‘Türk Akımı, güven güçlendirmede yeni bir seviye´

‘Türk Akımı, güven güçlendirmede yeni bir seviye´

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma´da Dış İlişkiler Komitesi üyesi Sergey Jeleznyak, Türk Akımı yapımında takvimin ilerisinde olunmasının Rus doğalgazı sevkiyat sisteminin oluşturulmasında önemli bir adım olduğunu belirtti.

 

Russia Today (RT) televizyonuna konuşan Jeleznyak, 'Türk Akımı doğalgaz boru hattının deniz kısmının belirlenen tarihten erken tamamlanması ülkelerimiz ekonomileri için önemli. Bu, ikili güvenin güçlendirilmesinin yeni bir seviye ve Rus doğalgazının önce Türk tüketicilere, ardından da Avrupa´nın güneyindeki ülkelere çeşitlendirilmiş sevkiyat sisteminin oluşturulması yönünde önemli bir adım olacak' ifadelerini kullandı. 

Türk Akımı´nın deniz kısmının tamamlanması töreninde bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirme ihtiyacı olduğu yönünde ortak bir anlayışın olduğunu sergilediklerini söyleyen Jeleznyak, 'Rus ve Türk sivil ve politik güçlerin aktif desteğiyle ülkelerimizin liderlerinin vardığı anlaşmalar, güveni güçlendirme fırsatını veriyor. Bu da ülkelerimizin ilişkilerini genişletecek ve ekonomilere olumlu yansıyacak' diye ekledi.

´TÜRK AKIMI´NDAN SEVK EDİLECEK DOĞALGAZ TÜRKİYE´NİN TÜM İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK´

Türk Akımı´ndan sevk edilecek en az 30 milyar metreküp doğalgazın, Türkiye´nin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak ciddi bir hacim olduğunu dile getiren Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu´ndan Aleksandr Paseçnik, boru hattının İtalya´ya kadar uzanabileceğini belirterek, 'Rus boru hattının uzatılması, Ukrayna doğalgaz transit sistemini pas geçme fırsatını yaratıyor' dedi.

Rusya´nın, Ukrayna transit risklerini en aza indirecek alternatif güzergahları inşa planını başarıyla hayata geçirdiğini söyleyen Paseçnik, şöyle konuştu: 'Türk Akımı deniz kısmının hayata geçirilmesi, kuzey güzergahında da her şeyin plana uygun inşa edildiği yönünde bir sinyal'. 

´DENİZ KISMININ TAMAMLANMA KİLOMETRE TAŞI´

Türk Akımı deniz kısmının tamamlanmasının, Rus doğalgaz projelerinin gelişiminde yeni bir kilometre taşı olduğunu ifade eden Rusya Finans Üniversitesi öğretim görevlisi İgor Yuşkov, 'Ukrayna´yı pas geçen doğalgaz boru hatlarının inşa edildiğini görüyoruz. Bu boru hatları yeni ve Avrupa tüketicilerinin gazla temininin güvenliğini artırıyor' ifadelerini kullandı.

Rusya ve Türkiye´nin gaz projesinin uygulanmasında önemli başarılar elde etmesinin, çok kutuplu dünyanın oluştuğunun kanıtı olduğunu söyleyen Rusya Bilimler Akademisi Güvenlik Sorunları Araştırma Merkezi´nden Konstantin Blohin, 'Şimdi aslında bir NATO ülkesinin Rusya´yla anlaşma imzaladığını görüyoruz. Bu sadece Türkiye´nin bağımsızlığını güçlendirdiğinin göstergesi değil, aynı zamanda Washington´un Ankara üzerindeki etkisinin azalmasının da bir göstergesi. Bu, ABD´nin mutlak olmadığı bir dünyanın oluştuğunun göstergesi' yorumunda bulundu.

Ayrıca doğalgaz boru hattının yapımının güney ve güneydoğu Avrupa ülkelerinin bu projeye destek verdiğine işaret ettiğini belirten uzman, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Burada, Güney Avrupa ülkeleri için mesele politik değil ekonomik. Onlar, ucuz olanı alıyor. Rusya´nın güney Avrupa ve Türkiye ile ilişkileri kurmada başvurduğu en önemli ilke, çıkar ve ekonomik sorunların çözümüne gerçekçi yaklaşım ilkesidir. Bir atasözü vardır: İngiltere´nin ebedi dostu veya düşmanı yok, sadece değişmez çıkarları vardır. Rusya´nın da varoluşsal düşmanları yok, partnerler var. Türkiye ile ilişkilerimizde inişler de oldu çıkışlar da, ama bu ülkenin yüzünü Rusya´ya çevirmesi büyük bir artı'.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor