‘Türk Akımı, Avrupa`nın enerji güvenliğini arttıracak`

‘Türk Akımı, Avrupa`nın enerji güvenliğini arttıracak`

Rusya`nın İngiltere Ticaret Ataşesi Boris Abramov, Rusya`dan Türkiye`ye uzanacak Türk Akımı projesinin Avrupa`nın enerji güvenliğinin artırılmasına katkıda bulunacağını söyledi.

 

İngiltere`nin başkenti Londra`da gerçekleştirilen Rus Enerji Forumu`nun açılış konuşmasını yapan Abramov, geçen yılın aralık ayında BOTAŞ ile yaklaşık yıllık 63 milyar metreküp kapasiteye sahip bir doğalgaz boru hattının oluşturulması konusunda anlaştıklarını anımsatarak, 'Bu doğalgaz Rusya`da Türkiye`ye Karadeniz`in altında ulaştırılacak. Bin 100 kilometrelik doğalgaz hattı (ilk etapta) 47 milyar metreküplük doğalgazı Türkiye — Yunanistan sınırına kadar taşıyabilecek' dedi.

Türk Akımı projesinin Yunanistan`a ilerletilmesinin son derece önemli olduğunun altını çizen Abramov, şunları kaydetti:

'Yunanistan`daki ortaklarımızın da bu projeye büyük destek verdiklerini belirtmeliyim. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Avrupa`ya olan doğalgaz tedarikinin çeşitlendirilmesi gerektiğini belirtti. Rusya`dan Türkiye`ye uzanacak bu boru hattı Avrupa`nın enerji güvenliğini büyük oranda artıracak.'

Rusya`nın halen güvenilir bir enerji ortağı olduğunu vurgulayan Abramov, 'Avrupa her zaman bizim en önemli ortağımız oldu ve olmaya da devam edecek. Ukrayna`daki politik problemlerin hiçbirinin Rusya`nın bu ülke için sağladığı enerjinin devamına engel olmamasını umuyorum' şeklinde konuştu.

`FOSİL YAKITLARA ALTERNATİF GETİRİLMESİ, RUSYA İÇİN TEHDİT`

Lambert Enerji Danışmanlık Üst Yöneticisi Philip Lambert ise G7 Zirvesi`nde ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel`in fosil yakıtlara alternatif oluşturmak konusunda anlaşmaya varmış olmalarının, Rusya için tehdit oluşturduğunu öne sürdü.

Lambert, 'Bunun hiçbir ticari tarafı yok. Fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çalışmak Avrupa`ya yaklaşık 3 ila 5 kat gibi daha fazla bir maliyet yaratacak' dedi.

Rusya`nın özellikle enerji alanındaki uluslararası ortaklıklarının Batı medyası tarafından anlatılmadığını savunan Lambert, şu görüşleri ifade etti:

'90`lı yılların başında Rusya`da özelleştirmenin adı bile telaffuz edilmiyordu. 1990 yılından itibaren Batı da bizim kullandığımız metotları kullanmaya başladı. Rusya aslında Batı medyasında gösterilenin aksine enerji sektöründe uluslararası ortaklıkları sahiplendi. Rusya`nın enerji üretiminin yaklaşık yüzde 10`u halihazırda yabancı şirketlerin sahipliğindedir.'

YAPTIRIMLAR, RUSYA-ÇİN ENERJİ İŞBİRLİĞİNİ ARTTIRDI

Merkezi İngiltere`de bulunan küresel enerji danışmanlık şirketi Wood MacKenzie`nin Rusya Uzmanı Michael Moynihan, Batı`nın uyguladığı yaptırımların Rusya`yı enerji talebi artan Çin`le yakınlaştırdığını söyledi.

İngiltere`nin başkenti Londra`da gerçekleştirilen Rus Enerji Forumu`nda konuşan Moynihan, son dönemde Rusya ve Çin arasında çok büyük hacimli enerji anlaşmalarına imza atıldığını vurguladı.

Rusya`nın Avrupa ile ilişkilerinin son 40 yıl içerisinde oldukça gerilimli bir şekilde devam ettiğini belirten Moynihan, ekonomik büyümesini destekleyebilmek için enerji talebi hızla artan Çin`in güvenilir bir ortak olarak ön plana çıktığına işaret etti.

Moynihan, 'Rusya uzun yıllardır Çin`le enerji ilişkilerini artırmaya çalışıyor. Yaptırımların, bu süreci hızlandırıcı etki ettiğini söyleyebiliriz. Sadece Sibirya üzerinden Çin`e ulaşacak tek bir boru hattı için 30 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Geçen yıl mayıs ayında Çin ve Rusya arasında 400 milyar dolarlık bir enerji anlaşmasıyla karşılaştık' şeklinde konuştu.

ÇİN, RUSYA`NIN ENERJİ KAYNAKLARINA İHTİYAÇ DUYUYOR

Çin`in büyümesini desteklemek için enerji kaynaklarını hızla güvence altına alması gerektiğine dikkati çeken Moynihan, 'Çin`in Rusya`nın doğalgazına ve petrolüne ihtiyacı var. Doğalgazın batıda Avrupa`ya, doğuda Çin`e satılabiliyor olması Rusya`ya fiyat müzakerelerinde avantaj sağlayacaktır. Batı Sibirya boru hattının 2020 yılında faaliyete geçmesini bekliyoruz' dedi.

Moynihan, Rusya`nın Çin`le enerji anlaşmalarına dair ödemelerini kendi para birimleri üzerinden gerçekleştirmesinin iki ülke ekonomisi için faydalı olacağını belirterek, 'Ruslar halihazırda üretim maliyetlerini kur ayarlamaları yoluyla düşürmek konusunda oldukça avantajlı durumdalar. Örneğin eğer enerji ödemeleri yuan üzerinden yapılırsa, Rusya bu geliri yine Çin`den ürün almak için kullanabilir' değerlendirmesinde bulundu.

Çin`in Londra Konsolosu Shao Zheng de Çin ve Rusya`nın tüm alanlardaki ticari ortaklıklarının büyük ivme kazandığını vurgulayarak, '2000 yılında Çin`in Rusya`ya olan ticareti 8 milyar dolardı. Fakat geçen yıl bu rakam 100 milyara ulaştı. İki ülke arasındaki ticarette büyük artış yaşıyoruz' dedi.

İki ülke arasında ticari potansiyelin son derece yüksek olduğunun altını çizen Zheng, 'İki ülke arasındaki ticaret hızla artıyor. Bu sadece buz dağının görünen kısmı' şeklinde konuştu.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor