Suudi Veliahtı, ABD´yi ´fethetme´ seferinde

Suudi Veliahtı, ABD´yi ´fethetme´ seferinde

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman´ın (MbS) 19 Mart´ta başlayan iki haftalık ABD ziyareti, çok geniş yelpazeye yayılan baş döndürücü görüşme trafiğine sahne oluyor. 32 yaşındaki müstakbel kralın son gün Los Angeles´d

 

AP ve The Independent muhabiri Bethan McKernan, MbS´nin ABD programını ele geçirip yayımladı. 36 sayfalık program, müstakbel kralın, yakın ilişkilerinin olduğu ABD Başkanı Donald Trump ile damadı Jared Kushner´in çok ötesinde bir ilişki ağı örmeye çalıştığı yorumlarını beraberinde getirdi. Suudi Veliaht Prensi´nin Amerikalıların en çok izlediği, televizyon programcısı Oprah Winfrey´le bile görüşeceği de ortaya çıktı. 

ABD´yi Doğu Yakası´ndan Batı Yakası´na turlamak ve siyasetten petrol şirketlerine, eğlence sektöründen teknoloji devlerine dek çevrilmedik taş bırakmamakla meşgul olan 32 yaşındaki müstakbel kralın programında en çok ilgiyi çeken, son gün Los Angeles´da talk şovcu Oprah Winfrey´le buluşma planı oldu. MbS, herkese ´´En iyisini en sona bırakmış´´ dedirtti.

´KANAAT ÖNDERİNİN ONAYINI ALMAK´ 

Televizyon ekranlarından Amerika´daki her eve ulaştığına dair bir şöhreti olan ve 2020´de ABD başkan adayı olacağına dair söylentiler çıkan Oprah´la görüşmeyi Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Okulu Ortadoğu Çalışmaları Merkezi Direktörü Nader Hashemi, şöyle değerlendirdi:

´´Suudi Arabistan´ın kadın haklarından kafa kesmelere uzanan bir dizi sebepten ötürü hep kamuoyu nezdinde bir imaj problemi vardır. Seninle röportaj yapmayacak bile olsa Oprah´la görüşmen, bir kanaat önderi tarafından onaylanmak peşindesin demektir. İnsanların evlerine girebileceğin ve Amerikan kültürünün derinlerine ulaşabileceğin anlamına gelir.´´

Olası görüşmeyle ilgili sorulara Suudi kraliyet ailesi için çalışan halkla ilişkiler firması Qorvis, Suudi Arabistan´ın Washington Büyükelçiliği ve Winfrey´nin temsilcilerinden yanıt gelmedi. 

MbS, ABD´ye ayak basmadan önce CBS´in 60 Dakika programı için Norah O´Donnell´a röportaj vermiş ve bu 10 yıldan uzun süredir Amerikan televizyonlarında bir Suudi liderle yayımlanan ilk soru-cevap olmuştu.

TRUMP YİNE MİLYARLARCA PETRO DOLAR İNDİRMEYİ GARANTİLEDİ

Bu röportajda ´insan hakları, kadın hakları savunucusu´ portresi çizen Suudi Veliahtı, ilkin Washington´da Başkan Trump, damadı ve başdanışmanı Kushner, Trump tarafından Dışişleri Bakanlığına atanan CIA Direktörü Mike Pompeo, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Savunma Bakanı James Mattis tarafından ağırlandı. Bu vesileyle Trump yönetimi Suudi Arabistan´la Amerikan şirketlerine 35 milyar dolarlık iş anlaşmalarıiçin lobi yaptı ve 200 milyar dolarlık Amerikan silah satışı anlaşmalarına nihai imzaları attı.

İSRAİL LOBİSİYLE GÖRÜŞTÜ 

Suudi Veliahtı´nın ABD´deki Yahudi lobisiyle görüşmesine de AIPAC, Başkanlar Konferansı, Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları, ADL, AJC ve B´nai B´rith katıldı.

NEW YORK´TA ESTİ

Washington´dan Boston ve New York´a geçen MbS, Amerikan dış politikasının duayeni Henry Kissinger, eski Başkan Bill Clinton, eski first lady, Dışişleri Bakanı ve başkanlık adayı Hillary Clinton, New York Senatorü Chuck Schumer, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, eski New York Belediye Başkanı olan mültimilyarder işadamı Michael Bloomberg´le de biraraya geldi. 

OBAMA, KERRY, BUSH UNUTULMADI

Eski ABD Başkanı Barack Obama, eski Dışişleri Bakanı John Kerry, eski komutan, eski CIA Direktörü David Petraeus, eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice´ı da programına alan Suudi Veliahtı, eski Başkan George W Bush´u Teksas´taki çiftliğinde ziyaret etmeyi de ihmal etmeyecek.

GÖRÜŞÜLMEDİK MEDYA ORGANI KALMAYACAK

Bundan sonra Houston, Seattle, San Francisco ve Los Angeles´da temaslarda bulunacak MbS´nin bazısıyla buluştuğu, bazısıyla buluşmaya hazırlandığı medya mensupları şunlar:

New York Times köşe yazarı Thomas Friedman, medya baronu Rupert Murdoch, The Atlantic dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Jeffrey Goldberg, New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Los Angeles Times ve San Francisco Chronicle gazetelerinin yazı işleri, ayrıca Time ve Vanity Fair dergilerine röportaj verecek. 

SİLİKON VADİSİ´NİN KRALLARIYLA

Görüşme programındaki teknoloji devleri de şöyle sıralanıyor: Bill Gates, Elon Musk, Peter Thiel, Apple CEO´su Tim Cook ile Microsoft, Boeing, Amazon, Uber, Walt Disney ve Lockheed Martin´in CEO´ları…



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor