Sivillere Yönelik Saldırılar Durdurulmalı

Sivillere Yönelik Saldırılar Durdurulmalı

Mevlüt Çavuşoğlu: 'Suriye´den Türkiye´ye göçmen akınının, beş yıldan beri devam eden Suriye sorununun yan etkilerinden biri olduğunu hatırlatmak isterim. Bu nedenle ülkemin 2,5 milyon göçmeni misafir etmek ve yasa dışı göçü kontro

 

La Stampa

Suriye krizinde çözümün önündeki en büyük engel ne mi? Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açısından hiç şüphe yok: Rusya! Çavuşoğlu, ülkesinin stratejik perspektifini bize anlatırken uluslararası topluma özellikle Avrupa´ya Türkiye´nin daha fazla iş birliğine hazır olduğunu ama aynı zamanda sınırların nasıl kontrol edileceğine dair ders almaktan yorulduğunu hatırlatıyor.

FRANCESCA SFORZA: Sayın Bakan, NATO´nun Türkiye´ye sunduğu destek (Türkiye göçmen akınını kontrol etmek konusunda NATO´nun güneydoğu sınırlarının güçlendirilmesine yönelik operasyon önerisi) sizce yeterli mi?

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: Suriye´den Türkiye´ye göçmen akınının, beş yıldan beri devam eden Suriye sorununun yan etkilerinden biri olduğunu hatırlatmak isterim. Bu nedenle ülkemin 2,5 milyon göçmeni misafir etmek ve yasa dışı göçü kontrol etmek için sarf ettiği büyük gayret insanların ıstıraplarını hafifletmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda NATO´nun Türkiye´nin hava savunmasını güçlendirme kararı, yakın zamanda onaylanan garanti tedbirleri paketi gibi, süregelmekte olan krizin sadece bazı belirtilerini frenleyebilir.

SFORZA: Avrupa Birliği´nden aldığınız ekonomik desteğin ardından yabancı savaşçı akınlarını ve göçmen kaçakçılığını kontrol etmeye yönelik ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

ÇAVUŞOĞLU: Türkiye, yabancı savaşçıların ortaya koyduğu tehditle mücadelesini, Avrupa Birliği´nin bu tehdidin vahametinin farkına varmasından çok önce, 2011 yılından bu yana yürütmüş ve hiçbir ekonomik destek talep etmeksizin uluslararası topluma bu konuda iş birliği çağrısında bulunmuştur. Türkiye´nin sınır güvenliği ve kontrolüne yönelik aldığı tedbirler aslında yabancı savaşçıların kaynak ülkelerden Türkiye´ye girişlerini engellemek ile Suriye ve Irak´a gidiş-dönüşlerini önlemeyi içeren iki alana odaklanmaktadır. Rakamlar her şeyi açıkça ortaya koyuyor… Bu sonuçları elde etmek için havaalanlarında, otobüs terminallerinde ve Suriye sınırındaki yolcu kontrol noktalarında yeni “risk analiz birimleri” oluşturduk.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Eylül 2014´te 2178 no.lu kararı almasının ardından çeşitli ülkelerin aynı tedbirleri almaya başladığını ve diğerlerinin de bu yönde çalışmakta olduğunu gözlemliyoruz. Şayet bu tedbirler daha önce alınmış olsaydı yabancı savaşçı tehdidi bu derece büyük olmazdı. Ayrıca Türk Sahil Güvenlik teşkilatının, 2015 yılında, denizlerde güvenliğin sağlanmasını temin etmek üzere aylık 5 milyon avroya mal olan ve bu maliyeti tamamen ülkemin üstlendiği “Akdeniz´de Güven Harekâtı / Operation Safe Med” ve “Ege Denizi´nde Umut Harekâtı / Operation Aegean Hope” adlı operasyonları başlattığını hatırlatmak isterim. Sonuç mu? 91.612 göçmen denizden kurtarılmıştır. Bunun anlamı nedir, biliyor musunuz? 2014´te denizden kurtarılan göçmenlerin toplam sayısının altı katı. Türkiye´yi göçmen kaçakçılığına karşı yeterince çaba göstermemekle suçlayanlara, Sahil Güvenliğimizin 190 insan kaçakçısını ele geçirdiğini ve 2015 yılında 200 binden fazla göçmenin yakalandığını hatırlatırım. Büyük gayret sarf etmekteyiz ancak düzensiz göçün nedenleri ele alınmadığı sürece bu sınamaya karşı koyacak bir sonuç elde edilemez. Uluslararası toplum, krizin kökenindeki nedenleri ortadan kaldırmak için küresel bir plan uygulamaz ise krizi aşmayı başaracak düzeye gelemeyeceğiz. Bizim için çözümlerden biri yeniden yerleştirmedir ama pek çok ülke göçmenleri kabul konusunda isteksizdir. Daha cömert olmak gerekiyor ancak yasal kanalları açtığımız takdirde göç akınları yönetilebilir hâle gelecektir.

SFORZA: Sizce Rusya, sorunun mu yoksa çözümün mü bir parçası?

ÇAVUŞOĞLU: Rusya, Eylül 2015´te “DEAŞ´a karşı mücadele” bahanesiyle Suriye´ye müdahalede bulundu ama o andan itibaren Suriye rejimine muhalefet edenlere ve sivil halka saldırmaktan başka hiçbir şey yapmadı; yüzde 89´u muhalefete ve sivillere karşı olmak üzere 7.750´den fazla saldırı düzenledi. Bu kadarla da kalmadı. Ruslar, Cenevre görüşmelerini Suriye´de hava saldırılarını artırmak için bir sis perdesi olarak kullandı; okulları, pazar yerlerini, hastaneleri ve diğer kalabalık alanları hedef alıyorlar. Cenevre´deki siyasi süreç işte bu nedenle durdu. Bu saldırıların süreci sabote etmek için özellikle tasarlandığı kolaylıkla gözlemlenebilir. En kötü şey de ne biliyor musunuz? Rusların, DEAŞ hedeflerine yönelik saldırılarının DEAŞ üzerinde hiçbir etkisinin olmaması. Tam aksine muhalefet, Suriye´nin kuzey bölgelerinden DEAŞ´ı püskürtmeyi başardığında Ruslar, onları bombaladı ve çekilmek zorunda bıraktı. Böylece DEAŞ milisleri geri döndüler ve o alanların kontrolünü yeniden ele geçirdiler. Rusya, rejimin yanında ve Suriye halkının karşısında yer alarak bariz şekilde sorunun bir parçası hâline geldi. İvedi bir şekilde istikametlerini değiştirmeleri gerekiyor. Ruslar, çözümün parçası hâline gelmek istiyorlarsa saldırılarını durdurmalı, rejimden siyasi sürece bağlı kalmasını talep etmeli ve Esadsız bir geçiş dönemi başlatmalı. Hâlen Rusya´nın Suriye´de gerçek bir siyasi sürece bağlılığı konusunda ciddi şüphelerimiz var. Sivillere yönelik saldırıların sürmesi, Rusya´nın gerçek niyetini göstermektedir ancak bizim siyasi bir çözüm için gayretlerimiz devam edecektir. Uluslararası toplum, Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararındaki insani hükümleri hayata geçirmek için baskı uygulamalıdır.

SFORZA: Göçmenlere yardım sağlamak üzere “güvenli bölge” oluşturulmasını, Kürtlerin Türkiye´nin güney sınırı boyunca uzanacak bir devlet kurmasını önlemek için bir yöntem olarak görenlere nasıl yanıt veriyorsunuz?

ÇAVUŞOĞLU: Rus bombardımanları nedeniyle on binlerce insan sınırlarımıza doğru yürüyüşe geçti. Misafir ettiğimiz milyonların yanı sıra Azez ile Kilis´teki sınırımız arasında göreceli olarak güvenli olduğu söylenebilecek bir alanda binlerce insan bulunmaktadır. Bu durum, güvenli bölgelerin Suriye krizinin çözümüne yönelik küresel stratejinin bir parçası olduğunun açık bir göstergesidir. Lakin şimdi artık Suriye´nin kuzeyinde bir güvenli bölge için harekete geçilmesi zamanıdır; bunu ısrarla talep ediyoruz. Bahsettiğiniz eleştirilere gelince… PYD/YPG (Demokratik Birlik Partisi/Halk Koruma Birlikleri) terör örgütü Suriye´deki Kürtleri temsil etmemektedir hatta 2254 sayılı kararın içeriğine ayrıca Cenevre ve Viyana´da kararlaştırılan hususlara tamamen karşıt bir “gündeme” sahiptir. PYD/YPG teröristleri tek taraflı bir şekilde ve yalnız başlarına hareket ederek tüm süreci sabote etmeye çalışmaktadır. Ayrıca 17 Şubat Ankara saldırısının PKK/YPG grubu tarafından yapıldığına dair elimizde deliller var; parmak izleri, yöntem ve kullanılan malzeme bunu gösteriyor. Sadece benim Bakanlığımda bir meslektaşımızın eşini kaybettik, arkasında bir eş ve oğul bıraktı. İntihar bombacısı, saldırıdan önce DAEŞ´in İstanbul veya Paris´teki intihar saldırılarından farklı olmayan bir şekilde, Kobani´den Türkiye´ye girmiştir. Türkiye, dostlarının ve müttefiklerinin desteğini sadece sözle değil fiilî olarak da bekliyor. Uluslararası toplumun çifte standarttan vazgeçmesi gerekiyor.

SFORZA: DEAŞ, Akdeniz sahillerinde Kızıldeniz´in istikrarını tehdit ediyor. Türkiye, Libya krizinin çözümüne ne şekilde katkıda bulunabilir?

ÇAVUŞOĞLU: Her şeyden önce Türkiye´nin Libya halkı ile ortak bir tarihe ve kuvvetli akrabalık bağlarına sahip olduğunu, bu ülkede güvenlik ve istikrarın tesis edilmesine büyük önem atfettiğimizi vurgulamak isterim. Bu, en iyi şekilde bir ulusal mutabakat hükûmeti ile gerçekleştirilebilir. BM Güvenlik Konseyinin 2259 sayılı kararında öngörüldüğü üzere uluslararası toplumun Libya´yı destekleme görevi bulunmaktadır. Libya halkının, yeni kurumlarını en kısa sürede tesis etmek için ulusal çıkarlarını diğer tüm hususların üstünde tutmasını ümit ediyorum.

SFORZA: Bu aşamada, İran ile IŞİD´e karşı mücadelede iş birliği imkânı görüyor musunuz?

ÇAVUŞOĞLU: Terörizmin her şekline ve tezahürüne karşı mücadele etmek isteyen ve mücadele edebilecek tüm ülkeler ile iş birliğine hazırız.(İtalya,La Stampa-21 Şubat 2016)

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor