Somali´ye Türk Aşkeri Üssü

Somali´ye Türk Aşkeri Üssü

Türkiye, Somali´de askerî bir üs inşa etmek suretiyle stratejik Aden Körfezi´nde kendisine ait bir askerî varlığa sahip olmaya hazırlanıyor. Söz konusu üste 10.500 Somalili asker eğitilecek. Türkiye kaynakları, üssün gelecek yaz ayınd

 


İsmail Cemal

Türkiye´nin ilk defa -toprakları dışında- Katar´da Türk ordusunun Arap Körfezi´ne bakan mevkide bir askerî üs kurması için Katar ile anlaşma yaptığını açıklamasından haftalar sonra Ankara, stratejik Aden Körfezi´nde Türk ordusunun yer edineceği büyük bir askerî üs kurmak üzere Somali ile yeni bir anlaşma yaptığını açıkladı. Siyasi analistlerin el Kuds el Arabi´ye yaptıkları özel açıklamalarında Türkiye´nin bu adımını İran´ın bölge ve Kara Kıta üzerinde artan nüfuzu karşısında Türk hükûmetinin dış politikasındaki gerçek değişimi ortaya çıkaran bir adım olarak yorumladı.

Türkiye, Somali´de askerî bir üs inşa etmek suretiyle stratejik Aden Körfezi´nde kendisine ait bir askerî varlığa sahip olmaya hazırlanıyor. Söz konusu üste 10.500 Somalili asker eğitilecek. Türkiye kaynakları, üssün gelecek yaz ayında hizmete gireceğini açıkladı.

Türk siyaset yorumcusu Bekir Atacan, Türkiye´nin uzun zamandır genel olarak Afrika´da özel olarak da Somali´de insani yardım ve destek için çalıştığını fakat şimdi Somali´de askerî üs kuracağını ilan ederek sivil adımdan askerî adıma intikal ettiğini açıkladı.

Atacan, el Kuds el Arabi´ye yaptığı özel açıklamada, 'Türkiye´nin son senelerde attığı en önemli adımlardan birisi Katar ve Somali´de askerî üs kurmasıdır.' diyerek olumsuz anlamda genişleme, işgal etme veya 'İran´ın gündemde tuttuğu Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmanlı devletini yeniden kurmaya çalışıyor.' şeklinde bir hedeflerinin bulunmadığını vurguladı. Bunların bölgede ve stratejik Aden Körfezi´nde Türkiye´nin çıkarlarını korumayı hedefleyen bir genişleme operasyonları olduğunu söyledi.

Atacan, Türkiye´nin hâlâ 'sıfır sorun' siyaseti güttüğünün değerlendirmesinde bulunarak bu siyasetin Türkiye´nin millî güvenliğine dokunan problem ve çekişmelerle dolu bir ortam karşısında seyirci kalmak anlamına gelmediğini dolayısıyla Ankara´nın millî çıkarlarını ve güvenliğini korumak için dolaylı müdahale etmeye mecbur kaldığını ve zorlandığını söyledi.

Atacan, bu adımların, 'İran´ın bölgede ve Afrika´da genişleme adımlarıyla paralellik çerçevesinde' geldiğini düşünüyor. Atacan, 'İran´ın girmesi Türkiye´yi bu şekilde hareket etmeye zorladı.' dedi.

Türkiye konusunda uzman araştırmacı yazar Said el Hac, Somali´nin Türkiye hükûmetinin dış politikasında özel bir yerinin olduğunu ve Ankara´nın Somali´yi uzun süredir ekonomik ve insani yönden desteklediğini vurguladı. El Hac, Türkiye´nin Afrika ülkelerinde yumuşak gücüne örnek olan ve oralarda faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla havalimanları, yollar ve köprüler yaptığını söyledi.

El Hac, el Kuds el Arabi´ye yaptığı özel açıklamaya göre sıfır sorun ve yumuşak güç politikasının artık tek başına yeterli olmadığını, bölgenin ve dünyanın mevcut şartlarına uymadığını, Türk dış politikasının 'güçlü ve etkili' şirketler kurma yoluna sığındığını ve Katar ile olan durumun da aynı olduğunu düşünüyor.

El Hac, 'Katar´da üs kurduktan sonra Türkiye büyük bir stratejik önemi olan Körfez´e ve boğaza bakan Somali´ye yöneldi. Bu, Türk dış politikasının dışa yöneldiğini ve düşmanlık yaratmadan sükûnet içerisinde çalıştığını ispat eder. Fakat bu politikanın daha büyük doğrudan sonuçlar vermesi için seneler geçmelidir.' dedi.(İngiltere,El Kuds El Arabi-19 Ocak 2016)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor