Space: Bilim adamları gezegen avında

Space: Bilim adamları gezegen avında

Ceneve Rasathanesi exoplanet uzmanları için vazgeçilmez bir merkez konumunda. Exoplanet adı güneş sistemi dışında tesbit edilen gezegenlere veriliyor.

 

Ceneve Rasathanesi exoplanet uzmanları için vazgeçilmez bir merkez konumunda. Exoplanet adı güneş sistemi dışında tesbit edilen gezegenlere veriliyor. Bugüne kadar toplam 3559 exoplanet tesbit edildi fakat aslında yalnızca Samanyolu galaksisi içerisinde dahi milyarlarcası olduğu biliniyor.

Keşfedilen ilk exoplanet, “sıcak Jüpiter” olarak bilinen dev bir gaz küresi. 1995 yılında Cenevre Üniversitesi profesörlerinden Michel Mayor tarafından yapılan bu keşif astronomide bir devrimin ilk adımı sayılıyor:

“Çok etkileyici. Bir rüya gibi geçen 20 yıl. ‘Yıldızların etrafında dönen gezegenler var mıdır´ sorusu ve bunun çok fazla olduğunu öğrenmemiz.

Şimdi insanları heyecanlandıran çok özel şeyler: Yaşanabilir gezegenler bulmak, dünya gibi katılaşmış, yıldızlarına uzaklığı ise suyun sıvı halde kalabilmesine uygun olan.”

Geçen 20 yılda araştırmacılar adeta gezegen avına çıkmış gibiydiler. Exoplanetlerin büyük çoğunluğu doğrudan gözlemlenemiyor. yörüngesinde oldukları parlak yıldızların bir ifadeyle gölgesinde kalıyorlar.”

Cenevre Üniversitesi uzmanlarından David Ehrenreich bilim adamlarının bu gök cisimlerini tesbit için iki teknik geliştirdiklerini söylüyor:

“Gezegenlerin nasıl tesbit edildiğini küçük bir modellemeyle açıklayalım: İki tane kartopumuz var. Küçük olan dev gezegen. Mesela Jüpiter. Bir dev… Bu da onun yıldızı. Güneşimize göre çok az daha küçük. Burada geliştirdiğimiz yöntemle doğrudan gözlemleyemediğimiz ya da yıldızın etrafında dönerken hareketlerini izlememiz kesintiye uğrayan gezegenin kütlesini hesaplamamızı sağlıyor.

Bazen şanslı oluyoruz ve gezegeni bize göre yıldızın önünden geçerken görebiliyoruz. “Transit” adını verdiğimiz bu geçiş sırasında da bir tutulma yaşanıyor ve biz de böylece gezegenin ebadını ölçme imkanı buluyoruz. CHEOPS programı da bize bunu verecek.”

CHEOPS Avrupa Uzay Ajansı´nın geliştirdiği bir teleskop. Halen yapım aşamasında ve gelecek yıl uzaya fırlatılması planlanıyor. Cheops teleskobunun daha önce yapılamayan kesinlikte ölçüm yapması hedefleniyor.

Elde edilen veriler Avrupa Güney Rasathanesi´nin Şili´deki VLT teleskopuyla ulaştığı bilgilerle karşılaştırmalı olarak incelenecek ve dünyaya benzer özellikte gezegenler bulunmaya çalışılacak.

Espresso projesinin önemli isimlerinden Francesco Pepe´ye göre 2017 yılı bahar döneminde VLT teleskobuna eklenecek ESPRESSO adlı yeni aygıtla gezegen avlama kapasitesi önemli ölçüde arttırılacak:

“Cenevre Rasathanesi´nde Espresso spektografın yapımının sürdüğü beyaz odadayız. Burada gördüğünüz sistem tümüyle boş teknenin içindeki aletle birlikte Espresso. Işık buradan ulaşıyor, saç teli inceliğindeki fiberoptik kablolar ışığı buraya taşıyor, spektrografın içine. Burada ışığı renklerine ayırıyoruz. Bu ışınları çözümlemek ve gök cisminin hızını tesbit etmek de yine spektografın bir işlevi. Bu çok gelişmiş bir alet ve bu sayede yaşanabilir yeni dünyalar bulmayı umuyoruz.”

CHEOPS ve ESPRESSO gibi yenilikler sayesinde exoplanet araştırmalarının giderek hızlanması bekleniyor.

Peki dünyamız gibi bir gezegen daha bulabilecek miyiz? Katılaşacak kadar soğumuş fakat suyun sıvı kalacağı kadar da sıcak ve nefes alabileceğimiz bir atmosfere sahip.

Bu adeta destansı bir beklenti gibi fakat astrofizikçi Carole Haswell iyimser olduğunu söylüyor:

“Dünya güneşin önünden geçerken ancak yüzde 1 ölçüsünde bir tutulmaya sebep oluyor. Bunu düşünürseniz bir yıldızın parlaklığını yüzde 1´in yüzde 1´iyle 3 yıllık bir zaman diliminde ölçmemiz gerekecek ki bu da çok önemsiz bir şey değil. Ben su bulunan ve üzerinde gezinebileceğimiz gezegenlerin sayısının çok çok fazla olabileceğini düşünüyorum.”

Dünyaya benzeyen gezegen bulma çabaları giderek güçleniyor. Bu alanda çalışan bilim adamlarına da giderek yenileri ekleniyor.

“Artık bu alanda çalışan kişi sayısı çok arttı. Fakat bu sayıya kendi kendine ulaşılmadı. İnsanlığın çok eski bir hayali artık patlama yapan bir bilim alanı haline dönüştü.” (Prof. M. Mayor)

Sıcak Jüpiterlerden buz kütlesi gezegenlere kadar Samanyolu´nun 1 milyardan fazla gezegene ev sahipliği yaptığı biliniyor. Çalışmalar bunları keşfetmek için yapılıyor.

Space programı 2017 yılında zaman zaman uzay çalışmaları sırasındaki olağandışı anlara geri dönecek. Sputnik´ten Rosetta´ya uzanan süreci yeniden hatırlayacağız. Bunlardan ilki 2005 yılı Ocak ayı: O gün Avrupa´nın Huygens projesinde tarihi bir adım atılmıştı.”

“14 Ocak 2005 günü Huygens paraşütle Titan´ın yüzeyine indi. Huygens o zaman kadar Güneş sistemi içerisinde inilebilen en uzak noktaya inmişti. Sinyal 45 dakika gecikmeyle gelmişti. Yani çok stresli dakikalar yaşanmıştı. Fakat veriler doğru akmaya başladığında ve ilk görüntüleri alde ettiğimizde hakikaten harikaydı, büyülenmiş gibiydik.

Ertesi gün panoramayı ilk gördüğümde işte Cote d´Azur dedim. Cote d´Azur´e çok benziyordu. Fakat içerik olarak tabii ki çok farklıydı. Yüzey sıcaklığı -180 celsius dereceydi. Yükseltiler hep buz kaplıydı. Sıvı olarak da metan hidrokarbür ve belki de metan-etankarışımı görülüyordu.
Artık Huygens sürekli Titan´ın yüzeyinde. Bir gün belki de yeni bir proje ile Huygens´in yanına gidilecek. Fakat tabii bu çok yakın bir gelecekte değil.” (Jean Pierre Lebreton, Avrupa Uzay Ajansı)

Euronews´ta uzayın derinliklerini keşfetmenin en kısa yolu space programından geçiyor. Uzay yolundan yansıyan daha fazla parıltı euronews.com´da space başlığı altında.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor