Selçuklu Türkleri Nasıl Karar Alırdı?

Selçuklu Türkleri Nasıl Karar Alırdı?

Selçuklu Türklerinin karar alma sürecini anlamak üzere Moskova ormanlarında, bir hafta boyunca, çeşitli devletler arasında anlaşmalar yapıldı, feshedildi, seferler düzenlendi. Örneğin Müslüman bölgeler Bağdat, Selçuklu, Şam tek bir ord

Rus Devlet Radyosu

Moskova Bölgesi’nde 4 Ağustos günü “Kudüs’te Ölmek” adlı rol yapma oyunu sona erdi. Oyunda, Anadolu Selçuklu Devleti de temsil edilmişti ve Rusya’nın çeşitli kentlerinden 200’den fazla katılımcı, 12. yüzyıl Selçukluları oynadı.

Projenin baş ustası Vladimir Molodıh, katılımcılara hitaben, “Kalpten gelen, yaşamak istediğimiz ve hayatımız boyunca bizimle kalmasını istediğimiz onur, dostluk, fedakârlık, aşk, sınırsız cesaret, içten bağlılık, gerçek inanç, değerler, seçim, davranışlar hakkında oyun yaptık. Oyunumuz, doğru yol hakkındaydı. Sizleri bu doğru yolu geçmeye, oynadığınız kişinin dinine bakmaksızın Kudüs yolunda ölmeye ve Mahşer gününde bu kentte dirilmeye davet ettik.” dedi.

Rol yapma oyunu (İnglizce Role-playing game, RPG), katılımcıların seçtikleri rol doğrultusunda hareket ettiği dramatik eylemdir. Oyuncular, rolünün doğası ve oynadıkları dönemin iç mantığı gereği hareket etmeli. Hep birlikte, senaryo yazıp bu senaryoyu takip etmeli. Eylemleri, onaylanan kurallara göre başarılı veya başarısız kabul edilebilir. Seçilen kurallar çerçevesinde doğaçlama yaparak oyunun yönünü ve sonucunu serbestçe belirleyebilir. Oyun süreci, belirli bir durumun bir grup insan tarafından simülasyonudur ve her bir insan, rolünü yaparken istediği gibi davranabilir.

Toplamda oyun için 2400 başvuru dilekçesi alınmıştı. Oyuncular sadece Moskova, Kazan, Sankt Peterburg, Yekaterinburg ve Rusya’nın diğer kentlerinden değil, komşu Belarus ile Ukrayna’dan ve hatta İspanya ve İsrail’den gelmişti. Aralarında üniversite öğrencileri, yöneticiler, doktorlar, avukatlar, müzisyenler, tamamıyla farklı meslek ve yaş grubu temsilcileri vardı. Bazıları hatta yeni doğmuş bebeklerle gelmişti. 8-10 yaş arası çocuklar da oyuna katılabildi ve ebeveynlerine az da olsa yardım edebilmişti.

Temel olayların ve tarihsel tuvalin korunması şartıyla genel olarak oyun serbest senaryoya göre gelişti. Oyunun başlangıç noktası 1173 yılıydı. Asya ve Avrupa’nın Kudüs’e yöneldiği, kuşatmak ve ele geçirmek, elinde tutmak ve savunmak istediği dönem yansıtılmaya çalışıldı. Ustaların Kudüs’e Mekke kavramını da eklediğini kaydedelim. Oyunda, ortak zemini genişletmek amacıyla Mekke yerine Müslümanlar için kutsal şehir olarak Kudüs belirlendi. Gerçi Kudüs, tarih boyunca hem İslam hem de Hıristiyan dünyası için çok önemliydi.

Bir hafta boyunca, çeşitli devletler arasında anlaşmalar yapıldı, feshedildi, seferler düzenlendi. Örneğin Müslüman bölgeler Bağdat, Selçuklu, Şam tek bir ordu kurup Kudüs’e yürüdü. Daha küçük bölgesel çatışmalar da yaşandı. Ayrı ayrı karakterlerin öyküleri gelişti. Zira bu bir hafta içinde Selçuklu geleneklere göre yaşamaya ve etkileşim içinde olmaya çalışan aileler de vardı. En zor kısım, 8 yüzyıl önce yaşayan, çok farklı düşünen ve farklı güdülere, değerlere ve hedeflere göre davranan farklı halktan ve farklı dinden bir insanın zihniyetini benimsemeyi başarmaktı. Bu doğrultuda, kültür ve bilişsel alanda büyük bir çalışma yapıldı ve oyuncular bunu başardığını düşünüyorlar. Bir haftalığına Selçuklu Devleti’nin sakinlerine dönüşerek Türk kültürünü tam anlamıyla içten öğrendiklerini söylüyorlar.

Oyun bölgesinde katılımcıların çabalarıyla cami, medrese, sultan sarayı, harem, kervansaray, kışlalar, kuyumcu dükkanı, Artuklular, Melikşah ve Turanşah hanedanlıkların çadır evleri, hastane kuruldu. Türk geleneklere göre paralı ve kınalı düğünler yapıldı. Kurban Bayramı gibi bayramlar kutlandı. Tüm bunlar, sadece dönemin havasını yansıtmak için değil, Türk ve Müslüman kültürlerinin gelenek ve görenekleri daha doğru göstermek amacıyla yapıldı. İnsanlar Arapça yazmayı öğrendi, yazılarla evlerin ve medresenin duvarlarını süsledi, Arapçası da olmak üzere Kuran’dan süreleri, hadisleri öğrendi. ‘Hazretleri’, ‘hatun’, ‘maşallah’, ‘inşallah’ gibi Rus kulağı için alışılmadık hitapları ve ünlemleri ezberlemeye çalıştı. Giyim ve davranışın doğruluğu konusunda, örneğin, “O dönemin Türkü böyle davranabilir miydi?” diye kendi aralarında tartıştılar.

İlginç olan, gerçekten de asıl Türk, Selçuklu kültürünü yansıtmaya başarmaları. Zira Şam ve Bağdat da Müslüman bölgeler olmasına rağmen tamamıyla farklıydı. Bağdat Haşhaşilerin elindeydi, doğunun incisi Şam ise daha nazenin, daha Arap’tı. Türkler korkulur ve herkes tarafından saygı duyulurdu. Seferde olan Sultan Kılıç Arslan’ın büyük oğulları Gıyaseddin ve Kutbeddin’in korkunç ve asil görünümü buna büyük katkısı olmuştu. Küçük oğlu Rükneddin ise senaryoya göre Selçuklu Müftüsü olarak iki kardeşin arasını düzeltmeye, daha ılımlı bir ruh halini ayarlamaya çalışıyor, bilinçli eylemlere davet ediyordu.

Oyun yapmak ve çeşitli dinleri oynamak çok zor ve öngörülmezdir. Birilerini rencide etmek, belli bir kültürü yanlış yansıtmak her zaman korkutur. Ancak aynı zamanda sadece böyle oyunlar sayesinde eski uygarlıkları ve deneyimlerini öğrenme, farklı davranış modellerini deneme, muhtemelen insanların her zaman ve her yerde aynı olduğunu, farklılıkların ise sadece dış tabaka olduğunu öğrenme şansını yakalayabiliriz. Öte yandan insanın doğası ve eylemleri, dış dünyanın dayattığı gelenek ve yükümlülüklere bağlı olarak değişiyor ve kendine, bunun gerçekten de neye bağlı olduğunu sormaya değer.

Oyuncular, gözleri önünde halen Konya’nın merkez meydanının olduğunu, hala kulaklarında sabah ezanının duyulduğunu ve tüm sorulara hadislerle yanıt vermek isteğinin bulunduğunu söylüyorlar.

Evet, tüm yapılar toplatıldı ve Anadolu tekrar Moskova ormanlarına dönüştü, ancak duygular, deneyimler, olaylar, farklı insanlarla temasın değeri ve manevi değerlerini öğrenme fırsatı her zaman kalplerde kalacak.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor