bir davettir. Bu aynı zamanda uluslararası sanal uzay politikamızdaki rollerini daha iyi tanımlamaları ve koordine etmeleri, daha spesifik bir alanda ilerlemeleri ve gelecekteki uygulamalarına dair bir planlamada bulunmaları için Amerika’daki bakanlık ve ajanslara yönelik bir yol haritası olarak da okunabilir.

ABD, faaliyetlerini birbiriyle bağlantılı yedi etkinlik alanında organize ediyor. Bu alanların her biri, hükümetle, uluslararası ortaklarla ve özel sektörle işbirliği gerektiriyor. Tüm bunlar bir arada alındığında, stratejik çerçevemizin de eylem çizgilerini belirliyor.

Ekonomi: Uluslararası Standartları ve Yenilikçi-Açık Piyasaları Desteklemek

Sanal uzayın ekonomilerimizin ve yenilikçi girişimcilerimizin ihtiyaçlarına yanıt vermeye devam etmesi için, şunları yapacağız: “Erişilebilir ve küresel olarak bağlantılı ağlarda teknolojik inovasyonu destekleyen bir serbest ticaret ortamını sürdürmek; Ticari sırlar da dahil olmak üzere fikri mülkiyeti korumak; Teknik uzmanların belirlediği, karşılıklı işletilebilir ve güvenli teknik standartların üstünlüğünü temin etmek.”

Ağlarımızı Korumak: Güvenliği, Güvenilirliği ve Dayanıklılığı Güçlendirmek

Güçlü bir sanal güvenlik genel anlamda ulusal ve ekonomik güvenliğimiz için kritik öneme sahip olduğu için, şunları yapacağız: “Özellikle devletlere yönelik davranış normları ve sanal güvenlik alanlarında, ikili ve çoktaraflı ortaklıklar dahilinde sanal uzayda işbirliğini teşvik etmek; ABD’nin ağlarına yönelik ihlalleri ve aksamaları azaltmak; İstihbarat altyapısına yönelik yetenekleri güçlendirmek; Endüstri ile işbirliği dahilinde, ileri teknoloji tedarik zincirinin güvenliğini artırmak...”

Yasa Uygulama: Dayanışma ve Hukukun Üstünlüğünün Yaygınlaştırılması

Sanal güvenlik alanındaki emniyeti güçlendirmek ve online sistemleri kullanacakları takip etmek için, şunları yapacağız:

- Uluslararası sanal suç politikasının gelişimine tam teşekküllü katılım;

- Budapeşte Konvansiyonu’na taraf ülkelerin sayısını artırmak suretiyle, sanal suçla ilgili yasaların uluslararası düzeyde uyumlaştırılması;

- Yasadışı faaliyetlerle mücadelede sanal suçla ilgili yasalara odaklanılması; İnternet erişiminin kısıtlanmaması;

- Teröristlerin ve diğer suçluların operasyonel planlama, finans veya saldırı amaçlı olarak İnternet’i kullanma yeteneklerinin engellenmesi.

Ordu: 21.yüzyılın Güvenlik Sorunlarına Hazırlanmak

Yurttaşlarımızı, müttefiklerimizi ve çıkarlarımızı korumaya yönelik taahhüdümüz, bunlara yönelik tehditle bağlantılı olduğu için, şunları yapacağız:

- Ordunun güvenilir ve güvenli ağlara yönelik artan gereksinimini kabul edip bu gereksinime uyum sağlanması;

- Sanal uzaydaki potansiyel tehditlerle mücadele etmek üzere mevcut askeri ittifakların güçlendirilmesi;

- Kolektif güvenliğin artırılması için ortaklar ve müttefiklerle sanal uzayda işbirliğinin yaygınlaştırılması.

İnternet Yönetişimi: Etkin ve Kapsayıcı Yapıların Geliştirilmesi

Tüm İnternet kullanıcılarının gereksinimlerine etkin şekilde hizmet veren İnternet yönetişim yapılarının teşvik edilmesi için, şunları yapacağız: “İnternette açıklık ve inovasyonun önceliklendirilmesi; Alan isim sistemi DNS de dahil olmak üzere küresel düzeydeki ağ güvenliği ve istikrarının korunması; İnternet Yönetişimi meselelerinin tartışılması için çokpaydaşlı platformların geliştirilip güçlendirilmesi.”

Uluslararası Kalkınma: Kapasite, Güvenlik ve Refahın Kurulması

Küresel düzeyde ağ teknolojisinin yararlarını teşvik etmek, paylaşım ağlarımızın güvenliğini güçlendirmek ve sanal uzayda sorumluluk sahibi paydaşlardan oluşan bir topluluk inşa etmek için, şunları yapacağız:

- Teknik ve sanal güvenlik kapasitesi kurma yollarını araştıran ülkelere yönelik olarak gerekli bilgi, eğitim ve diğer kaynakların temin edilmesi;

- Uluslararası sanal güvenlik alanındaki en iyi uygulamaların sürekli geliştirilip düzenli olarak paylaşımı;

- Devletlerin sanal suçlarla mücadele yeteneklerinin güçlendirilmesi –bu kapsamda yasa uygulayıcılara, hakimlere, yasa yapıcılara eğitim verilmesi;

- Teknik kapasite inşasını güçlendirmek, uzmanlarla ve onların hükümetteki meslektaşlarıyla düzenli temas kurulması.

İnternet Özgürlüğü: Temel Özgürlüklerin ve Mahremiyetin Korunması

Temel özgürlüklerin ve sanal uzaydaki mahremiyetin korunmasına yardımcı olmak için, şunları yapacağız: “İfade ve toplanma özgürlüğüne yönelik güvenilir ve güvenli platformlar yaratılmasında sivil toplum aktörlerinin desteklenmesi; İnternet faaliyetlerinin yasadışı dijital ihlallerden korunması için sivil toplum ve hükümetdışı örgütlerle işbirliğine gidilmesi; Ticari veri mahremiyetinin etkin bir şekilde korunmasına yönelik uluslararası işbirliğinin teşviki; İnternete herkesin erişimini sağlamak için herkes tarafından kullanılır hale getirilmesi.”

Bu idealler, tanıdığımız sanal güvenliği korumak ve aradığımız geleceği birlikte yaratmak açısından merkezi önem arz ediyor. (Beyaz Saray)

Kaynak: http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/rss_viewer/International_Strategy_Cyberspace_Factsheet.pdf



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Yükleniyor