Türkiye-İran Ara Buluculuğu

Türkiye-İran Ara Buluculuğu

Suriye´nin savaşan tarafları, Türkiye ve İran´ın bir aylık emsalsiz ara buluculuğunun ardından 48 saatlik bir ateşkes ilan etti. Bu, ihtilafta zıt tarafları destekleyen bazı bölgesel güçler tarafından ortaya konulan yeni bir yaklaşımı

 

Tom Perry, Mariam Karouny

Suriye´nin savaşan tarafları, Türkiye ve İran´ın bir aylık emsalsiz ara buluculuğunun ardından 48 saatlik bir ateşkes ilan etti. Bu, ihtilafta zıt tarafları destekleyen bazı bölgesel güçler tarafından ortaya konulan yeni bir yaklaşımın sinyallerini veriyor.

Ateşkes, isyancıların elindeki Zebedani kentinde ve İdlib´in iki Şii Müslüman köyündeki isyancılar ile ordu ve Lübnanlı militan Hizbullah müttefikleri arasındaki savaşı durdurdu.

Her iki bölge de diğer tarafın şiddetli saldırıları altındaki taraflardan her birinin kalesi durumunda. Bu, her iki tarafın da sivilleri veya savaşçıları tahliye ederek ateşkesten fayda sağlayabileceği anlamına geliyor.

Şam´a yakın üç yetkili, ateşkesin, Devlet Başkanı Beşar Esad´a karşı savaşan isyancıları destekleyen Türkiye ile desteği Esad´ın sağ kalması için önem arz eden İran´ın ara buluculuğunun bir sonucu olduğunu söyledi.

Bu ateşkes; çeyrek milyon kişiyi öldüren, 10 milyon kişiyi evlerinden eden, Suriye´nin bazı alanlarını İslam Devletinin ellerine bırakan ve Orta Doğu´nun ülkelerini mezhebî temellerde bölen bir ihtilafla ilgili yeni bir bölgesel yaklaşımın en güçlü işaretleri arasında yer aldı.

Uluslararası diplomasinin barış yönünde hiçbir ilerleme kaydedemediği dört yılın ardından Esad´ı ve muhaliflerini destekleyen ülkeler, sessiz bir şekilde, savaşı bitirmenin ve İslam Devletinin teşkil ettiği ortak tehdidin üstesinden gelmenin yollarını görüşüyor. Ancak Esad´ın kaderi, bu yeni diplomatik girişimin önünde önemli bir engel olmaya devam ediyor.

İran Dışişleri Bakanı´nın bugün Şam´a gitmesi planlanıyor ve Suriye için yeni bir barış planını görüşmesi bekleniyor.

Her iki taraftan kaynaklar, Reuters´a, ateşkesin sabah 06.00´da (03.00 GMT) başlamasının planlandığını ve müzakerelerin devam edeceğini söylediler. İsyancı grup Ahrar el Şam, asiler adına görüşmelere liderlik etti.

Birleşmiş Milletlerin Suriye Temsilcisi geçen ay hükûmetin hava saldırılarının Zebedani´de ölümlere ve geniş çaplı yıkıma neden olduğunu söyledi ve hem burada hem de iki Şii köyünde sivillerin mahsur kalmış olabileceğine dair kaygılarını dile getirdi.

Ahrar el Şam, geçen hafta, Zebedani´ye ilişkin olarak bir İranlı heyetle görüşmeler yaptığını açıkladı.

İsyancıların tarafından müzakerelere yakın bir kaynak, Reuters´a, “Ateşkese varıldı ancak başka noktalar var ve bunlarla ilgili müzakereler devam ediyor.” dedi.

Şam´a yakın yetkililerden birisi şöyle söyledi: “Ateşkes başlayacak ve kritik durumdaki bazı kişiler tahliye edilecek. Görüşmelerde başka adımların üzerinde durulacak.”

Kaynak, devam eden görüşmelerin Zebedani´den isyancı savaşçıların ve iki köyden de sivillerin tahliyesine odaklandığını söyledi.

Savaşın sona erdirilmesinde diplomasi şu ana kadar tamamen başarısız olurken İran´ın, aralarında ABD ve Rusya´nın da bulunduğu büyük güçlerle geçen ay vardığı nükleer anlaşmanın ardından yeni bir hamlenin işaretleri var.

Önemli bir bölgesel güç ve Esad´a muhalif olan, savaşta şu ana kadar doğrudan bir rol oynamaktan kaçınan Türkiye, son haftalarda, İslam Devletine karşı bir kampanyaya katılma konusunda stratejisini yeniden gözden geçiriyor. Ülke, Suriye´de sınırı yakınında İslam Devletinden temizlenecek ve Esad´ın muhalifleri tarafından kontrol edilecek bir tampon bölge için bastırıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye krizi konusundaki yeni planın ayrıntılarının Zarif´in Şam ve diğer aktörlerle görüşmelerinin ardından açıklanacağını söyledi.

ABD ve İran, Irak´ta, İslam Devletine karşı hükûmeti destekliyor ve Washington hava desteği verirken Tahran, ülkedeki hükûmet bağlantılı Şii milislere yardım sağlıyor.

Suriye´de ABD ile Türkiye ve Suudi Arabistan dâhil bölgesel güçler, herhangi bir uzlaşmanın parçası olarak Esad´ın gitmesi gerektiğini ifade ederken İran ve Rusya, Esad´ı destekliyor.

Esad´ın yabancı dostları ve düşmanları arasındaki ayrılığının altını çizen bir başka olay ise Rusya ve Suudi Arabistan, salı günü yapılan görüşmelerde Esad´ın akıbetiyle ilgili fikir ayrılıklarının üstesinden gelemedi.

Ancak bu tür görüşmelerin yapılıyor olması gerçeği, yıllardır süren diplomatik açmazın ardından ilerlemeye işaret ediyor. (İngiliz REUTERS Ajansı - 12 Ağustos 2015)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor