Trump´tan ´uygun adım marş marş´ emri

Trump´tan ´uygun adım marş marş´ emri

ABD Başkanı Donald Trump´ın talimatı uyarınca Washington´da Amerikan ordusunun gücünün sergileneceği dev bir askeri geçit töreni düzenlenmesi için hazırlıklar başladı. Ancak böyle geleneklerin olmadığı ABD´de karara tepki gösteren

 

Pentagon ile Beyaz Saray´ın, Washington´ın bulvarlarında askerlerin uygun adım marş marş yürüdüğü, peşisıra dizi dizi tankların, füze sistemlerinin geldiği dev bir askeri geçit töreni planlamakla uğraştığı belirtildi. 

Washington Post gazetesinin haberine göre Amerikan silahlı kuvvetlerinin gücünü sergilemeye yönelik askeri geçit töreni düzenlenmesi talimatını, Trump, 18 Ocak´ta Pentagon´un en gizli görüşmelerin yapıldığı ´tank´ isimli odasında en üst düzey generallerle toplantısı sırasında verdi.

Planlamalardan haberdar olan iki yetkiliye dayandırılan haberde Savunma Bakanı, emekli general Jim Mattis ile Genelkurmay Başkanı Joseph F. Dunford Jr.´ın eşlik ettiği Trump´ın, uzun zamandır dillendirdiği askeri geçit töreni arzusunu bu kez başkanlık emri olarak verdiği aktarıldı.

´FRANSA´DAKİ GİBİ İSTİYORUM´

Askeri bir yetkili ´´Emir, ´Fransa´daki gibi bir askeri geçit töreni istiyorum´ şeklinde verildi. Ordunun en üst düzeyi bunun üzerinde çalışıyor´´ dedi.

 
´BULVARLAR HAŞAT OLACAK VE ÇOK BÜYÜK FATURA ÇIKACAK´ 

Askeri yetkililer, gazeteye, ABD´de askeri güç gösterisi gibi bir gelenek olmadığını, 70 tonluk Abrams tankları ve yüksek teknoloji ürünü silahların Washington´a taşınmasının milyonlarca dolar tutacağı, bu masrafı kimin ödeyeceğinin ise belli olmadığı değerlendirmesini yaptı. 

BEYAZ SARAY: ASKERLERE TAKDİRİMİZİ GÖSTERECEĞİMİZ BİR KUTLAMA

Beyaz Saray´dan bir yetkili, sadece beyin fırtınası yapıldığını, kesin bir karar verilmediğini dile getirip ´´Henüz somutlaşmış bir şey yok´´ dedi. Ama ardından Beyaz Saray sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, ´´Başkan Trump ülkemizi güvende tutmak için her gün hayatlarını tehlikeye atan büyük Amerikan askerlerinin inanılmaz destekçisi. Savunma Bakanlığı´ndan tüm Amerikalıların askerlere takdirlerini gösterebilecekleri bir kutlama üzerinde çalışılmasını istedi´´ açıklamasını yaptı.  Pentagon sözcüsü Thomas Crosson da Trump´ın talebini doğrulayarak ´´Belli ayrıntıları belirleme aşamasındayız, planlama ilerledikçe daha fazla bilgi paylaşacağız´´ dedi.

Henüz tarih netleşmedi, ama 28 Mayıs Anma Günü, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü, 11 Kasım Gaziler Günü üzerinde duruluyor. Pentagon, 11 Kasım´ı, aynı zamanda 1. Dünya Savaşı´nın bitişinin 100. yıldönümüne denk geleceğinden, Trump ve politikalarıyla daha az bağdaşacağı düşüncesiyle tercih ediyor.

ESİN BASTILLE GÜNÜ´NDEN 

Trump´ın ABD´ye özgü olmayan askeri geçit töreni esini, 14 Temmuz´da Paris´te katıldığı Bastille Günü etkinliklerinden kaynaklanıyor. Şanzelize´de Zafer Takı üzerinden geçen savaş uçakları Fransız bayrağının renklerinde dumanlar salarken Fransız askerlerinin tanklar, zırhlılar, toplar eşliğinde yürümesinden çok etkilenen Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´u tebrik ederken yanındakilere ´´Ben de bundan istiyorum´´ demişti.

Washington Post, 1991´de Körfez Savaşı zaferinin kutlanması için Anayasa Bulvarı´nda düzenlenen askeri geçit töreni gibi bazı istisnalar dışında ABD Başkanlarının bu tür merasimlerden ´Kızıl Meydan ya da Pyonyang´daki askeri geçit törenlerini çağrıştırdığı´ gerekçesiyle kaçındığını yazdı.

PATTON HAYRANI ASKER KAÇAĞI

Vietnam Savaşı sırasında askerlik celbini beş kez tehir ettirmiş olan, diğer yandan 2. Dünya Savaşı´nın efsanelerinden olan General George Patton gibi sert komutanlara hayranlığını dile getiren, başkan olduğundan beri ´benim generallerim´ ifadesini kullanan Trump´ın emrine özellikle eski askerler tepki gösterdi.

´OTORİTER EĞİLİMLERİNİN SON HALKASI´

Gazilerin solcu örgütlenmelerinden biri olan VoteVets´in üst düzey danışmanlarından biri olan emekli general Paul Eaton, ´´Trump´ın her gün sergilediği otoriter eğilimlerinin bir başka endişe verici örneği. Maalesef şimdiki başkomutanımız (Trump), muz cumhuriyeti diktatörlerine özeniyor´´ dedi.   

´YİNE VATAN HAİNLERİ ÇIKARSA?´

Eski Cumhuriyetçi başkanlardan George W Bush´un Beyaz Saray´daki etik hukuku danışmanlığını yapmış Richard Painter, ´´Havalı. Tıpkı Kuzey Kore ve Rusya´daki gibi. Peki ya Sevgili Lider´in konuşması sırasında alkışlamayan vatan hainlerine ne yapacağız´´ diye tweetledi. 

´KİM JONG UN OLMAK İSTİYOR´

Gazeteci Joy Reid de Twitter´dan ´´Aman tanrım… (Kuzey Kore lideri) Kim Kim Jong Un olmak istiyor´´ tepkisini gösterdi.



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor