Ekonomik Büyüme Tahminleri Yükseldi

Ekonomik Büyüme Tahminleri Yükseldi

Türk hükümeti, pazartesi günü, ekonomik büyüme tahminini yükselterek inatla yüksek seyreden enflasyonu düşürmeye yönelik reform gerçekleştirme taahhüdünde bulundu ve revizyon için itici güç olarak ülkedeki siyasi istikrara atıfta bul

 

Emre Peker

Hükümet Revize Edilmiş Orta Vadeli Programını Açıklarken Enflasyonu Düşürmeye Yönelik Reform Gerçekleştirme Vaadinde Bulundu--

Türk hükümeti, pazartesi günü, ekonomik büyüme tahminini yükselterek inatla yüksek seyreden enflasyonu düşürmeye yönelik reform gerçekleştirme taahhüdünde bulundu ve revizyon için itici güç olarak ülkedeki siyasi istikrara atıfta bulundu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Ankara´da yapılan bilgilendirme toplantısında Türkiye´nin 2015 yılı için yüzde 3´lük ekim ayı büyüme tahminini yüzde 4´e yükselttiğini ifade ederek hükümetin orta vadeli programını açıklarken ekonomik 'ivmeye' atıfta bulundu.

Ekonomi politikalarını yöneten Şimşek ayrıca 2016 yılı gayri safi yurt içi hasıla hedefini de yüzde 4´ten yüzde 4,5´a yükselterek yıllık GSYİH´nın 2017 ile 2018´de yüzde 5 büyüyeceğini sözlerine ekledi.

Şimşek, tüketici fiyatlarındaki artışın peş peşe beşinci yıl da resmi hedefleri ıskalamasından sonra enflasyon oranının 2016 sonu itibariyle yüzde 7,5´e düşeceğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı, geçen yıl Türk lirasının dolara karşı yüzde 25 değer kaybetmesine neden olan, yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardan toplu çıkışıyla ikiye katlanan gıda maliyetlerindeki yükselişin süreklilik arz etmesinin yüksek enflasyonun kontrol altına alınmasını engellediğini dile getirdi.

Şimşek, fiyatlardaki yükselişin 2016 için yüzde 6´ya ve bir sonraki yıl da yüzde 5´e düşürüleceği vaadinde bulunarak 'Enflasyon hızını düşürmek bizim için yüksek öncelikte.' dedi.

Türk lirası, hükümetin revizyonunun ardından dolara karşısında çok az bir oranla yüzde 0,05´lik değer kazanıp 3,0188´e gerileyerek önceki kayıplarını tersine çevirirken BİST 100 endeksi ise yükselişini yüzde 0,1´den yüzde 0,9´a artırdı ve iki yıl vadeli gösterge tahvilin faiz oranı cuma günkü yüzde 11,20´lik değerle aynı kaldı.

Şimşek, Türkiye´nin, Adalet ve Kalkınma Partisi´nin (AKP) haziran ayında yapılan meclis seçimlerinde tek başına iktidara gelmek için gerekli çoğunluğu kısa bir süreliğine kaybettikten sonra kasımda gerçekleştirilen erken seçimde dördüncü kez iktidara gelmesiyle ülkedeki siyasi belirsizliklerin son bularak reformları uygulama konusunda çok iyi bir konuma geldiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı, hükümetin Türkiye ekonomisini canlandırmak amacıyla önceden açıklanan planları kararlılıkla sürdüreceğini ifade ederek işgücü piyasaları reformlarıyla birlikte başlıca öncelik olarak Türkiye´nin yurt içi tasarruf oranını artırma çabalarından ve yüksek katma değerli üretimin geliştirilmesinden bahsetti.

Şimşek, 'Reform programının amacı Türkiye´yi daha üst bir sınıfa taşımak, sürdürülebilir güçlü bir büyümeyi başarmaktır.' şeklinde söyledi.

Ekonomi planlarındaki iyimser revizyonlara ve güçlü bir tek parti iktidarı bulunmasına rağmen Türkiye ülke içinden ve dışından gelen zorluklarla mücadele ediyor.

Bu zorluklar arasında, hükümet orta vadeli programın 2018´de sona ermesiyle işsizliğin yüzde 9,6´ya düşeceğini değerlendiriyor. Şimşek, Türkiye´deki işsizlik oranının 2015´in sonunda yüzde 10,2 olacağını belirterek politik öncelikleri olarak -yüzde 20´nin hemen altında olan- yüksek genç işsizlik oranını kontrol altına alacak çabaların altını çizdi.

Şimşek, Türkiye´nin sıkı bütçe disiplininden ayrılmayacağını ve borcunu 2018 itibariyle GSYİH´nin yüzde 30´unun altına indireceğini kaydederek hükümetin yüzde 0,7´lik ekim tahminine kıyasla bütçe açığının bu yıl ki GSYİH´nin yüzde 1,3´üne yükseleceğini değerlendirdiğini açıkladı.

Başka iyi bir durum da resmi verilerin kasımdan itibaren yıllık bazda 34,7 milyar dolara düştüğünü gösteren Türkiye´nin mevcut bütçe açığı. Şimşek aradaki farkın 2015 sonunda yüzde 4,4´e düşeceğini ve daralarak bu sene yüzde 3,9 olacağını ve 2018 itibariyle de yüzde 3,5 olacağını dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı, Türkiye´nin çabalarında büyük merkez bankaları tarafından çeşitli para politikaları marifetiyle yardım göreceğini belirtti. Şimşek Avrupa Merkez Bankası ile Japonya Merkez Bankasının güçsüz ekonomik toparlanmaları teşvik etmek için daha da gevşemeyi izlerken ABD Merkez Bankasının faiz oranlarını yükseltme hamlesinin Türkiye´nin yatırımcıların risk konusunda azalan iştahlarının gelişmekte olan piyasalara doğru rehberlik etmesine yardım edeceğini sözlerine ekledi.(ABD,The Wall Street Journal- 11 Ocak 2016)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor