´Türkiye, Ukrayna´yla ilişkilerinde Rusya´yı kızdıracak bir adım atmaz´

´Türkiye, Ukrayna´yla ilişkilerinde Rusya´yı kızdıracak bir adım atmaz´

Türkiye-Rusya Araştırmalar Merkezi (TÜRAM) kurucu Başkanı ekonomist Aydın Sezer, 'Türkiye´nin Kırım konusu da dahil olmak üzere Ukrayna ile ilişkilerinde Rusya´yı kızdıracak ya da sinirlendirecek bir adım atması söz konusu olamaz' dedi

 

Türkiye ile Ukrayna arasında enerji alanında önümüzdeki günlerde çalışma grubu toplantısı yapılacağı ifade edilirken, bu işbirliğinin çerçevesi de tartışılıyor. Ekonomist Aydın Sezer, Türkiye-Ukrayna görüşmelerinde enerji alanıyla ilgili ayrı bir başlık açılmasını yadırgadığını vurgularken, Türkiye ile Rusya arasındaki enerji alanındaki işbirliği dikkate alındığında Ukrayna ile bu alanında bir çalışma grubunun oluşturulması sadece iyi niyetli bir girişim olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu için gittiği ABD´nin New York kentinde Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ile bir araya geldi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Sözcülüğü´nden yapılan açıklamada, tarafların, yakın zamanda enerji alanında Türkiye-Ukrayna çalışma grubu toplantısı yapılması konusunda da mutabık kaldıkları duyuruldu. Peki, Türkiye ile Ukrayna enerji alanında nasıl bir işbirliği yapılabilir?

‘TÜRKİYE´NİN, UKRAYNA İLE İLİŞKİLERİNDE RUSYA´YI KIZDIRACAK BİR ADIM ATMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ´

Bu sorunun yanıtını Türkiye-Rusya Araştırmalar Merkezi (TÜRAM) kurucu Başkanı ekonomist Aydın Sezer, Sputnik için değerlendirdi. Türkiye´nin Rusya ile yaşadığı uçak krizi esnasında Türkiye´nin Rusya ile sıkıntılar yaşayan Ukrayna ile yakın ilişkiler tesis etmeye çalıştığını vurgulayan Sezer, 'Bugün Türk-Rus ilişkilerinin ve Suriye´de yürütülen ilişkilerin ışığında baktığımız zaman Türkiye´nin Kırım konusu da dahil olmak üzere Ukrayna ile ilişkilerinde Rusya´yı kızdıracak ya da sinirlendirecek bir adım atması söz konusu olamaz. Bunun altını net olarak çizebiliriz' dedi.

‘ENERJİ ALANINDA AYRI BAŞLIK AÇILMASINI YADIRGIYORUM´

Sezer´e göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile yapmış olduğu görüşmenin daha önceden beri süre gelen görüşmelerin devamı niteliğinde. Sezer, 'Kuşkusuz iki ülke arasındaki çeşitli işbirliği konuları ele alınmıştır. Ancak burada enerji alanıyla ilgili ayrı bir başlık açılmasını açıkçası ben yadırgıyorum' diye konuştu. Sezer, bunun gerekçelerini ve Türkiye ile Ukrayna arasındaki olası enerji işbirliği konusunda nelerin gündeme gelebileceğini de şöyle anlattı:

‘TÜRK GİRİŞİMCİLER UKRAYNA´DA ÇEŞİTLİ ENERJİ YATIRIMLARDA ROL ALABİLİR´

'Enerji alanında Türkiye ile Rusya´nın hangi sahalarda ne gibi işbirliği yapabileceği düşünüldüğünde belki Ukrayna´daki çeşitli enerji projelerine Türk yatırımcıların, Türk girişimcilerin davet edilmesi veya özelleştirme ihalelerine katılması veya Türk firmalarının Ukrayna´da çeşitli yatırımlarda rol almaları konuşuluyor olabilir. Bu alanda bir işbirliği mümkün, bunu ifade edebiliriz.

‘NÜKLEERDE LİSANS SAHİBİ ÜLKE RUSYA´DIR´

Ancak bunun dışında özellikle doğalgaz ya da nükleer santral gibi konular gündeme geldiğinde ne yazık ki Türkiye´nin her iki konuda da Rusya ile çok önemli adımlar attığını görüyoruz. Mesela Akkuyu konusunda Ukrayna ile de işbirliği sağlanabilir mi boyutu da düşünülmüş olabilir, sadece yorum yapıyorum. Ukrayna´nın da kendine özgü bir nükleer enerji deneyimi ve teknolojisi var. Ancak burada lisans sahibi dominant ülke Rusya olduğu için asıl iş Rusya´nın kontrolünde gidecek. Hani belki iki ülke Rusya ile Türkiye´nin anlaşması ya da rızasıyla Ukrayna da Akkuyu´da çeşitli yan tesisler kurulması konusunda işbirliğine gidilebilir. Ama bu küçük bir ihtimal, bu bir yorum. Doğalgazda özellikle Türk Akımı zaten Ukrayna´yı bypass etmek üzere dizayn edilen bir proje. Dolayısıyla bu konuda taraflar yol aldı.

TÜRKİYE RUSYA DOĞALGAZINI UKRAYNA´YA GÖNDEREBİLİR Mİ?

Belki ileride, yine bir zorlama, bir yorum onun altını çizeyim, acaba Türkiye´ye gelen Rus gazının mevcut Balkan hattından bir şekilde Ukrayna´ya geri gönderilmesi konusu olabilir mi acaba diye düşünülebilir. Bu teknik olarak mümkün ama tabii Rusya´nın burada Türkiye ile yapacağı anlaşmada Türkiye´ye sağlayacağı gazın nihai destinasyonunun neresi olduğunun belirtilmiyor olması gerekiyor. Yani gelen Rus gazını satmak Türkiye´nin inisiyatifinde olacaksa Türkiye bunu AB´ye, Yunanistan´a da gönderir, ters akım yoluyla Batı Balkanlar üzerinden Ukrayna´ya da gönderebilir. Ama dediğim gibi burada nihai destinasyon konusunda Rusların rıza göstermesi gerekiyor.'

‘ENERJİ ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULMASI İYİ NİYETLİ BİR GİRİŞİM´

Türkiye ile Ukrayna arasında enerji alanında bir çalışma grubunun oluşturulmasını ‘sadece son derece iyi niyetli bir girişim´ olarak niteleyen Sezer, 'En azından potansiyelin keşfine yönelik, ne yapılabilir sorusuna cevap almak şeklinde düşünüyorum' diye konuştu.

‘TÜRKİYE TÜRK AKIMI´NDA KARARLI´

Türkiye ile Rusya´nın üzerinde çalıştığı Türk Akımı projesinde gelinen noktayı da değerlendiren Sezer, geçtiğimiz günlerde Türkiye´nin Türk Akımı ile ilgili gerekli izinleri Rusya´ya verdiğine ilişkin medyada haberlerin yer aldığını anımsattı. Aslında Türkiye´nin Türk Akımı ile ilgili inşaat izni hariç tüm izinleri Rusya´ya 2015´in Haziran ayında zaten verdiğini anlatan Sezer´e göre medyaya yansıyan bu haberler de Türkiye´nin bu projeyi gerçekleştirmesi yönündeki kararlığını belirtisi. Sezer, 'Yani ´biz bu projeyi yapmak istiyoruz, devam edelim´ anlamında bir mektup, nota olarak düşünüyorum' dedi.

Türk Akımı ile ilgili hükümetler arası anlaşma imzalanmasının beklendiğini vurgulayan Aydın Sezer, 'Bunun da ekim ayı içerisinde imzalanacağına dair çok güçlü sinyaller alıyoruz' dedi. Ekim ayında İstanbul´da Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının yapılmasının beklendiğini ifade eden Sezer, hükümetler arası anlaşmanın imzalanması ile de Türk Akımı´nın Türkiye ayağının yani 1. hattın inşası ile ilgili sürecin tamamlanmış olacağını belirtti.




Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Yükleniyor