Türkiye Büyüklerin Kulvarında Koşmak İstiyor

Türkiye Büyüklerin Kulvarında Koşmak İstiyor

Şehir Her Ne Kadar 2020 Olimpiyat Oyunları’nı Alamamış Olsa da Dünyanın En Büyük Havaalanı İnşası, 76 Kilometre Uzunluğunda Bir Yer Altı Demir Yolu ve Üçüncü Boğaz Köprüsü Gibi Devasa Projelere Ara Verilmeden Devam Ediliyor. Büyü

Elisa Perrigueur


Göz kamaştıran camiler ve al bayrakların yanında artık gökdelenler ve vinçler de İstanbul siluetinde yerlerini aldı. 'Bab-ı Âlî' tabir edilen Avrupa ile Asya arasındaki bu dev şehrin aşağı yukarı 40 sene önce 2 milyon nüfusu vardı, şimdi 15 milyon. Şu son dört sene içinde ülkenin genel büyümesinin getirdiği kalkınma ve hareketliliğin cazibesine kapılan 1,15 milyon kişi daha şehre çıkarma yaptı. Gayrisafi millî hasılasıyla dünyada 17. sırada yer alan Türkiye, İstanbul`u ülkenin vitrini yapmak istiyor.

İşte doğudan batıya Boğaz`ın ikiye böldüğü şehir, İstanbul; gelişiyor, büyüyor, kalkınıyor, yeniden kuruluyor ve sükûnet buluyor. İş merkezleri, zengin meskûn mahalleler, ticaret merkezleri ve camiler çiçek çiçek açıyor. Erdoğan, 1994 ila 1998 seneleri arasında İstanbul Belediye Başkanlığı yapmıştı. Seçim döneminin başlamasına birkaç ay kala (mahallî seçimler mart ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri Ağustos 2014`te) Erdoğan, hepsi de göz kamaştırıcı hepsi de çok pahalı olan 'çılgın projelerini' anlatarak tadını çıkarıyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023`te İstanbul`un çehresinin değişmesinin tamamlanacağını düşünüyor. O zamana kadar ülkenin, kişi başına 25 bin dolar düşen 2 trilyon dolarlık gayrisafi yurt içi hasıla ve 500 milyar dolara yükselen ihracatıyla dünyanın en büyük 10 seçkin ekonomisi arasına girmek gibi ulaşmak istediği çok cesur hedefleri var.

Büyük alt yapılar öncelikle muhteşem Boğaz`ın iki yakasında ortaya çıkıyor. Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsünden (IEFA) araştırmacı Yoann Morvan`a göre 'eski Konstantinopolis`in burada inşasına sebep olan Boğaz yine de şehir içi ulaşım için can sıkıcı bir engeldir'. Her gün 2 milyondan fazla insan, Asya`dan Avrupa`ya veya aksi istikamette Boğaz üzerinden geçiyor. Bu trafiği rahatlatmaya yönelik 'dev projelerden' biri önümüzdeki 29 Ekim`de hizmete girecek. Bir kısmı (13,5 kilometre) Boğaz`ın altından geçerek Boğaz`ın iki yakasını birbirine bağlayacak olan ve 76,3 kilometrelik demir yolu hattının yenilenmesi ve genişletilmesi projesinden ibaret olan iddialı Marmaray Projesi yaklaşık 5 milyar dolar istiyor. Farklı ortaklarına (Japon, Türk, Fransız ve Koreli) göre Marmaray, geçişlerin yüzde 27`sini sağlayarak kara yolu trafiğini büyük ölçüde rahatlatacaktır.

Dünyanın En Büyük Hava Meydanı için 33 Milyar Avro

Demir yolu ve kara yolu geçişine izin verecek olan 1,2 kilometrelik 'üçüncü köprü' hedefi de iki seneye kadar Boğaz`ın kuzeyinde inşa edilecek. İçtaş-Astaldi Türk-İtalyan ortaklığı tarafından yap-işlet-devret modeliyle Asya ile Avrupa arasında inşa edilecek ve 2,3 milyar avroya mal olacak bu köprü, 260 kilometre uzunluğundaki otoyolu birbirine bağlayacak. Nihayet en çılgın proje, 2023 senesine kadar Boğaz`ın Avrupa tarafında ve Boğaz`a paralel olarak kazılacak olan Kanal Projesi’dir. Deniz trafiğini -senede yaklaşık 50 bin gemi geçiyor- rahatlatmaya yönelik kanal, 50 kilometre uzunluğunda ve 150 metre genişliğinde olacak, 10 ila 20 milyar avroya mal olacak.

Bu büyük şehre her gün yüzlerce uçak iniş ve kalkış yapıyor. Şu son beş sene içinde İstanbul`daki hava trafiği ortalama yüzde 14 büyüdü. Bahçeşehir Üniversitesinden ekonomi profesörü Seyfettin Gürsel, 'İstanbul Uluslararası Atatürk Havaalanı, 2012 senesinde 45 milyon yolcuyla sınırlarını zorladı.' dedi. İşte bu yüzden yetkililer, 2018`e kadar dünyanın en büyük hava meydanını inşa etmeye karar verdiler. Hedef, senede 150 milyon yolcuyu kabul etmek, Roissy`den iki kat fazla. Yaklaşık 33 milyon avro tutarında olan ve bir Türk şirketler grubu tarafından yürütülen bir proje bu. Türkiye daha önce bu kadar büyük bir projeyi kendisi finanse etmedi. Altı piste sahip olacak bu hava meydanı, şehrin Avrupa yakasının kuzey kesiminde 7 bin 500 hektarlık bir alan üzerine inşa edilecek. Hâlihazırda dünyanın en büyük havaalanı olan Atlanta ise 1.900 hektar alanı işgal ediyor. (Fransa`da yayınlanan haftalık gazete La Tribune Hebdomadaire, 11 Ekim 2013)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor