Türkiye Elinden Gelen Her Şeyi Yaptı

Türkiye Elinden Gelen Her Şeyi Yaptı

Suriyeli mülteci kamplarının bulunduğu Gaziantep iline yaklaştığınızda içinizi hüzün ve gurur karışımı bir duygu sarar. Türkiye Devleti´nin onlar için harcadığı çabalardan doğan gurur ve bu mültecilerin içinde bulundukları elim

 

Taha Abdurrahman

Suriyeli mülteci kamplarının bulunduğu Gaziantep iline yaklaştığınızda içinizi hüzün ve gurur karışımı bir duygu sarar. Türkiye Devleti´nin onlar için harcadığı çabalardan doğan gurur ve bu mültecilerin içinde bulundukları elim durumdan doğan üzüntü. Bilindiği gibi Suriyeli mülteciler üç yılı aşkın bir süredir bu kamplarda yaşamak zorunda bırakıldı ve bunların vatanlarına dönme şansları şu an için yok gibi.

Bu üzüntü, mülteci kamplarında yaşayan farklı yaşlardaki insanlarla sohbet sırasında daha da artıyor. Onlardan sadece sabır, cesaret ve vatana dönme isteği içeren cümleler duyuyoruz.

El Şark gazetesinin söz konusu kamplarda yaptığı ziyaretler sırasında bu tür cümleler sıkça duyuldu. Gurbetin acı olmasına, dost ve akrabalardan ayrılmanın yarattığı üzüntüye rağmen geleceğin güzel şeyler sakladığına dair umutlar hala var.

Aldıkları yaraların acısını çekmelerine, Arap ve İslam dünyasının onları yüzüstü bıraktığı bir ortamda onlara yapılan zulümden şikayetçi olmalarına rağmen Türkiye Devleti´ni bunun dışında tuttular.

Türkiye hükümeti, onlara rahat edebilecekleri güvenli bir ortam sağlamak için elinden gelen her şeyi yaptı. Türk yetkililer, Suriyeli mültecileri, “misafir ve kardeş” olarak değerlendiriyor. Türk halkının da mültecilere yaklaşımı aynıdır.

Öyle ki Türkler, Suriyeli kardeşleriyle yemeklerini paylaşıyor ve bunu bir insani görev olarak algılıyorlar. Mülteciler konusu, sırf insani boyutta olması nedeniyle İstanbul´da, BM himayesinde, 12-24 Mayıs tarihlerinde ilk kez Dünya İnsani Zirvesi düzenlenecek. Bu zirveye 70 ülkeden yaklaşık 6.000 kişi katılacak.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Murat Burhan, bu zirvenin, dünyada yaşanan birçok kriz ve felaket kapsamında (misal Suriye krizi) düzenleneceğini ve bütün bu krizlere başarılı ve faydalı çözümler bulma konusunun ele alınacağını vurguladı.

Burhan, “Suriyeli mülteciler bizim kardeşlerimiz. Daha iyi bir hayat yaşamaya hakları var. Bu nedenle herkesin -krizin sınırları aşması nedeniyle- çözüm bulma konusunda girişimde bulunması gerekir. Türkiye olarak biz görevimizi yerine getiriyoruz. Ancak dünya ülkelerinin de görevlerini yerine getirmeleri gerekir. Dolayısıyla bu zirvede mülteciler için sürekli nitelikte çözümler bulmaya çalışılacak.” dedi.

Burhan “Dünyada yaşanan krizler, insanlığa saygı duyulmasını gerektiriyor. Bu herkesin sorumluluğudur. Zira günümüzde dünyada yaşanan sorunların yüzde 80´i, silahlı çatışmalardan ve bunun insan üzerindeki yansımalarından kaynaklanıyor. Dolayısıyla felaketlere maruz kalanları (bunlar arasında Suriyeli mülteciler de var) korumak için birlikte harekete geçmek gerekir.” dedi.

Krizleri çözmek için siyasi iradenin var olması veya böyle krizlerin engellenmeye çalışılması gerektiğini vurgulayan Burhan, “Türkiye, Suriyeli mültecileri kabul etmeye özen gösterdi. Bu bağlamda yaptığı harcamalara bakılırsa dünyada ABD ve İngiltere´den sonra üçüncü sırada yer aldığını görebiliriz. Ürdün ve Lübnan´ın da Suriyelileri desteklemek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarından eminiz. Sonuç itibarıyla dünya ülkelerinin de görevlerini yerine getirmelerini talep ediyoruz.” dedi.(Katar,El Şark-19.04.2016)

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor