Siemens`den Mısır`a 8 milyar euroluk yatırım

Siemens`den Mısır`a 8 milyar euroluk yatırım

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi`nin katılımıyla, Mısır ile Alman Siemens firması arasında 8 milyar euroluk anlaşma imzalandı.

 

Abdülfettah El Sisi ve Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel`in de katıldıkları 2. Almanya Mısır Ortak Ekonomi Komitesi toplantısı sonrası iki ülke yetkililerince söz konusu anlaşmalar imzalandı.

Anlaşmalara göre Siemens, Mısır`da 12 adet rüzgar parkı (600 adet rüzgar gülü) ve 3 adet gaz santrali kuracak. Siemens firmasından yapılan açıklamada da firma tarihinde tek seferde alınan en büyük işin bu anlaşmayla üstlenildiği ifade edildi.

Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Almanya`nın Mısır ile sadece ticaret yapmak istemediğini bunun yanında Mısır`ın zorlu demokrasi yolunda kendilerine yardım etmek istediğini belirtti. Gabriel Mısır, ekonomisinin istikrarın sağlanmasının Arap coğrafyasına da örnek olabileceğini belirtti.

Sisi de Mısır`da istikrarın önemine işaret ederek Alman yatırımcıları ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Sisi yatırımcıların sorun yaşaması halinde Cumhurbaşkanlığı ofisinin kendilerine her türlü yardımda bulunacağı sözünü de verdi.

İki ülke arasında yaklaşık 4,4 milyar euroluk ticaret hacmi bulunuyor.

MERKEL: İDAM CEZASINA KARŞIYIZ

Abdülfettah El Sisi, Berlin`de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, Sisi ile Mısır`da Müslüman Kardeşler ve muhalefet üyelerine verilen idam cezalarını görüştüklerini kaydederek, 'Çok sayıda idam cezası var. Bize göre bunlar engellenmeli. Almanya idam cezasına karşı' dedi.

Almanya ve Mısır arasında sıkı bir birlikteliğin olması için birçok güzel nedenin olduğunu ifade eden Merkel, 'Bazı konularda farklı fikirlerimiz var. Bunlardan biri de her ne sebepten olursa olsun hatta terör suçundan olsa dahi insanların ölüm cezası ile cezalandırılmamaları' diye konuştu.

SİSİ: İDAM CEZASI KONUSUNDA SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Sisi ise Merkel`e çeşitli konularda Mısır`ın bakış açısını anlattığını belirterek, Almanya ile işbirliğini derinleştirmek istediklerini söyledi.

Almanya`nın Mısırlılar tarafından çok değer gördüğünü, Mısır`da da saygın bir kültür geliştirmek istediklerini savunan Sisi, 'Demokrasi üzerine çok konuştuk. Biz de Mısırlılar olarak demokrasi ve özgürlükleri seviyoruz. Demokratik ilkeler ve değerlerimiz var. Ancak biz çok zor bir dönemde yaşıyoruz. Tabi ki Mısır`da eksikliklerimiz var. Belki Avrupa`ya yönelik mesajımızı açık bir şekilde iletemedik. Bu şimdi bir fırsat' ifadelerini kullandı.

Mısır`daki idam cezalarına da değinen Sisi, 'Sizin, bizim saygı duyduğumuz bir perspektifiniz var. Bizim de sizin saygı duymanız gereken bir perspektifimiz var. Bunu Şansölyeye anlattım' ifadelerini kullandı.

Mısır`da yargılama sürecini anlatan Sisi, mahkemelerinin ihtilal mahkemeleri olmadığını belirtti.

Bir gazetecinin, '2 yıl önce sizin bugün durduğunuz yerde Mursi durmuştu. Ona karşı idam cezası kaldırılırsa memnuniyet duyar mısınız' şeklindeki soruya karşılık Sisi yüzde 51 ile demokratik bir şekilde seçilen bir cumhurbaşkanının 2 yıl önce burada durduğunu fakat bu yüzde 51`in daha sonra onu görevden almak için sokağa çıkmaktan başka bir olanak bulamadığını belirterek şunları kaydetti:

'Almanya ve Avrupa açısından idam cezalarıyla ilgili sorununu anlayabiliyorum. Ancak (Mursi`ye verilen idam cezası) kararın mahkemenin birinci aşamasında verildiğini vurgulamak istiyorum. Yani daha üst mahkemeler var. Bu konuda ne yapabileceğimi söylemek istemiyorum. Sürecin devam etmesine izin verelim. Ne olacağını zamanı geldiğinde göreceğiz' diye konuştu.

SİSİ`YE PROTESTO

Bu arada basın toplantısının sonunda Merkel ve Sisi kürsüden ayrıldığı sırada Almanya`da çalışan gazeteci Eladly soru sormak istedi. Eladly, soru sormasına izin verilemeyince 'O bir katil' diye bağırarak `Rabia` işareti yaptı. Bunun üzerine Mısır`dan gelen basın mensupları ile delegeler 'Yaşasın Mısır' şeklinde slogan attı.

Eladly, daha sonra korumalar tarafından salondan çıkarılırken, Merkel ve Sisi de hızla olay yerinden ayrıldı. Eladly`nin aynı zamanda üniversite öğrencisi olduğu belirtildi.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor