Türkiye, Çin´de ekonomik atağa kalkıyor

Türkiye, Çin´de ekonomik atağa kalkıyor

AK Parti´nin ekonomistlerinden Nejat Koçer, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Çin ziyareti ile Türkiye-Çin arasındaki ekonomik ilişkileri Sputnik için değerlendirdi. Çin´in Türkiye için çok büyük ve önemli bir pazar olduğunu belirten Koçer?

 

Türkiye ile Çin arasında 1971 yılında kurulan diplomatik ilişkiler, karşılıklı üst düzey ziyaretlerle özellikle son 10 yılda güçlü bir ivme kazandı. İkili ilişkiler 2010 yılından itibaren de stratejik işbirliği düzeyine çıkarıldı. Son olarak Başbakanlığı döneminde 2012 yılında Çin´e giden Recep Tayyip Erdoğan, bu kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla bakanlar, işadamları ve gazetecilerden oluşan kalabalık bir heyet ile bu ülkede temaslarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti sırasında Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang, Ulusal Halk Kongresi Başkanı Zhang Dejiang ile görüştü. Çin İslam Meclisi temsilcileriyle de biraraya gelen Erdoğan, Huawaei firmasını da ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Türkiye-Çin İş Forumu´na da katıldı.

İMZALANAN ANLAŞMALAR

Erdoğan´ın Çin ziyareti sırasında iki ülke arasında, Başbakan Yardımcıları Düzeyinde İşbirliği Komitesi Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası ile Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına Dair Anlaşma da imzalandı. Erdoğan´ın gezisine katılan iş adamları da Çin´de bazı anlaşmalara imza attı. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı´ndan (PAGEV) yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın gezisi sırasında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Çin İş Forumu´nun Türk plastik sektörü adına oldukça verimli geçtiği; iş forumunda PAGEV olarak Türk plastik sektörü adına önemli anlaşmalara imza atıldığı belirtildi. Forum kapsamında MÜSİAD´ın Pekin´deki Çin Temsilcilik Ofisi´nin resmi açılış töreni de gerçekleştirildi.

ANA GÜNDEM EKONOMİ: HEDEF 100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET

Ziyaretin ana gündemini ise ağırlıklı olarak ekonomik ilişkiler oluşturdu. İkili ticaretin artırılması kapsamında 100 milyar dolarlık bir ticaret hedefi ortaya konulurken, bu hedefin gerçekleştirilmesi için daha fazla çalışılması konusunda mutabakata varıldı. Çin yatırımcılarının Türkiye´ye gelmesi, Türk yatırımcılarının Çin´e gitmesi, ortak projeler gerçekleştirilmesi ve İpek Yolu Ekonomi Kuşağı projesinin desteklenmesi konularında görüş birliğine varıldı.

FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ MÜZAKERELERİNE DEVAM

Erdoğan´ın ziyaretinin önemli bir başlığı da füze savunma sistemi oldu. Bu konuda müzakerelere Savunma Sanayii Müsteşarlığınca devam edildiği, teknik müzakerelerin sürdürülmesi yönünde karar alındığı vurgulandı.

ENERJİ İŞBİRLİĞİ VE MİLLİ PARALARLA ALIŞVERİŞ

Türkiye ayrıca, enerji projelerinde işbirliğinin artırılması için gerekenleri yapmaya hazır olduğu mesajını verdi. Erdoğan´ın Türkiye´de enerji sektörüne önemli yatırımlar yapılacağını belirterek, 'Bu çerçevede üçüncü nükleer santral projesini özellikle zikretmek isterim. Aynı şekilde Türk şirketleri de Çin´de enerji sektöründe yatırım yapma konusunda isteklidirler' sözleri dikkat çekti. Çin de, üçüncü nükleer santral projesine talip oldukları mesajını verdi.

Erdoğan´ın bir diğer önemli mesajı, özellikle döviz kuru baskısından kurtulmak için adım atma çağrısı oldu. Erdoğan bu adımı da iki ülkenin milli paraları ile alışveriş, ithalat ve ihracat yapması olarak açıkladı.

NEREDEN NEREYE GELİNDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Çin gezisini ve çıkan sonuçları Sputnik´e değerlendiren AK Parti´nin ekonomistlerinden Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, kalitesiz Çin mallarının çok konuşulduğu, ne alırsan 1 TL mağazalarının açıldığı, Türkiye´ye olur olmaz her türlü malın ithal edildiği bir dönemden bugünkü noktaya gelindiğini söyledi. Koçer, 'Şimdi daha kaliteli Çin mallarının ithal edildiği, artık belli ürünlere gümrük ve damping uygulamasına geçildiği, kalite normlarına ve standartlarına riayet edildiği bir ortama geldik. Çin üretimi aslında bir evrim geçirdi. Bizim Çin´e satacak ne malımız var ki noktasından, şimdi Çin´e bir çok malı satar noktaya geldik. Karşılıklı ticari hacmimiz her geçen gün daha da artmaya başladı. Yabancı sermaye olarak da Türkiye´ye gelmeye başladılar. Ayrıca çeşitli yüksek teknolojik alanlarda şirketlerimiz işbirliğine geçti' diye konuştu.

´ÇİN, TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR´

Çin´in Türkiye için çok büyük ve çok önemli bir pazar olduğunu vurgulayan AK Partili Koçer, gelecekte Türkiye´nin Çin´e satabileceği çok şey olduğunu düşündüğünü söyledi. Koçer, ekonominin önünü açan en önemli kriterin ülkeler arası siyasi ilişkiler olduğuna dikkat çekerek, bunun iyi olması halinde ekonomik ilişkilerin misliyle arttığını söyledi. Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sayın Cumhurbaşkanı ve beraberindeki iş adamları heyetinin Çin´de olması, Türkiye´nin şu andaki gündeminin çok gerisinde kalmakla birlikte, ülkenin geleceği açısından çok önemli. Çünkü Çin, dünyanın peşinde koştuğu bir ülke. Mal yaptırmak için de, satmak için de, üretim yaptırmak için de Çin´de çok önemli fırsatlar var. Bu bakımdan, geziden sonraki başarıların çok iyi irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, ticari anlamda Türkiye ile Çin tarihteki en iyi dönemini yaşıyor. Karşılıklı siyasi ilişkiler ve ekonomik ilişkiler noktasında, geziyi çok olumlu değerlendiriyorum.'

´ÇİN´DEN ENERJİ KONUSUNDA GELEN TEKLİFLER DEĞERLENDİRİLİR´

AK Partili Nejat Koçer, Türkiye ile Çin arasındaki olası yeni enerji işbirliklerini de değerlendirirken, 'Türkiye ile yapılan işbirlikleri, Türkiye´ye duyulan güven ve ekonomik istikrar süreci öngörülerek yapılıyor. Eğer siz güvenli, ekonomik istikrarı olmayan bir ülke olursanız, bu tür teklifleri veren ülkeler de çok zor bulunur. Türkiye ile Çin arasındaki enerji konusu veya büyük yatırımlarla ilgili konularda gelen teklifler önemli. Büyük projelerin finansmanı ve mühendislik hizmetleri anlamında, farklı teknolojileri Türkiye´ye getirmek ya da farklı fikirlerle Türkiye´de iş yapabilme noktasında da çok başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Tıpkı müteahhitlik hizmetlerinde, başka ülkelerde çok başarılı işler yaptığımız gibi' diye konuştu.

´HÜKÜMET ARAYIŞLARI ULUSLAR ARASI PROJELERİ ETKİLEMEZ´

AK Partili Koçer, Türkiye´deki yeni hükümet arayışları, büyük yatırımları ve uluslar arası projeleri etkilemeyeceği görüşünde. Koçer, 'Anayasal süreç devem ediyor. Dünya bunu çok yakinen takip ediyor. Şu ana kadar da etkilediğini düşünmüyorum. Yani günlük kur, faiz hareketinden ziyade, bu süreçlerin nasıl işlediği önemli. Şu anda bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum' dedi.

 



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor