Türkiye Bombalanırken

Türkiye Bombalanırken

Bazı zamanlarda ideolojik yapılar devreye girer. Bu ideolojik yapılar olmasa, tertiplerde istihdam edilen bildiğimiz bilmediğimiz bazı cemiyetlerin gizli servislerin açığa çıkmadan iş yapmaları herhalde oldukça güç olacaktır.

 

Celal Tahir - Araştırmacı Yazar 

Tıpkı bir asır önce Osmanlı nasıl 1. Dünya Savaşı´na sokulmuşsa,  bugün de benzer bir şekilde Suriye üzerinden Türkiye´nin uluslararası bir çatışmanın, anaforun içine çekilmeye çalışılıyor olması ihtimal dâhilindedir.  Cumhuriyet´in ve Lozan´ın 100. yıldönümüne 2023´e doğru dünyanın egemen mahfilleri böyle bir uğraş içindedir. Türkiye yeni bir format atılması süreciyle karşı karşıyadır.  Esas itibariyle bu, 27 Mayıs 12 Mart 12 Eylül 28 Şubat müdahalelerden farklı olarak İslam âlemine ve Osmanlı mirasçısı olmasından dolayı Türkiye´ye yeni bir format atılması sürecidir. Gezi olayları ve 17-25 Aralık soruşturmaları bu sürecin işaret taşlarıdır. Bu, diğer eylemlerle beraber, Atatürk Havalimanı saldırısının da başlıca sebebi ve izahıdır. Uluslararası ilişkilerdeki gelişmeler bunun sonrasındadır.

Brüksel ve Atatürk Havalimanı Saldırıları

Brüksel´deki saldırılar bombalamalar, canlı bomba eylemler, daha önceki Paris saldırıları, daha önceki İngiltere´deki metro bombalamaları ve en nihayetinde 2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları sonucu ABD´nin İkiz Kulelerinin yıkılması ile aynı kapsamdadır. Bu eylemlerde her ne kadar El Kaide ve IŞİD gibi örgütlerin adları zikredilse de, bu örgütlerin içinde olan bir veya birden fazla Batılı gizli servisin eylemleri yönlendirmesi ihtimal dâhilindedir.

Bazen de bir devleti -bu Fransa ve Belçika, İngiltere, ABD olabilir- bir istikamete sevk etmek için uluslar üstü devletler üstü organizasyonların, yani derin dünya mahfillerinin devreye girdiğini düşünmek gerekir. Dünyanın genel gidişatı söz konusu olduğunda bu tür devletler üstü cemiyetler, oluşumlar, örgütler devreye girmektedir. Bazı hadiselerin ısrarla karanlıkta kalması ve neredeyse hiçbir devletin bazı hadiselerin üzerine gidememesi bu şekilde izah olunabilir. Esasen, özellikle Ortadoğu varlıklarını sürdüren PKK ve IŞİD gibi örgütlerin veya Afganistan´da El Kaide´nin arkasında az ya da çok şu ya da bu şekilde esas itibariyle bu devletler üstü cemiyetler organizasyonlar vardır. Bu örgütlerin de varlıklarını sürdürmelerinin ve bunlara dokunulamamasının, etkinliklerinin törpülenememesinin izahı da buradadır.

Ankara ve İstanbul Bombalanırken

En başta Kasım seçimlerinden önceki Suruç, sonra Ankara HDP mitinginin ve iki Ankara ve iki İstanbul bombalanmaları üç şekilde olabilir: Birincisi çokça söylendiği gibi birtakım örgütleri PKK IŞİD gibi, kelimenin tam anlamıyla taşeron olarak kullanılır. Yani bunlara bir iş-eylem bunlara sipariş olarak verilir ve örgüt bunun gerçekleştirir.  Bunun da birkaç versiyonu olabilir.

 1. Eylemde canlı bomba yoktur. Uzaktan kumandalı bomba düzeneği kullanılmıştır ve patlatılmıştır.

2. Canlı bomba vardır ama canlı bombaların canlı bomba olduğundan haberleri yoktur. Böyle bir husus mümkündür. Çünkü bir takım kişilere, diyelim ki bir örgüt içinde kuryelik yaptırılır. Sırt çantalarında birtakım şeyler taşırlar. Yine en son örn: kitap, dergi vs. başka bir şey taşıdığını sanan zanlının sırt çantası sırtındadır ve bu patlatılır.

3. Bu kişiler hipnotizma, ilaç ve başka tekniklerle bilinçaltı kurgulama süreçlerine tabii tutulmuşlardır. Bundan dolayı da aslında ne olduğunu, nerede olduklarının farkında bile olmayabilirler. Bu şekilde eylem gerçekleştirilebilir.

Bu tip stratejik hedefe yönelik olaylarda birkaç türlü durum vardır.

1.  Merkezin içindeki elemanlar vasıtasıyla,  örgütün merkezi tutulur. 

2.  Bazen o örgütten olmayan kimseler o örgütün içinde; ama başka bir gizli servise çalışan birisi tarafından toparlanır ve olay gerçekleştirilir.

3. Veya onun tarafından değil, çok başka kişiler tarafından, sadece olay için bir ekip bir araya getirilir. Birbirini tanımayan insanlardan özel bir ekip kurulur. Ve olay bu ekip tarafından gerçekleştirilir. Bir gizli servisin ve/veya başka birtakım uluslararası güç odaklarının Türk istihbarat birimlerini perdelemesi sonrası, örgütlerin eylemi gerçekleştirmiş olması mümkündür.

 4. Bir başka usul bazı eylemlerin doğrudan yabancı istihbarat birimlerince gerçekleştirilmesi bazı örgütlerin bu eylemlerin altına imzasının atılmasıdır. Bazı eylemlerin örgütlerce üstlenilmesi sürecinin uzamasının sebebi bu olabilir.

Terörün özellikle bombalama ile rastgele insan öldürülmesinin, insan aklına müdahale gibi bir gayesi vardır. Bu tür olaylar özellikle araka arkaya geldiği vakit toplumda kolektif akıl ciddi ölçüde tahrip olur. İnsanlardaki panik giderek tavan yapar ve makul, mantıklı hareket edememeye başlar. Bunun neticesinde toplum başka yönlendirmelerle birlikte, belli ideolojilerin açtığı kulvarlara doğru akarlar. Bu tip olayların oluşturacağı en önemli etkilerden biri muhtemelen budur. Türkiye´de hedeflerden biri de bu olmalıdır.

Bu tip eylemlerin bu izahların dışında gerçekleştirme usulleri olabilir. Eylemciler de hipnotizma, ilaç ve başka tekniklerle bilinçaltı kurgulama süreçlerinin dışında, bizim bilmediğimiz usullerle, bu hale gelmiş olabilirler. Ancak daha evvel ele alınması gereken ideolojilerin marifetiyle insanların nasıl bir mankurt halini almış olabildikleridir. Bir takım provokasyonlarda da ayarlı unsurlar nasıl var olmaktadır?

Akıl Tutulması ve Mankurtlaşma

Bu noktada ideolojik yapılar devreye girer. Bu ideolojik yapılar olmasa, tertiplerde istihdam edilen bildiğimiz bilmediğimiz bazı cemiyetlerin gizli servislerin açığa çıkmadan iş yapmaları herhalde oldukça güç olacaktır. İdeolojik gruplara özel bir işlev yükleniyorsa; o pozisyona, fonksiyona uygun olarak hiyerarşik tanzim de yapılır.  Bu işlevi üstlenebilmesi için bu hareketlerde, hareket için düşünülen pozisyon ve fonksiyona aykırı davranabilecek bunu bozabilecek bir nevi çatlak ses çıkartabilecek kişi ve gruplar kademeli olarak tasfiye edilir veyahut etkinlikleri törpülenir. Bu hareketin en başından beri hareketin içerisinde olanlar için dahi geçerlidir. Böyle şeyler olması, o grubun görünmeyen bir güç tarafından kullanılacağının açık göstergelerinden birisidir.

Bu aşama da tamamlandıktan sonra ideolojik grup artık süreçte bir tür o ülkenin, o grubun bir operasyona tabi tutulması için kullanılacak demektir. Böyle bir durumda özel bir sürece de girildiği için ideolojinin mensupları gerçekliğin yanlış algılanmasının da dışına çıkarlar ve ötesine geçerler. Burada artık gerçekliğin fantastik kavranılması diyebileceğimiz bir yere kadar taşınabilir. İnsanlar gerçeklik dünyasında değil, bir tür fantazi dünyasında yaşamaya başlarlar. Bundan sonra siyaset yapıyoruz diye ciddi olarak fantezi üretebilirler ve/veya üretilmiş fantazileri benimseyebilirler. Bu gerçeklikle fantazinin yer değiştirmesi diyebileceğimiz bir süreçtir. Böyle bir süreçteki gruplara ve kişilere pozitif müdahale oldukça zordur.                             

celaltahir@gmail.com  

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor