Türk Akımı Türkiye açısından neden bu kadar önemli?

Türk Akımı Türkiye açısından neden bu kadar önemli?

Her iki kolunda 600 kilometreden fazla boru döşenen ve günde 4 kilometre hızla inşası süren Türk Akımı projesinin Türkiye´ye yönelik olası getirilerini, Altınbaş Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi (EÇAM) Müdü

 

Rus enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı projesinin her iki kolunun 600 kilometreden fazlasının tamamlandığını açıkladı. Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, Rossiya 24 televizyonuna verdiği demeçte boru hattının her iki kolunda 600 kilometreden fazla boru döşendiğini ve çalışmaların günde yaklaşık 4 kilometre hızla devam ettiğimi söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, kısa bir süre önce Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan´la gerçekleştirdiği görüşme sonrasında, Türkiye´nin gaz ihtiyacını karşılayacak ilk kolu Mart 2018´de devreye alınacak olan ve Avrupa´ya uzanacak ikinci koluysa 2019´da hizmete girecek olan Türk Akımı Projesi için, Türkiye´nin enerji güvenliğini artıracak olan önemli bir proje nitelendirmesi yapmıştı. Peki projenin ülke açısından enerji güvenliği teminatı olması ne anlama geliyor? Türk Akımı´nın Türkiye´ye getirileri neler olacak? Bu önemli proje, ABD´yi neden kaygılandırıyor? Sputnik´in bu soruları Altınbaş Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi (EÇAM) Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tolga Demiryol yanıtladı. 

‘TÜRK AKIMI TÜRKİYE´NİN ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ´

Türk Akımı´nı Türkiye için hem siyasi hem de ekonomik açıdan önemli bir proje olarak niteleyen Demiryol 'Mevcut durumda Türk Akımı yıllık 31.5 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasiteli iki boru hattından oluşuyor. Bu miktarın yarısı Türkiye piyasasına sunulacak. 2019 sonrasında Rusya ile Ukrayna arasındaki transit anlaşmasının uzatılmaması durumunda, Türkiye´nin halihazırda Trans-Balkan boru hattı üzerinden sağladığı doğalgaz büyük oranda Türk Akımı üzerinden ikame edilmiş olacak. Ukrayna kaynaklı risklerin giderilmesi anlamında Türk Akımı Türkiye´nin enerji arz güvenliği için olumlu bir proje' ifadelerini kullandı.

Projeye dair kilit sorunun Türkiye´nin ilerleyen dönemde gaz tüketiminin ne olacağı ve bunun ne kadarının Rusya´dan karşılanacağı olduğuna işaret eden Demiryol 'Geçmişte gaz talebine dair gerçekçi olmayan projeksiyonlar yapıldı, bunlara göre politika oluşturuldu. Ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği ve alternatif doğalgaz ithalat kaynak ve güzergahlarının devreye alınması belirleyici faktörler olacak. Mevcut değişkenlerde radikal kırılmalar öngörmeyen baz senaryolar esas alınırsa Türkiye´nin Türk Akımı´ndan ilk etapta tedarik edilecek gazı tüketeceği ve hatta 2030 sonrasında talebin artacağı öngörülebilir' dedi.

ANKARA´NIN ‘HUB VİZYONU´ İÇİN KRİTİK HAMLE 

Türk Akımı´dan nakledilecek diğer 15.75 milyar metreküplük gazın ise Güney ve Güney Doğu Avrupa ülkelerine iletilmesi söz konusu olduğunun altını çizen Demiryol 'İkinci hat AB mevzuatı engeline takılmazsa, Türkiye üzerinden Avrupa´ya gaz tedarik edilmiş olacak ki bu Ankara´nın yıllardır peşinde koştuğu ‘Hub´ vizyonu için kritik bir adım. Ancak gaz tedariki sağlanması bir ülkenin bölgesel enerji merkezi olması için tek başına yeterli bir koşul değil. Gaz fiyatlandırmasının spot piyasa üzerinden gerçekleşmesi gerekiyor. Bunun için de Türkiye´de enerji piyasalarına dair mevzuat düzenlemelerinin tamamlanması şart' diye konuştu.

Gündemdeki bir diğer önemli hususun ise Türkiye ve Rusya´nın üçüncü ülkelere gaz ticaretinde rol alacak ortak bir şirket kurması olduğunu ifade eden Demiryol 'Ancak bu koşullar gerçekleştiğinde Türk Akımı´nın Türkiye´nin enerji Hub´ı olma vizyonuna katkıda bulunmasından söz edilebilir. Aksi taktirde Türkiye Rus gazı için ancak bir koridor konumunda olacaktır' vurgusu yaptı.

ABD TÜRK AKIMI´NDAN NEDEN BU KADAR ENDİŞE DUYUYOR? 

ABD´nin Türk Akımı´na ilişkin endişelerini sıklıkla aktarmasının ardındaki gerekçeye işaret eden Demiryol 'Türk Akımı- Kuzey Akım 2 ile birlikte- ABD´nin LNG´sine karşı Avrupa pazarındaki hakimiyetini sürdürebilmesi için Rusya´nın elindeki en önemli koz. Keza ABD yönetimi yakın dönemde Türk Akımı projesine dair endişelerini yüksek sesle dile getirdi. ABD´nin Rusya´ya getirdiği son yaptırımlara taraf olmayan Türkiye, bu bağlamda büyük güçler arasında yaşanan jeopolitik rekabette önemli bir aktör olma potansiyeli taşıyor' diye ekledi.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor