Türkiye, Rusya ve İran´ın ortaklık sürecinde ipler ABD´nin zannettiği gibi elinde mi?

Türkiye, Rusya ve İran´ın ortaklık sürecinde ipler ABD´nin zannettiği gibi elinde mi?

Türkiye´nin Rusya ve İran´la birlikte hareket edip bölge ülkelerinin sınırlarını koruyan bir politika izlemesinin gereğine değinen Uzman Bartu Soral 'Erdoğan hala ABD ile pazarlık peşinde. Ancak Kürdistan planından ülkenin ne kadar zarar

 

Eski ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Dov S. Zakheim, Amerikan Foreign Policy dergisinde yayınlanan yazısında 'Suriye´deki iç savaş sırasında meydana gelen en dikkat çekici ve endişe verici gelişmelerden birisi, Türkiye´nin Rusya ile ilişkilerinin normalleştirilmesi ve onun İran ile iş birliğini geliştirmesidir. Türkiye ve İran´ın Suriye krizinin çözümü sürecinde birlikte çalışmasının nedeni ‘karşılıklı sevgi duygusunun´ artmasından bu durumun ABD´nin zayıf noktası olarak değerlendirmiş olmalarından kaynaklı' ifadelerine yer verdi. Zakheim´in yazısı ABD ile Türkiye arasında uzun yıllara dayanan iş birliğinin, bölge ülkeleri arasında gelişmekte olan stratejik ortaklığa engel olma ihtimaline değiniyor. Eski bakan yazısında Rusya, İran ve Türkiye´nin Suriye krizi çözüldükten sonra başka sorunların çözümü için birlikte çalışmaya devam edeceklerine ise şüpheyle yaklaşıyor. 

Peki gerçekten bu mutabakat Zakheim´in iddia ettiği gibi geçici ve bağlamsal mı; yoksa ABD´nin YPG´ye verdiği ağır silah desteği, Türkiye´nin 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu olarak gördüğü Fethullah Gülen´in iade süreci ve Rıza Sarraf davasındaki çözümsüz görünen ihtilaflar, ABD´nin bölgesel entegrasyonu etkileyen bir değişken bile olamayacağına mı işaret ediyor?

‘ASTANA GÖRÜŞMELERİ KİLİT ROLDE´ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump´ın ABD´nin New York kentinde gerçekleştirecekleri görüşme öncesi Rusya´nın öncülüğündeki Avrasya bloku, Türkiye ve ABD´nin rolü çerçevesinde bölgesel gelişmeleri ve ikili ilişkileri Sputnik´e değerlendiren Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı eski Müdürü ve Ekonomist Bartu Soral´a göre Türkiye´nin bölge ülkeleriyle uzun vadeli stratejik ortaklığa adım atması öncelikle kendi açısından isabetli olacak:

'Astana´daki görüşmeler, bölge ülkeleri olan Rusya, İran ve Türkiye´nin bölgede bir hakimiyet kurma ve söz sahibi olma pozisyonuna geldiğini ortaya koyuyor. Bu görüşmelerin Astana´da yapılıyor olmasının bile başlı başına bir önemi var. Bu bizim hep söyleyedurduğumuz Avrasya Birliği´nin önemine işaret ediyor.'

‘ABD VE İSRAİL EMPERYALİST EMELLER PEŞİNDE´ 

ABD ve İsrail iş birliğine karşı bölge ülkelerinin iş birliğinin hayati derecede önemli olduğuna işaret eden Soral 'İsrail ve ABD, bölgenin mevcut haritalarının parçalanmasını, buradan bir Kürdistan yani kendilerinin kontrolünde ikinci bir İsrail doğmasını istiyor. Fiili duruma bakıldığında, 1991´den beri 36´ncı paralelde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı olmadan ABD tarafından işgali yavaş yavaş bir Kürdistan embriyosunun doğurulması yani Kürdistan kurulması için çaba sarf ediliyor. Ama artık Rusya ve Türkiye başta olmak üzere bölge ülkeleri buna itiraz ediyor' dedi.

Bölge üzerinde güç savaşının devam ettiğine işaret den Soral 'Türkiye Cumhuriyeti, umuyorum ki, bölgenin toprak bütünlüğünün ve mevcut sınırların korunması noktasında hassasiyet gösterir. Şayet Türkiye, ABD´yle bir paylaşım savaşına girip bölge güçlerinden faydalanarak bir rol kapmaya çalışırsa büyük hata yapar. Çünkü bu tipik bir emperyalist tutumdur. Ve Türkiye, emperyalizm zeminine değil emperyalizmle mücadele temelinde kurulmuş bir ülkedir' ifadelerini kullandı.

‘ERDOĞAN HALA PAZARLIK PEŞİNDE AMA YAKIN GELECEKTE ABD VE İSRAİL´E CEPHE ALACAKTIR´ 

Türkiye´nin bölge ülkenin haritalarının değişmemesi, bağımsızlıklarına halel gelmemesine odaklı bir politika izlemesi gerektiğini söyleyen Soral 'Astana görüşmeleri sonrasındaki açıklamalar, bu hususta bir fikir birliği olduğuna işaret ediyor. Tam bu noktada önemli olan Türkiye´nin ikili oynamaması. Artık Türkiye, 1991´de işlevini tamamen kaybeden NATO´dan bir fayda görüp görmediğini; PKK´ya verilen silahların NATO üyesi devletlerden gelip gelmediğini sorgulaması ve kendi çıkarlarına uygun bir politika takip etmesi şart' diye konuştu.

Türkiye´nin terörle mücadele stratejisinin Irak ve Suriye´nin toprak bütünlüğünü sağlaması gerektiğini ifade eden Soral 'Ancak ben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Trump karşısında bu kararlılığı göstereceğini sanmıyorum. ABD´nin halen Türkiye´de üssünü olması, IKBY referandumunda Türkiye´nin gerekli kozlarını oynamaması ve daha üç yıl önce Türkiye´de (IKBY Başkanı Mesud) Barzani´nin ‘Türkiye seninle gurur duyuyor´ şeklinde alkışlanmış olması bana bunları düşündürüyor' dedi ve ekledi.

'Kısacası, Türkiye, ABD ve İsrail´e henüz tam anlamıyla cephe almadı. İsrail ve ABD´nin Kürdistan planının Türkiye´nin güvenliği ve toprak bütünlüğünü ne denli etkileyeceğini anladıktan sonra Türkiye bu iki ülkeye tam anlamıyla cephe alacak ve onlara yönelik tutumunu sertleştirecek.'



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor