‘Türkiye ile İsrail´in enerji projesi gerçekçi değil´

‘Türkiye ile İsrail´in enerji projesi gerçekçi değil´

Enerji Uzmanı Tuğçe Varol Sevim, İsrail ile Türkiye´nin ele aldığı boru hattı projesinin pek çok sorun içerdiğini belirterek tarafların konuyu, diplomatik yakınlaşma için kullandıklarını söyledi.

 

Enerji Bakanı Berat Albayrak ile İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz´in dün yaptıkları görüşmede, iki ülke arasında doğalgaz boru hattı inşa edilmesi olasılığı gündeme geldi. Yapılan açıklamalara göre, Gazze ve Batı Şeria´daki Filistinlilere elektrik tedarik edilmesi de ele alındı. Enerji Uzmanı Tuğçe Varol Sevim, ‘İsrail´den Türkiye´ye gelecek bir doğalgaz boru hattının oluşmaması için hem teknik hem jeopolitik sebepler olduğunu´ söyledi.

​‘İYİ NİYET AÇIKLAMALARI´

Boru hattının önünde, Kıbrıs meselesi dahil bazı problemler olduğunu kaydeden Sevim 'İki tarafında açıklamalarına bakacak olursanız iyi niyet açıklamaları var. ‘Doğalgaz boru hattı opsiyonuna bakıyoruz.´ ‘Acaba Avrupa´ya Türkiye üzerinden gaz gönderebilir miyiz? İsrail´in son dönemdeki doğalgazıyla ilgili problemlere de bakacak olursanız, hem kendi sahasında çalışan özel şirketlerle sorun yaşamaya başladı hem tahmin ettiği tarihlere üretim miktarını yetiştirememe gibi bir sorunu var hem de en yakın rota olarak Mısır´a doğalgazını satmayı planlıyor. Bu noktada Türkiye ile İsrail arasındaki enerji dosyası çok gerçekçi gözükmüyor. Ama diplomatik olarak birbirleriyle yakınlaşmak açısından iki taraf da bu meseleyi kullanıyor gibi gözüküyor' dedi

‘AB ONAYLAMASI GEREKEN PROJEYE İHTİYATLI´

İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında uzun süredir mutabakat olduğunu ancak planlanan Doğu Akdeniz boru hattının hem maliyetinin çok yüksek olduğunu hem güvenlik sorunu bulunduğunu belirten Tuğce Varol Sevim, o nedenle projeyi onaylaması gereken Avrupa Birliği´nin konuya ihtiyatla yaklaştığını söyledi: 'Haritaya baktığınız zaman, gerçekten de en mantıklısının İsrail ve Kıbrıs gazının birleşerek Türkiye üzerinden gitmesi. Ancak boru hatları haritalar üzerinde cetvelle çizildiği kadar kolay inşa edilemiyor. En yakın ihtimal şu anda, İsrail´den çıkacak doğalgazın British Gas vasıtasıyla Mısır´a taşındıktan sonra bir boru hattıyla LNG olarak dünya pazarlarında satılması olarak gözüküyor. Çünkü bunun maliyeti daha düşük olacak. Üstelik istenen zamanda yani üretim tarihlerine yetişecek gibi gözüküyor.

‘RUSYA´NIN ONAY VERMEDİĞİ BİR PROJENİN GERÇEKLEŞME İHTİMALİ YOK´

'Türkiye ile İsrail arasındaki boru hattı opsiyonlarına, projeksiyonlarına baktığımız zaman iki büyük Türk şirketi konsorsiyumumun teklifte bulunduğunu görüyorsunuz. Yani Türkiye devleti içinde değil, Türkiye devleti destekliyor ancak özel şirketler meselenin içerisinde. Yalnız bu özel şirketler henüz Batı´dan tam destek almadılar bu proje için. Çünkü projenin olabilitesi için Kıbrıs sorununun çözülmesi gerekiyor. Uluslararası hukuk anlamında boru hattının önünün açılması gerekiyor. O nedenle şu anda çok ciddi problemler var. Bir de buna parantez olarak şunu eklemek istiyorum; Suriye´deki Rusya´nın varlığı; Rusya´nın Doğu Akdeniz´deki varlığı bütün Doğu Akdeniz boru hatları politikalarını etkilemektedir. Rusya´nın onay vermediği ya da karşı çıktığı bir boru hattı projesinin gerçekleşme ihtimali de yoktur

‘İSRAİL GAZZE´NIN GAZINI ÇIKARTABİLİR´

Tamar ve Leviathan gaz yataklarının İsrail´in kendi açıklarında olduğunu belirten Sevim, Gazze suları ile İsrail sularına giren bir doğalgaz kaynağı olduğunu anımsatarak ileride İsrail´in buradan da gaz çıkaracağını, Filistin´in ise engellemeler nedeniyle kendisine ait gazı çıkaramadığını aktardı. Şu anda İsrail´in, Gazze´nin gazı çıkarttığının tam olarak söylenemeyeceğini ifade eden Sevim 'Ama Filistin devletinin gaz çıkarmasını engelliyor ve ileride Gazze´nin gazını da çıkartabilir' değerlendirmesinde bulundu.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor