'Türk Güzergahı', Rusya`nın Çıkarlarına Uygun Değil

Samsun-Ceyhan projesi, her şeyden önce Türkiye`nin çıkarlarına uygundur. Birincisi, bu petrol boru hattı İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerindeki yük sorununun çözülmesine katkıda bulunacak ve Türkiye`nin hızlı büyüyen ekonomisi i?

Rosbalt - Rus Haber Ajansı

Siyasi ve Ekonomik Komünikasyonlar Ajansı (APEK) Genel Müdürü Dimitri Orlov ile APEK uzmanlarından Elena Pryadehina, Rosbalt`a Samsun-Ceyhan projesi ile ilgili son durumu yorumladı.

Rusya`nın bundan sonra Türk-İtalyan petrol boru hattı projesi olan Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesi`ne katılması şüphe konusu. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Moskova ziyareti ve onun Dimitri Medvedev ile görüşmesi, Ankara`ya istediği sonuçları vermedi. Türkiye`nin Güney Akım`ın inşa projesini suya düşürmek için Rusya üzerinde baskı kurma çabaları da bu petrol boru hattının hayata geçirilmesi konusunda yardımcı olmaktan uzak. Bugünlerde artık Moskova için böylesine büyük çaplı ve pahalı bir projenin masraflarının karşılanacağı konusunda bir garanti olmaksızın bu projeye katılıp katılmama sorusu gündeme geliyor.

Samsun-Ceyhan... Moskova`nın Petrol ve Doğal Gaz Konusundaki Değiş Tokuşu

2009 yılında İtalya, Türkiye ve Rusya Hükûmet Başkanları Milano`da Samsun-Ceyhan petrol boru hattının inşası konusunda hükûmetler arası bir iş birliği anlaşması imzaladı. Projeye katılan taraflar aynı zamanda, Rusya`dan iki olası ortak Rosneft ve Transneft şirketleri ile karşılıklı anlayış muhtırasını imzaladı. Bunun karşılığında Moskova, Ankara`dan sembolik bir taviz elde etti: Daha Milano`da Rus tarafına Güney Akım`ın Türk kara sularından geçmesine izin veren belgeler teslim edildi. Böylelikle Rusya`nın en başta ihmal ettiği Samsun-Ceyhan projesi, Rus doğal gaz taşıma sisteminin başta Ukrayna olmak üzere transit ülkelerini baypas etmek suretiyle Avrupa`nın sistemiyle birleştirilmesine yönelik Moskova`nın oyunundaki bir araç hâline geldi.

Doğu Masalları... Rusya`nın Acı Tecrübesi

Ne var ki aradan hemen hemen iki yıl geçtikten sonra Rusya`nın Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesi`ne katılması sorun hâline geldi. Türkiye söz konusu boru hattı üzerinden yılda 50 milyon ton petrolün taşınacağı konusunda garanti talep ediyor. Rosneft`in ise bunu yapamayacağı açık: Şirketin toplam çıkardığı miktar 100 milyon tondan biraz fazla ayrıca Rosneft`in petrol ihracatı konusunda başka taahhütleri de bulunuyor. Bunun dışında, Mavi Akım ile ilgili acı tecrübelerinden ders çıkaran Moskova, artık Türkiye ile ortak bütün projelere son derece ihtiyatlı bir şekilde yaklaşıyor. Çünkü 2003 yılında Rusya`nın Gazprom ve İtalya`nın ENI şirketleri Mavi Akım`a toplam 3,2 milyar dolar yatırdıktan sonra Türk tarafından Rus doğal gazının fiyatlarında indirime gidilmesi ve eski kontratların gözden geçirilmesiyle ilgili talepler geldi. Ankara o zaman doğal gaz ihracatı konusundaki Rus tekelinin kabul edilemeyeceğini söyleyerek Türkmenistan, İran, Mısır, Katar ve Irak`ta alternatif kaynakların arayışına girdi.

Bu nedenle Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan ile Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattının inşası konusundaki görüşmeleri sürdürüyor. Bu projenin uzunluğu 282 kilometre olup maliyeti 1,5 milyar dolardır. Samsun-Ceyhan projesi, rakibinden daha uzun ve daha pahalı: 555 kilometre ve 4 milyar dolar. Bunun dışında, Türk güzergâhı zor ve sismik açıdan riskli bir araziden geçecek.

Samsun-Ceyhan projesi, her şeyden önce Türkiye`nin çıkarlarına uygundur. Birincisi, bu petrol boru hattı İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerindeki yük sorununun çözülmesine katkıda bulunacak ve Türkiye`nin hızlı büyüyen ekonomisi için gerekli olan enerji kaynaklarını sağlayacak. Bunun dışında, bu boru hattı üzerinden petrolün taşınması için alınacak ücretler, Türkiye`nin bütçesine ek katkı olacak. Son olarak Samsun-Ceyhan projesi, jeopolitik oyunda bir koz ve Türkiye`nin bu kadar çok arzuladığı AB üyeliğine doğru atılan başka bir adımdır. Türkiye uygun coğrafi konumundan istifade ederek mümkün olduğunca çok stratejik projeyi üzerine alarak uluslararası enerji akımlarının kavşağı hâline gelmek istiyor.

KTK`nin Genişlemesi... Hazar Petrolü Nereye Gidecek?

2010 yılının Aralık ayında Hazar Boru Hattı Konsorsiyumunun (KTK) kapasitesinin yılda 34 milyondan 67 milyon tona yükseltilmesi kararlaştırıldı. KTK üzerinden taşınan petrolün artan bu miktarı nereye sevk edilecek? Samsun-Ceyhan ilk bakışta bu konuda cezbedici görünüyor. Fakat bugünlerde ve öngörülebilir bir gelecekte, Rusya`nın petrol taşımak için ek kapasitelere ihtiyacı yoktur: Hidrokarbonları Avrupa`ya ulaştıracak 2. Baltık Boru Hattı Sisteminin inşaatı tamamlanmak üzere, Doğu Sibirya-Pasifik Okyanus Petrol Boru Hattının ikinci kolunun 2012`de devreye girmesi planlanıyor. Bunun dışında KTK üzerinden akan petrol için bir seçenek daha mümkün: Odessa-Brody Petrol Boru Hattı.

Samsun-Ceyhan`ın Hazar petrolünün taşınması açısından sunduğu avantajlardan bahsedilirken sık sık Türk Boğazlarının aşırı yükü sorununa dikkat çekiliyor. Oysaki Transneft`in yaptığı değerlendirmelere göre, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden petrolün taşınmasının maliyeti, aynı petrolün tankerlerle Boğazlardan taşınmasının maliyetine (bir ton için dört dolar) kıyasla beş misli daha fazla olabilir. Basit bir hesap şunu gösteriyor: Tankerlerin Boğazlarda ancak bir ay kadar bekletilmesi durumunda, petrolü Samsun-Ceyhan üzerinden taşımak makul. Böyle bekletmeler ise olağan bir vaka değildir.

Böylelikle Rusya`nın Samsun-Ceyhan projesine katılmasıyla ilgili perspektifler açıkça şüphe konusu oluyor. Projenin gerçekleştirilmesi, ciddi yatırımları gerektirecek. Üstelik Türkiye boru hattının doldurulacağı konusunda teminat istiyor. Fakat kendisi proje ile ilgili masrafların karşılanacağı konusunda karşılıklı olarak bir teminat veremiyor. Bunun yanı sıra Rusya bugünlerde ek güzergâhların inşasına acil bir ihtiyaç duymuyor, hele de üçüncü ülkelerde. (Rus Haber Ajansı Rosbalt)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor