Telekulak Skandalına İngiltere de Karıştı

Telekulak Skandalına İngiltere de Karıştı

İngiltere gizli dinleme faaliyetlerini, Berlin`in tam merkezinde bulunan ve dünya çapında tanınan Brandenburg Kapısı’nın hemen yanıbaşındaki büyükelçilik binasının çatısındaki çadıra benzeyen mekandan yapıyor.

Berlin`de İngiliz büyükelçiliğinin yanıbaşındaki tarihi Brandenburg Kapısı

 


Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in yıllardır Almanya Başbakanı Angela Merkel’i dinlediğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren telekulak skandalının boyutu her geçen gün daha da büyüyor

Almanya’da büyük tepkilere neden olan ve siyasi yorumculara göre iki ülke arasındaki ilişkilerde derin krize yol açan bu olayla ilgili tartışmalar sürerken, şimdi de İngiliz gazetesi The Independent ve Alman Der Spiegel dergisi, eski Amerikan istihbarat çalışanı Edward Snowden’ı kaynak göstererek İngiliz istihbarat servisi GCHQ’nun da Merkel’i ve Alman Parlamentosu’nu dinlediğini öne sürdü.

Der Spiegel dergisinde Snowden’in ifşa ettiği belgelere dayanan haber ve fotoraflara göre, İngiltere gizli dinleme faaliyetlerini, Berlin`in tam merkezinde bulunan ve dünya çapında tanınan Brandenburg Kapısı’nın hemen yanıbaşındaki büyükelçilik binasının çatısındaki çadıra benzeyen mekandan yapıyor.

İngiltere Devlet İletişim Birimi GCHQ’nun 2000 yılında açılan binada kurduğu sistemle binanın yakınındaki Federal Başbakanlık Binasını, Federal Meclis Bundestag ve milletvekillerininin ofislerinin bulunduğu diğer binaları, ayrıca bazı gazetelerin redaksiyon ofislerini usulsüz olarak dinlediği iddia ediliyor.

Söz konusu sistemden mıntıkadaki tüm kablosuz iletişim ve internet bağlantılarının da izlenebildiği, ayrıca meclis çalışanlarının iletişimi sağlayan ve intranet adını taşıyan kapalı devre şebeke sisteminin de takip edildiği tahmin ediliyor.

Berlin’deki İngiliz Büyükelçiliği ve Londra’daki GCHQ merkezi iddialarla ilgili bir açıklama yapmayı red ederken, Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin İngiltere Büyükelçisi Simon McDonald’ı bakanlığa çağırarak konu hakkında bilgi talep ettiği açıklandı. Görüşmenin detayları gizli tutuldu. Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Merkel`i dinlemesi iddiaları sonrasında Amerika’nın Berlin Büyükelçisi John B. Emerson da konuyla ilgili bilgi vermesi için Federal Dışişleri Bakanlığı`na çağrılmıştı.

Öte yandan güvenlik uzmanları NSA gibi Amerikan gizli servisleriyle, İngiliz servisler arasındaki işbirliğinin bilinenden de yoğun olduğunu ve dinleme faaliyetlerinin birçok ülkede ortak koordine edildiğini savunuyor. İngiliz gizli servislerinin, Kanada ve Yeni Zelanda gizli servisleriyle de sıkı işbirliği yaptığı tahmin ediliyor.

Bu arada başkent Berlin’de Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere paralel, sığınma hakkı verilmesi durumunda Snowden’in Almanya’ya gelme isteği de tartışılmaya devam ediyor. Snowden geçen hafta, Merkel’in dinlenmesi ile ilgili bilgilerle bağlantılı tanıklık yapabileceğini açıklamıştı. Sol Parti ve Yeşiller Partisi Snowden’in Amerikan adli makamlarının cezai kovuşturmasına maruz kalmaması için Almanya’ya gelebilmesini talep ediyor.

Nitekim Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir Snowden`ın tanıklık etmesi için hükümetin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Alman hükümeti ise Snowden’a iltica imkanı verilmesinin planlanmadığını duyurdu. Hükümet sözcüsü Snowden`ın Rusya’da ilticacı olduğunu belirtirken, Berlin - Washington ilişkilerinde gerilime yol açacak girişimlerde bulunmayı planlamadıklarını söyledi.

Sözcü transatlantik ittifakının Başbakan Merkel için büyük önem taşıdığını vurguladı. Snowden`ın Rusya`daki iltica süresi gelecek yıl yaz aylarında sona eriyor.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor