Tartışma Programları ABD Siyasetini Şekillendirdi

Tartışma Programları ABD Siyasetini Şekillendirdi

ABD başkanlık seçim sürecinde önemli bir dönemece gelindi. Başkan adayları 26 Eylül´de ilk kez kozlarını paylaşacak. Bu, yapılacak üç tartışma programından ilki olacak.

 

ABD başkanlık seçim sürecinde önemli bir dönemece gelindi. Başkan adayları 26 Eylül´de ilk kez kozlarını paylaşacak. Bu, yapılacak üç tartışma programından ilki olacak. Anketlere göre Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Demokrat aday Hillary Clinton ile arasındaki puan farkını epey azalttı. Seçimlerin sonucunu bu tartışma programlarının belirleyeceği tahmin ediliyor.

Bu programlar, zaman zaman ara verilse de 56 yıldır Amerikan seçim geleneğinini önemli bir parçası. İlk karşılaşma 1960´ta Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Richard Nixon ile Demokrat Massachusetts Senatörü John F. Kennedy arasında oldu. O günden bu yana da bazı programlar, unutulmazlar arasına girdi.

Kennedy ve Nixon tartışması: Makyajın önemi

John F. Kennedy, gençliğiyle ve bronz teniyle programa renk kattı. Nixon ise dizinden sakatlanmıştı. Bitkindi ve makyajı da iyi yapılmamıştı. Kennedy, programı, sekiz yıllık Cumhuriyetçi Eisenhower´dan sonra değişim mesajı vermek için kullandı. “Bu ülkeye bir liderlik sunmalıyız, bu ülkenin tekrar ilerlemesini sağlamalıyız” dedi.

Programı radyodan dinleyenler, Nixon´a nispeten daha fazla şans tanıyordu. Televizyondan takip edenler ise Nixon daha deneyimli olsa da Kennedy´nin parlak performansından etkilenmişti. Bu durum sandığa da yansıdı ve Kennedy az farkla da olsa seçimi kazandı.

1960´taki tartışma programları, televizyonun siyasetteki etkisini de gösterdi. Bu sayede Kennedy, daha çok tanınan rakibiyle eşit bir mücadele yürütebildi. George Mason Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü´nden Profesör Jeremy Mayer bu durumu, “Bu programlar, daha az tanınan taraf için prestij sağlar. Çünkü daha ünlü rakibiyle aynı zeminde, eşit şartlarda karşı karşıya gelmiş olur” şeklinde açıklıyor.

Sonraki üç seçim döneminde 1964, 1968 ve 1972´de tartışma programı düzenlenmedi. Ne Başkan Lyndon Johnson ne de Richard Nixon, ulusal kanalda rakipleriyle karşı karşıya gelmek istedi. Özellikle Nixon, Kennedy´ye karşı kaybetmesinden kısmen sorumlu gördüğü tartışma programından sonra, bu tür yayınlara katılmaktan kaçındı.

Carter ve Ford tartışması: “Az Önce ne dedi?”

1976´da programlar kaldığı yerden devam etti. Ve başkan adaylarından biri, ABD tarihinin en büyük gaflarından birine imza attı. Başkan Gerald Ford, Sovyetler Birliği´nin Doğu Avrupa´daki nüfuzuyla ilgili bir soruya verdiği yanıtla, Demokrat aday Jimmy Carter´e karşı kendini baltaladı ve siyasi tarihe geçti.

Soğuk Savaş tüm hızıyla sürerken Ford, Doğu Avrupa´nın Sovyet hakimiyetinde olmadığını savundu. Daha sonra, yanlış anlaşıldığını söylese de Jimmy Carter, bu gaftan çok iyi yararlandı. Carter, “O zaman Sayın Ford, Polonya asıllı, Çek asıllı ve Macar asıllı Amerikan vatandaşlarını, ülkelerinin Demir Perde´nin arkasında Sovyetler Birliği´nin baskısı ve gözetimi altında yaşamadığına ikna etsin” diyerek oylarını arttırmayı başardı.

Gerald Ford, kaybeden taraf oldu. Georgetown Üniversitesi Kamu Yönetimi Profesörü Stephen Wayne, Ford´un siyaseti bırakmasına neden olan programın, iyi bir örnek olduğu görüşünde. Wayne, bu tartışmaların özellikle başa baş giden seçimlerde belirleyici olduğunu söylüyor zira seyirci, seyrettiği adayla arasında bir benzerlik arıyor.

Reagan ve Carter tartışması: “Daha mı iyi durumdayız?”

Bundan dört yıl sonra, 1980 seçimi öncesinde de Demokrat Başkan Carter, Cumhuriyetçi rakibi Ronald Reagan´la televizyonda karşı karşıya geldi. Carter Reagan´a, ulusal sağlık sigortasının genişletilmesi planına karşı çıktığı için, daha önce de olduğu gibi yüklenmek istedi. Reagan´ın “Yine başlıyorsun” cümlesi, oyların akış yönünü değiştirdi.

Reagan´ın programda seçmene yönelttiği bir soru ise, yıllardır bir çok aday tarafından hala kullanılıyor. “Kararınızı verirken, kendinize şunu sorun: 4 yıl öncesine oranla şu andaki durumunuz daha mı iyi?”

Reagan´ın sorusu sonucu değiştirdi. Amerika o dönemde artan petrol fiyatları ve enflasyon nedeniyle ekonomik sıkıntı içindeydi ve tartışmadan sonraki haftalarda Reagan´a desteğin artması, bu sorunun cevabının “hayır” olduğunu gösterecekti. 4 Kasım 1980´deki seçimi Cumhuriyetçi Ronald Reagan rahatlıkla kazandı.

Reagan´ın, 1984 yılında ikinci dönem başkanlık seçimine hazırlanırken Demokrat aday Walter Mondale´le yaptığı televizyon tartışması da anılarda derin iz bıraktı. Özellikle Reagan´ın şakacı sözleri, ikinci kez başkan seçilmesinde etkili oldu.

Reagan´ın, 'İleri yaşımın, ikinci kez seçilmek için giriştiğim bu kampanyada benim için dezavantaj olmasına izin vermeyeceğim gibi, rakibimin gençliğini ve tecrübesizliğini, siyasi hedeflerim için araç olarak kullanmayacağım' şeklindeki sözlerini dinleyen Walter Mondale, daha sonra yaptığı açıklamada, Reagan´ın bu konuşmasını duyduğunda, seçimi kaybettiğini anladığını söyledi.

1987´de kurulan bir komisyonla bu tartışma programları başkanlık kampanyalarının önemli bir parçası haline getirildi. “Başkanlık Tartışmaları Komisyonu” 1988´den itibaren her seçim döneminde bu programları düzenledi.

Siyasi görüşlerini bu televizyon tartışmalarında ortaya koyan başkan adayları, milyonlarca izleyiciyi televizyon başına toplayarak, seçim öncesinde karar vermelerine yardımcı oluyor.

Ancak bazen tartışmalarda öne çıkan unsur, konuşulan konular değil, konuların adaylar tarafından nasıl ele alındığı ve adayların kişilikleri olabiliyor. 1988 yılında o zamanki başkan yardımcısı George Bush ile demokrat rakibi Michael Dukakis karşı karşıya geldiklerinde, programın sunucusu Bernard Shaw´ın, vali Dukakis´e sorduğu bir sorunun o seçimin sonucu üzerinde etkili olduğu söylenir.

‘Karınız Kitty Dukakis kaçırılsa, ve tecavüze uğrasa...´ şeklinde başlayan soru, valinin idam cezası konusundaki görüşünü almayı hedefliyordu. Dukakis idama karşı olduğunu belirtirken, verdiği cevap, birçok kişinin kendisini, “soğuk bir kişilik sahibi” olarak algılamasına neden oldu. O yılki seçimde Demokrat aday Dukakis, Cumhuriyetçi George Bush karşısında açık ara yenilgiye uğradı.

Adayların, daha sonra başlarına dert olacak ve seçimleri etikeleyebilecek açıklamalardan özenle kaçınmaya başlamaları üzerine televizyonlar, bu tartışmalarda beden dilini de mercek altına aldı. 1992 yılında Demokrat aday Bill Clinton´ın Reform Partisi adayı Ross Perot´yla karşı karşıya geldiği bir tartışma programında Başkan George H.W. Bush, saatine bakarken görüntülendi. Bu durum, Bush´un halkın ilgilendiği konulara önem vermediği yolundaki görüşün doğru olduğu şeklinde yorumlandı. Seçimi Clinton kazandı.

Benzer olaylar, adayları utandırabiliyor ama bir canlı yayınla da geçip gitmiyor. İsteyenler, internet ve sosyal medya üzerinden o anları tekrar tekrar izleyebiliyor.

İnternet ve video paylaşım siteleri nedeniyle, bu tartışma programlarını canlı izlemeye olan ilgi azalmıştı. Ancak seçim uzmanları bu ilginin Clinton-Trump programında canlanacağı hatta rekor kıracağı görüşünde.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor