Savaştan bu yana bir ilk! Çin askeri Rusya´da!

Savaştan bu yana bir ilk! Çin askeri Rusya´da!

Taraf değiştiren Ukraynalı milletvekili evinde başından vurularak öldürüldü, bu sabah paylaşılan video görüntüleri kilit şehrin dış mahallelerinde patlamalar olduğunu gösteriyor. Çin askerleri ve tanklarını taşıyan trenler ise, Gro

 

Taraf değiştiren Ukraynalı milletvekili evinde başından vurularak öldürüldü, bu sabah paylaşılan video görüntüleri kilit şehrin dış mahallelerinde patlamalar olduğunu gösteriyor. Çin askerleri ve tanklarını taşıyan trenler ise, Grodekovo istasyonuna ulaştı.

Ukrayna ordusu haftalardır beklenen duyuruyu Pazartesi günü yaptı, Rus işgalcileri püskürtmek için ´karşı saldırı´ya geçildiğini ilan etti.

Karşı saldırının en önemli cephelerinden biri, güneydeki Herson kenti. Vladimir Putin´in 2014 yılında işgal ettiği Kırım Yarımadası´nın hemen kuzeyinde yer alan Herson, işgalin ilk günlerinden bu yana Rusların kontrolünde.

Ukrayna ordusu, yaz mevsiminde birçok kez Kırım ve Herson´u birbirine bağlayan köprüleri uzun menzilli füzelerle vurdu.

Herson´da yeni bir sayfa açan ´karşı saldırı´da Ukrayna birlikleri Rusların ilk savunma hattını geçmeyi başardı.

BBC muhabiri Ilya Abishev, Herson´u Ruslardan kurtarmak için harekete geçen Ukrayna ordusunun bir kez daha sevkiyat hattını kırmak için köprüleri vurduğunu bildiriyor. Herson ve çevresinde patlamaların kesilmediğini aktaran Abishev, Ukraynalıların ana hedefinin Kırım ve Herson arasındaki bağlantıyı koparmak olduğunu kaydediyor.

Ukrayna birlikleri, Pazartesi günü beş yerleşim birimini Ruslardan kurtardı. Bazı Ukraynalı kaynaklar, Sukhoi Stavok köyünün Rus işgalcilerden geri alındığını duyurdu. Söz konusu köy, Herson´un kıyısından Dnipro Nehri´yle buluşan İngulets Nehri´ne yalnızca birkaç kilometre uzaklıkta.

Rus medyası Ukrayna´nın karşı saldırı başlattığını yalanlasa da akşam saatlerinde Herson ve Nikolaev´de çatışmalar yaşandığını kabul etmek zorunda kaldı.

Rus igalciler, Dinyeper Nehri üstündeki bir başka Ukrayna şehri Nova Kakhovka´da işyerlerini tahliye etmek zorunda kaldılar.

Herson´dan bu sabah paylaşılan video görüntüleri, şehrin dış mahallelerinde patlamalar olduğunu ve siyah dumanların gökyüzüne yükseldiğini gösteriyor.

TARAF DEĞİŞTİREN MİLLETVEKİLİ EVİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Herson şehrinde Rus işgalcilerin tarafına geçen eski bir Ukrayna milletvekili ise, evinde başından vurularak öldürüldü. İşgal birliklerinin kenti ele geçirmesinden sonra taraf değiştiren ve Ruslar tarafından tarım işlerinden sorumlu başkan yardımcılığına atanan Alexei Kovalev´e, Ukraynalı gerillalar suikast düzenledi.

Eski Ukrayna milletvekilinin eşi ise bıçaklanarak öldürüldü.

Yerel medya, pompalı tüfekle vurulan Kovalev´in cesedinin annesi tarafından evde bulunduğunu yazdı.

İşgalden önce Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy´nin partisi Halkın Hizmetkârı´nda milletvekili olan Kovalev´in öldürülmesi, Herson çevresindeki benzer beşinci suikast.

ÇİN, HİNDİSTAN, SURİYE, NİKARAGUA VE DİĞERLERİ

Ukrayna´nın güneyinde savunmaya geçen, doğudaki Donbas´ta ise aylardır kıpırdayamayan Rus lider Putin´e, beklediği moral destek müttefiki Çin´den geldi.

24 Şubat´ta Ukrayna´ya saldırı emri veren Putin, geride kalan altı ayda Batı dünyasından tamamen izole edildi ve tarihi yaptırımlarla yüzleşti.

Rus ordusunun ev sahipliğinde gerçekleşecek Vostok-2022 tatbikatı için Moskova´nın müttefiklerine ait askeri birlikler Rusya´ya ulaşmaya başladı.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Çin´in yanı sıra Belarus, Moğolistan, Suriye, Nikaragua, Laos ve Hindistan´dan askerlerin 1 Eylül´den itibaren yedi ayrı bölgede gerçekleşecek savaş oyununda sahne alacağını bildiriyor.

HEPSİ MASKELİ

Çin askerleri ve tanklarını taşıyan trenler, Rusya´nın en doğusunda yer alan Primorsky eyaletine vardı. Grodekovo istasyonuna inen Çin askerlerinin tümünün maske taktığı görülürken, Pekin yönetimi Vostok-2022´ye katılacak askerlerin sayısını tam olarak açıklamış değil.

Rusya Savunma Bakanlığı, Batılı ülkelere bir gözdağı niteliği taşıyan tatbikatta 50 bini aşkın asker, 140 savaş uçağı ve 60 savaş gemisinin yer alacağını duyurdu.

Rus ordusu, Ukrayna´da devam eden savaşa rağmen hava indirme birliklerinin Vostok-2022´de olacağını, yanı sıra uzun menzilli bombardıman uçaklarının da kalkış yapacağını belirtiyor.

BİZZAT İZLEMİŞTİ

´Savaş oyunu´ bir hafta sürecek. Yedi bölgeye yayılan tatbikat alanları içerisinde Okhotsk Denizi ve Japon Denizi de var.

Japon Denizi´nin kuzey ve orta bölgelerinin kullanılacağını dile getiren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Fomin, tatbikatın tamamen ´savunma´ amaçlı olduğunu söylüyor.

Rus ve Çin orduları en son benzer bir tatbikatta 2018 yılında bir araya gelmiş, Rusya lideri Putin bizzat sahadan gövde gösterisini izlemişti.

Geçen yıl ise Rus birlikleri ilk kez Çin topraklarına konuşlandı ve iki ülke birlikte tatbikat gerçekleştirdi.

ASKERİ İTTİFAK KURABİLİRLER

Çin ve Rusya, Ukrayna işgalinden bu yana ilk kez karada birlikte tatbikat yapıyor. İki ülkenin savaş uçakları, Mayıs ayı sonunda ABD Başkanı Joe Biden Japonya´nın başkenti Tokyo´dayken Japon Denizi üstünde uçmuştu.

Associated Press (AP) haber ajansı, ABD ve Batılı ülkelere karşı birlikte hareket eden eski ´komünist rakipler´in geçmişte bir askeri ittifak kurma ihtimalini reddettiğini ancak Putin´in söz konusu ihtimali dışlamadığını bildiriyor.

XI JINPING´İN AÇMAZI

Ukrayna işgalinin ardından eşi benzeri olmayan yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya, geçtiğimiz aylarda Çin´den birçok kez yardım istedi.

Çin, Ukrayna işgaline karşı çıkmayan yeryüzündeki tek süpergüç. Çin medyası Rusya´ya Ukrayna işgalinde destek veriyor ve haberlerinde NATO´yu suçluyor. Çinli yetkililer de açıklamalarında Rusya´nın yanında saf tutuyor, Pekin yönetimi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´ndeki (BMGK) oylamalarda da çekimser oy kullandı.

Ancak Çin´in Moskova´ya sunduğu destek bununla sınırlı kaldı. ABD yaptırımlarından çekinen Pekin Moskova´dan gelen talepleri gözardı etti.

Haziran ayı başında Amerikan Washington Post gazesine konuşan Çinli bir kaynak, Moskova ve Pekin arasındaki yardım görüşmelerinin oldukça gergin geçtiğini söylemişti. Washington Post, Çin lideri Xi Jinping´in ABD yaptırımlarına maruz kalmadan Rusya´ya yardım etmenin yollarını aradığını yazmıştı.

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor