Trump´ın kararı ABD´yi de ayağa kaldırdı

Trump´ın kararı ABD´yi de ayağa kaldırdı

ABD Başkanı Donald Trump´ın Paris İklim Anlaşması´ndan çekilme kararı dünyayı ayağa kaldırırken, kendi ülkesinden de tepki gecikmedi. ABD´li büyük şirketlerin CEO´larından art arda açıklamalar geldi; Elon Musk, Trump´ın konseyind

 

Eski ABD Başkanı Barack Obama, halefi Trump´ın ABD´yi Paris İklim Anlaşması´ndan çekme kararına tepki göstererek, anlaşmanın dünya genelinde düşük karbon seviyesine ulaşmak için yapılan ilk küresel anlaşma olduğunu vurguladı.

Bu çerçevede kalmaya devam edecek ülkelerin istihdam ve endüstri alanlarında anlaşmanın semeresini göreceğine dikkati çeken Obama, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Paris İklim Anlaşması ABD´nin dünya sahnesindeki istikrarlı ve prensipli liderliği sayesinde mümkün oldu. ABD´nin diğer ülkelerin önünde yer alması gerektiğine inanıyorum. Ancak, ABD´nin liderlik yokluğunda ve hükümetin geleceği reddeden birkaç ülkeye katılması durumunda bile eyaletlerimizin, şehirlerimizin ve işletmelerimizin adım atarak başı çekeceğine ve sahip olduğumuz tek gezegeni gelecek nesiller adına koruyacağına güveniyorum.'

‘AMERİKAN TARİHİNDEKİ EN BAŞARISIZ EYLEM´

Obama döneminde ABD Dışişleri Bakanı olan John Kerry de Trump´ın kararını 'Amerikan tarihindeki en başarısızlığa neden olan eylem' olarak yorumladı.

Açıklamasında, hükümetin 'insanlığın en büyük varoluşçu krizi' olan iklim değişikliğine sırtını dönmesi eleştiren Kerry, 'Anlaşmadan çekilme kararı Amerika´nın liderlikten kendini geri çekmesidir. Bu bizim nüfuzumuza ve istihdamımıza mal olacak, ayrıca diğer ülkelerin de anlaşmadan çekilmesine sebep olacaktır' ifadelerini kullandı. 

PITTSBURGH ANLAŞMANIN HÜKÜMLERİNE UYACAK

Dünkü konuşmasında ABD´in kömür madenleriyle zengin Pittsburgh şehrini koruyacağını dile getiren ve 'Ben, Pittsburgh vatandaşlarını temsil etmek için seçildim, Paris´i değil' ifadesini kullanan Trump´a Pittsburgh Belediye Başkanı Bill Peduto´dan da yanıt geldi.

Peduto, Twitter´dan yaptığı açıklamada, 'Pittsburgh´ün belediye başkanı olarak, insanlarımız, ekonomimiz ve geleceğimiz için Paris anlaşmasının hükümlerini takip edeceğimizi garanti ediyorum' değerlendirmesinde bulundu.

Pittsburgh halkının yüzde 80´inin geçen yıl kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinde Trump´ın Demokrat rakibi Hillary Clinton´a oy verdiğini hatırlatan Peduto, Pittsburgh´deki su kaynakları ve arıtma tesislerinin de çevre dostu altyapıya kavuşacağını taahhüt etti. 

TESLA´NIN CEO´SU MUSK TRUMP´IN KONSEYİNDEN AYRILDI

ABD´li büyük şirketlerin CEO´larından da Trump´ın kararına tepki gecikmedi.

Elektrikli otomobil üreticisi ve enerji depolama şirketi Tesla´nın CEO´su Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 'İklim değişikliği gerçek. Paris (anlaşmasından) çekilmek Amerika veya dünya için iyi değil' ifadelerini kullandı.

Musk ayrıca, Trump´ın ekonomi konseyinden de ayrıldığını bildirdi.

​Tesla´nın CEO´su, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, Trump´ın Paris anlaşmasından çekilme kararı alması durumunda ABD Başkanı´nın iş danışmanlık konseyinden ayrılacağını duyurmuştu.

Eğlence endüstrisi devi The Walt Disney Company´nin CEO´su Robert Iger de Trump´ın danışmanlık konseyinden ayrılan bir başka yönetici oldu.

Iger, Twitter hesabından, 'Paris anlaşmasından çekilme nedeniyle prensip olarak Başkan´ın konseyinden istifa ettim' mesajını paylaştı.

GOLDMAN SACHS CEO´SU 6 YIL SONRA PAYLAŞIMDA BULUNDU

ABD´nin en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs´in 2006´dan bu yana CEO´su olan Lloyd Blankfein, Haziran 2011´den itibaren ilk kez Twitter´dan paylaşım yaptı.

Paris İklim Anlaşması´ndan çekilme kararının ABD´nin aleyhine olduğunu vurgulayan Blankfein, 'Bugünkü karar, çevre ve ABD´nin dünyadaki lider pozisyonu için bir gerilemedir' açıklamasını yaptı.

GOOGLE CEO´SU: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM

ABD´li teknoloji devi Google´un CEO´su Sundar Pichai de Twitter´daki açıklamasında, kararın kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ifade ederek, 'Google, daha temiz ve refah bir gelecek için sıkı çalışmaya devam edecektir' yorumunu aktardı.

​ABD´nin en büyük enerji şirketlerinden General Electric´in CEO´su Jeff Immelt, Twitter´daki paylaşımında söz konusu kararın kendisi için hayal kırıklığı olduğuna işaret ederek, 'İklim değişikliği gerçek. Şimdi, endüstri liderlik yapmalı ve hükümete bel bağlamamalı' ifadelerine yer verdi.

KÖMÜR ENDÜSTRİSİNDEN DESTEK GELDİ

Kentucky Kömür Birliği (KCA) ise Trump´ın Paris İklim Anlaşması´ndan ABD´yi çekme kararını destekledi.

KCA Başkanı Tyler White, yaptığı açıklamada, Trump´ın selefi Barack Obama ve hükümetinin ABD Kongresinin onayını almadan Paris İklim Anlaşması´nı müzakere ettiğine söyledi.

TRUMP, 4 AB LİDERİNE KARARINI ANLATTI

ABD Başkanı Donald Trump´ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau´yu arayarak ülkesini neden Paris İklim Anlaşması´ndan çektiğini anlattığı bildirildi. 

Beyaz Saray, Trump´ın Avrupalı dört liderle ayrı ayrı yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Trump´ın her bir lidere Paris anlaşmasından ABD´yi neden çektiğini şahsen açıkladığı belirtilerek, 'Başkan, görevinin ilk aylarında bu konuyla ilgili dürüst ve yapıcı tartışmaları sebebiyle dört lidere de teşekkür etti' ifadesine yer verildi.

‘DÜNYADAKİ EN TEMİZ ÜLKE OLACAĞIZ´

ABD´nin Transatlantik ittifakına bağlı kalmayı sürdüreceği ve çevreyi koruma çabalarını güçlendireceğine işaret edilen açıklamada, ABD´nin emisyon seviyesini düşürme ve temiz enerjiye dayalı teknolojiler geliştirme çabalarına da vurgu yapıldı. 

'Başkan, kendi yönetimi altında ABD´nin, dünyadaki en temiz ve çevre dostu ülkesi olacağının altını çizdi' ifadesinin kullanıldığı açıklamada, Avrupalı liderlerin çevre de dahil tüm alanlardaki diyalog ve iş birliğini sürdürme konusunda mutabık kaldıkları duyuruldu.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor