Türk Akımı Sonbahara Kaldı

Türk Akımı Sonbahara Kaldı

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin´in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sonbahar aylarında görüşeceğini ve “Türk Akımı” projesinin ele alınacağını açıkladı. İki lid

 

Yuri Barsukov

Moskova ile Ankara arasındaki “Türk Akımı” müzakerelerinde ilerlemeye sadece sonbahar aylarında ulaşılabilir. Bu döneme kadar yeni Türkiye hükûmetinin oluşturulması bekleniyor. Sonrasında iki ülke devlet başkanlarının görüşme yapması planlanıyor. Kommersant gazetesi kaynaklarına göre görüşmede, muhtemelen sadece Türkiye´ye yönelik doğal gaz sevkiyatı ele alınacak. Rus doğal gazının Avrupa´ya yönelik sevkiyatı ise henüz görüşme konuları arasında yer almıyor.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin´in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sonbahar aylarında görüşeceğini ve “Türk Akımı” projesinin ele alınacağını açıkladı. İki lider, Aralık 2014 tarihinde yapılan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısında, söz konusu projenin başlatıldığını açıklamıştı. ÜDİK´in gelecek toplantısının ekim ayında Kazan şehrinde düzenlenmesi bekleniyordu ancak Peskov toplantının zaman ve yeri konusunda daha sonra mutabakat sağlanacağını açıkladı. Gazeteye konuşan Rusya hükûmeti kaynaklarına göre Putin ve Erdoğan, Türkiye´de yeni hükûmetin kurulmasının ardından görüşülmesi hususunda mutabık kaldı.

Gazeteye konuşan bir kaynak, “Putin ve Erdoğan, “Türk Akımı”nın sadece bir ayağıyla ilgili görüşme yapma konusunda anlaştı. Kalan üç ayak daha sonra ele alınacak.” dedi.

Tarif edilen 47 milyar metreküp kapasiteli üç ayağın, Rus doğal gazının Avrupa´ya sevkiyatını sağlaması bekleniyor. Türkiye´nin ise, ilk hattan 15,75 milyar metreküp doğal gaz alması bekleniyor. Ancak Rus kaynağa göre taraflar arasında ilk ayağın kara güzergâh kısmı ve deniz kısmında BOTAŞ´ın katılımıyla ilgili iki konuda görüş ayrılığı hâlen sürüyor. Bunun dışında BOTAŞ için resmî indirim de hâlen kayıt altına alınmadı.

Gazprom kaynağı BOTAŞ´a yüzde 10,25 indirimin sağlandığını, fakat belgenin imzalanmadığını belirtiyor. Çünkü Moskova ilk önce Türk Akımı ile ilgili hükûmetler arası sözleşmenin imzalanmasını istiyor. Kommersant´ın hesaplamalarına göre yapılacak indirimle BOTAŞ yıllık 500 milyon dolar kâr edecek.

5 Mayıs günü “Gazprom”dan indirim alabilen özel ithalatçılar, Türk lirasının değer kaybetmesi nedeniyle karlılığını kaybetmek üzere ve Rusya´dan aldığı miktarı düşürüyor. Bu yılın başından beri yedi ay içinde Trans-Balkan Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden Türkiye´ye yapılan doğal gaz sevkiyatı yüzde 26 oranında düştü. Türkiye´ye yapılan ihracat toplam yüzde 7,5 oranında düştü. Türkiyeli kaynaklar, Türkiye´nin özel ithalatçılar için de indirim istediğini, ancak Gazprom´un bu konuda görüşmeler yapmaya hazır olmadığını belirtiyor. .

Kommersant´a konuşan hem Türk, hem de Rus uzmanlar, yeni hükûmet kurulmadan “Türk Akımı”nın kaderinin çözüme kavuşmayacağı konusunda hemfikir.. Konuyla ilgili konuşan Rusya sivil toplum örgütü Savunma ve Dış Politika Konseyi Başkanı Fyodor Lukyanov, “Yeniden yapılacak olan seçimler müzakere sürecini mutlaka geciktirecek. Üstelik Gazprom´dan farklı olarak Türkiye´nin acele etmesini gerektiren bir durum yok.” ifadelerini kullandı.(Rusya, Kommersant.ru - 03 Ağustos 2015)

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor