Türkiye, ABD İle İttifaka Doğru İlerliyor

Türkiye, ABD İle İttifaka Doğru İlerliyor

Obama yönetimi yaptığı açıklamada, Biden ve Erdoğan’ın İD’yi yenilgiye uğratmak için, “askerî faaliyetler de dâhil olmak üzere çeşitli araçlarla” geniş kapsamlı bir koalisyon kurmasının aciliyetini tartıştıkları belirtildi.Hi?

Anne Barnard, Mark Landler

Hiçbir Amerika müttefiği İslam Devleti (İD) tehdidine Türkiye kadar yakın değil ve hiçbir ülke Başkan Obama’nın aşırılık yanlısı Sünni militanlarla mücadele amacıyla yarattığı koalisyonda daha önemli bir rol oynayamaz. Yine de Türkiye, kısmen Suriye ile sınırında vuku bulan çok ciddi çatışmalar nedeniyle söz konusu koalisyona katılmaya gönülsüz davranıyor.

Sınır karakollarının görüş alanı içindeki tepelerde karalara bürünmüş İD savaşçıları, geçen hafta boyunca Kobani’yi savunan Kürt militanlarla çatıştı. Kuşatma altındaki Kürt bölgesi Kobani, Suriye’nin güç durumdaki Kürtleri ile zıvanadan çıkan İD militanları arasındaki sert çatışmaların sonundaki ödül hâline geldi. Türk savaşçılar sınır tellerinin ardından olayları izliyor.

Türk yetkililer, Kürtlerin Suriye’ye kardeşlerine yardım etmeye gitmelerini engellerken, Suriyeli Kürtlerin, militanlardan Türkiye’ye kaçtıkları şiddetli, kasvetli bir durum yaşanıyor. Sınırdaki kaos ve Türkiye’nin kararsız tepkisi, Türkiye’nin Suriye’nin güneyindeki iç savaşında karmaşık rolünü yansıtıyor. Türkiye çatışan çıkarlar arasına kaldı: Sınırı boyunca İslamcı militanları yenilgiye uğratmak ve bu arada kendi Kürt ayrılıkçıları üzerindeki gücünü artırmak.

Kürt savaşçılar, burada militanlarla yakın mesafede savaşırken, ABD’nin Kobani’de İD’ye karşı ilk saldırılarında bulunmasıyla burada bir ikilem yaşandı.

Türk liderler, İD’nin acımasızlığını kınadı ancak militanlara karşı Amerika öncülüğündeki kampanyanın Suriyeli Kürtleri güçlendireceğinden endişe duyuyorlar. Suriyeli Kürtlerin savaşçıları Türkiye’deki Kürt ayrılıkçılarla ilişki içerisinde. Bu baskıya ilave olarak ABD, Irak’ta Kürtler ile ittifak içerisinde.

Geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Obama yönetimi ile yoğun lobi faaliyetlerinin ardından Türkiye, sonunda savaşta daha aktif bir rol almaya hazır görünüyordu.

Başkan Yardımcısı Joe Biden ile perşembe günü görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin artık bir izleyici olarak kalmayacağını ilan etmek üzere ülkesine döndü. Erdoğan, “Bizim dinimiz masum insanların ölmesine izin vermez.” dedi. Fakat cumartesi günü Hürriyet gazetesinde yayımlanan açıklamalarında Erdoğan, Suriye’ye askerî operasyon onayını askıya alarak Türkiye’nin sınırlarını koruyacağını söyledi. Mevzunun perşembe günü Türk Meclisinde özel bir toplantıda ele alınması bekleniyor.

Fakat asker toplanması zor ve Türkiye’nin askerî rolünün Suriye’deki karmaşık çıkarlar tarafından engellenmesi mümkün görünüyor. Obama yönetimi yaptığı açıklamada, Biden ve Erdoğan’ın İD’yi yenilgiye uğratmak için, “askerî faaliyetler de dâhil olmak üzere çeşitli araçlarla” geniş kapsamlı bir koalisyon kurmasının aciliyetini tartıştıkları belirtildi.

Türkiye’nin birincil endişesi sınırında gerginliğin artması. ABD ve Arap müttefikleri Suriye’nin doğusuna sayısız hava saldırılarında bulundu ancak cumartesi gününe kadar Kobani’ye saldırılarda bulunulmadı. Kürt savaşçılar sadece hafif silahları olduğunu ve aşırılıkçıları uzak tutmaya çalıştıklarını söyleyerek acil yardım çağrılarında bulundu.

Sınırın her iki tarafında Kürtler ABD’nin Kobani’yi korumak için daha önce bir şey yapmamasına öfkeliler. Bazı Kürtler ABD’nin Türkiye’yi yatıştırmak için Kobani’yi ihmal ettiğinden şüpheleniyor.

Bir Türk siyasi analisti sınırdaki sahnelerin, Türkiye’nin Kürtleri ve Suriye’de üç yıldır süren iç savaşta Kobani çevresinde oluşturdukları yarı özerk bölgeyi, İD’den “daha büyük bir tehdit” olarak görme ihtimalini artırdığını söyledi.

Kobani’nin pek çok erkek sakini, güvenliklerini sağlamak için ailelerini Türkiye getirdiklerini ve savaşmak için geri dönmeyi planladıklarını söylüyor.

Fakat Kobani ve daha batıda Afrin’deki Kürt militanlar Suriye’de Hristiyanlar ve Müslümanların görece güvenlik ve uyum içinde yaşadıkları güvenli bölgeler yaratılması konusunda en etkili örgütler.

Obama’nın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin E. Dempsey, Kürtlerin, Irak’ta olduğu kadar Suriye’de de kara gücü ortağı olabileceklerini söyledi.

Bu ihtimal Türklerin huzurunu bozsa da bazı uzmanlar, Türkiye’nin İD’yi yenilgiye uğratmaktan çıkarının, askerî eylemden kaçınsa da nihayetinde ABD’nin ve müttefiklerinin çıkarlarından farklı olmadığını söylüyor.

Kısa süre önce ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olarak emekliye ayrılan Francis J. Ricciardone, “Belki de Türkiye, hava saldırılarına katılmaları gerektiği veya bu saldırılarda diğer müttefikleri açıkça desteklemeleri gerektiği sonucuna ulaşacak fakat daha az görünür destekler de önemli olabilir.” dedi. (ABD, The New York Times - 27 Eylül 2014)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor