Sayıları her geçen gün azalıyor: Arıları korumak için neler yapabiliriz?

Sayıları her geçen gün azalıyor: Arıları korumak için neler yapabiliriz?

Arılar binlerce yıldır insanların var olma mücadelesinde kilit bir rol oynuyor. Vücudumuza aldığımız her üç gıda lokmasından birinin arılarla ilişkili olduğu biliniyor. Ayrıca ekosistemlere paha biçilmez destek sunarak bitkilerin ve ağ

 

Arılar binlerce yıldır insanların var olma mücadelesinde kilit bir rol oynuyor. Vücudumuza aldığımız her üç gıda lokmasından birinin arılarla ilişkili olduğu biliniyor. Ayrıca ekosistemlere paha biçilmez destek sunarak bitkilerin ve ağaçların büyümesine yardımcı oluyorlar. Ancak şimdi onların bize ihtiyacı var çünkü dünyadaki arı nüfusu her yıl azalıyor. Bitkileri polone eden arılar azaldıkça insan nüfusunu beslemek zorlaşacak. Pek çok bitki türleri ve çiçekler yok olacağı için sınai mallardan ilaçlara çok sayıda şeyi üretemeyeceğiz. Arı nüfusunun düşüşü büyük ölçüde insanoğlunun suçu olduğu için bu konuda yapabileceklerimiz var. İşte o önemli 5 adım...

´Plant Based News´te yayınlanan yazıda bunlar özetleniyor: Arılara yönelik en büyük tehditlerden ilki tarımda kullandığımız zırai ilaçlar, pestisitler. Çiftçiler tarafından kullanılan bu ilaçlarla ilgili 2012 yılında, türünün ilk örneği olan bir araştırmada bu kimyasalların hem ABD´de hem de Birleşik Krallık´ta bal arılarında ciddi bir düşüşe neden olduğu keşfedilmişti. Çoğu böcekleri öldürmek için tasarlanmış olan bu ilaçların arıları da zarar veriyor olması pek şaşırtıcı olmadı tabi. On yıl sonra, pestisitlerin formüllerinde değişen pek bir şey yok. Hala arılar için büyük bir sorun teşkil ediyor bu kimyasallar. Ağustos 2022´de Oxford Üniversitesi´nde yapılan başka bir araştırma bu pestisitlerin arıların sinir sistemini etkilediğini ortaya koydu.

/resimler/2022-8/23/1039195427817.jpg

Araştırmayı gerçekleştiren Dr.Rachel Parkinson, 'Sonuçlar endişe verici. Arıların görsel bilgilere uygun şekilde tepki verme yeteneği, uçuşları ve navigasyonları için çok önemli. Bu tür koordinasyon ve motor kabiliyetlerini kaybederlerse hayatta kalmazlar.' diyor. Ancak pestisitler, arıların karşı karşıya olduğu birçok büyük sorundan sadece birisi. Hava kirliliği, arıların azalmasında bir başka büyük faktör. Üç yıllık bir süre boyunca yürütülen yakın tarihli bir araştırmada da, Hindistan´da kirliliğin bal arılarını tamamen öldürebileceğini öngördü.

Çalışma, ülkenin en kirli şehirlerinden biri olan Bengaluru´daki arılara odaklandı. Araştırmacı Geetha Thimmegowda Science´a verdiği demeçte, 'şehirdeki böcekler üzerinde her türlü pislik ve parçacık örneklerine rastlandığı' belirtiliyor. Hatta bazılarında arsenik ve kurşun gibi zehirli ağır metal izleri bile var. Çalışma, şehrin en kirli bölgelerinden polen toplayan her beş arıdan dördünün bir gün içinde öldüğünü ortaya koydu. Arılar ayrıca habitat kaybıyla da karşı karşıya. ´Friends of the Earth´ raporuna göre, İkinci Dünya Savaşı´ndan bu yana Birleşik Krallık´ta kır çiçeği çayırlarının yüzde 97´si yoğun tarım ve kentsel gelişim gibi nedenlerle yok oldu.

PEKİ ARILARA NASIL YARDIM EDEBİLİRİZ?

Arı popülasyonlarımıza yardım etmek için hepimizin yapabileceği şeyler var. İşte bu değerli canlılar için yapabileceğimiz birkaç eylem...

1. ARI DOSTU BİR BAHÇE YARATIN

/resimler/2022-8/23/1039439896783.jpg

Bir bahçeniz veya herhangi bir dış mekanınız varsa, onu arılar için daha çekici hale getirmek mümkün. İlk olarak, ektiğiniz çiçek türlerini düşünün. Arılar, örneğin lavanta ve engerek böceği gibi polen ve nektar bakımından zengin olanları sever. Ayrıca nektar bakımından zengin kır çiçekleri karışımı içeren kır çiçeği tohumları alıp serpebilirsiniz. Arıların barınması ve yuva yapması için küçük oyuklardan oluşan bir arı oteli de yapabilir veya satın alabilirsiniz. Bahçenizde hali hazırda bir arı kovanı varsa onu ortadan kaldırmayın. Özellikle şehirlerde insanlar tarafından kullanılmayan veya sahiplenilmemiş neredeyse hiç alan yok. Arılar bir yerde yaşamak zorunda. Herkes onları kendi özel alanında kovarsa yok olurlar. Son olarak, zararlı kimyasallardan kaçının. Yabani otlardan kurtulmak için elle çekme veya kaynar su dökme gibi yöntemleri tercih edin. Mutlaka ilaç kullanacaksanız daha arı dostu seçeneklere yönelebilirsiniz. Mesela atrazin bazlı olan ilaçlar arılar için daha az zararlıdır.

2. VEGAN BALI TERCİH EDİN

İnsanlar bal yemeği seviyor. Ekonomik olarak da çok sayıda insan için ciddi bir geçim kaynağı. Küresel pazarın değeri 8 milyar dolardan fazla olarak hesap ediliyor. Arılar balı kesinlikle bizim veya başka bir türün kullanımı için üretmezler. Bala kendileri için buna ihtiyaçları var. Bal onlara kış boyunca değerli bir besin kaynağı sağlar. Güzel haber ise şu: Balı arılardan almadan elde etmenin bir yolu var. O da vegan bal. Bal alternatifleri giderek yaygınlaşıyor. Örneğin İngiltere merkezli The Vegan Honey markası, meyve şekeri ve meyve suyu kullanarak arı sömürüsü içermeyen, bitki bazlı, glütensiz bal yapıyor. Diğer markalar arasında da gerçek gibi görünen ve gerçek bal gibi tadı olan benzer ürünler var.

3. YORGUN ARILARA DİKKAT EDİN VE ONLARA YARDIM EDİN

/resimler/2022-8/23/1040035134545.jpg

Arıların yoğun ve yorucu bir yaşamı var malum. Kovana geri dönmeden önce durup ´yakıt ikmali´ yapacak daha az çiçek ve bitkinin olduğu yerleşim alanlarında bazen baygınlık geçirir gibi olurlar. Bu durumdaki bir arıyı görürseniz ona şekerli su ile vererek yardımcı olabilirsiniz. Ama tabi bu dikkatli bir şekilde yapılmalı. Şeker çözeltisi yorgun bir arı için tek seferlik bir çözümdür. Bu tür bir suyu sürekli bahçede bırakmak arılara yarardan çok zarar verir. Çiçekler yerine sürekli bu şekerli suya gitmeye başlarlar. Bu solüsyonu hazırlamak için yapmanız gereken tek şey iki yemek kaşığı beyaz şekere bir yemek kaşığı su koymak ve bitkin arının yanına bırakmaktır.

4. YEREL, ORGANİK ÜRÜNLER SATIN ALIN

Daha önce de belirttiğimiz gibi, pestisitler arıların düşmanı. Kimyasalların püskürtüldüğü ürünlerden kaçınmak için yerel, organik meyve ve sebzeleri satın almayı tercih edin.

/resimler/2022-8/23/1040276138848.jpg

5. ARI KORUMA ÇABALARINI DESTEKLEYİN

Arıların alabilecekleri tüm desteğe ihtiyaçları var ve korunmalarına yardımcı olmayı görev edinmiş kuruluşlar da var.

Eğer imkanınız varsa bu türden kuruluşlara destek olmayı veya gönüllü olmayı seçebilirsiniz.

 

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor