Türkiye Çin Füzeleri mi Alıyor ?

Türkiye Çin Füzeleri mi Alıyor ?

Türkiye`nin füze savunma sistemi projesi için Amerikan Raytheon-Lockheed Martin ortaklığı, PAC-3; Fransa ve İtalya ortak şirketi, Eurosam SAMP/T; Rusya, S-400, Çin ise FD-2000 füzeleri için teklif vermişti.En cazip teklif 3,4 milyar dolar ile

Türkiye, bir buçuk yıldır ihalede olduğu füze savunma sisteminin NATO’ya entegre edilmeden milli sistemlere entegre edileceğini duyurdu. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın bu açıklaması, Türkiye’nin 3,4 milyar dolarlık ihaleyi Çin’e verdiği şeklinde yorumlandı. Ancak strateji uzmanı Ümit Özdağ’a göre, ihale henüz tamamlanmış değil.

‘Hava Savunma Füze Sistemi, Türkiye`nin savunması için milli sistemlere entegre edilecek ve NATO`ya entegre edilmeden kullanılacak’, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP İzmir milletvekili Aytun Çıray’ın yazılı soru önergesine bu sözlerle yanıt verdi.

Milli Savunma Bakanı aday ülkelerle teknoloji transferi tabanlı görüşmelere devam edilmesi Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından talimat verilmesi nedeniyle görüşme takviminin uzadığını, ancak yeni bir teklif alınmadığını söyledi. Yılmaz’ın bu sözleri Türkiye’nin füzeleri Çin Halk Cumhuriyeti’nden tedarik edeceği şeklinde yorumlandı.

İhaleye en cazip teklif teknoloji ortaklığı da öneren Çin’den geldi

Zira Amerikan Raytheon-Lockheed Martin ortaklığı, PAC-3; Fransa ve İtalya ortak şirketi, Eurosam SAMP/T; Rusya, S-400, Çin ise FD-2000 füzeleri için teklif vermişti.En cazip teklif 3,4 milyar dolar ile Çin firması CPMIEC’den gelmişti.

Çinli firma teknolojiyi paylaşmaya hazır olduğunu da bildirdi.

İsmet Yılmaz’ın Çıray’ın soru önergesine verdiği yanıttan, diğer şirketlerden yeni teklif isteyen Türkiye’ye olumlu geri dönüş olmadığı anlaşılıyor. Bu önemli, çünkü Eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çinli firmayla bazı konularda anlaşmazlık olduğunu, bu nedenle ikinci sırada bulunan Fransız-İtalyan ortak şirketi Eurosam’la görüşülmeye başladığını açıklamıştı.

Yeni Şafak: ‘Füze ihalesi Çin’e kaldı’

Hükümete yakın olan gazetelerden Yeni Şafak, bu durumu ‘füze ihalesi Çin’e kaldı’ başlığıyla manşetine taşırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, yine hükümete yakın Star gazetesinin ‘Türkiye’nin füze ihalesi Çin’e kaldı’ haberini kendi Twitter hesabından takipçileriyle paylaşması, Ankara’nın Pekin tercihinin netleştiğini gösteriyor.

Türkiye Eylül 2013’te açtığı ihaleyle ilgili tavrını, 2 Şubat 2014’te Münih Güvenlik Konferansı sırasında o dönem Dışişleri Bakanı olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ağzından şöyle açıklamıştı:

“Türkiye üç kriter üzerinde değerlendirme yapıyor. Bunların birincisi en önemli olan kriter ortak üretim, ikincisi fiyat, üçüncü kriter de teslim süreci. Ortak üretim kendi teknolojimizi geliştirmek bakımından önemli. Biz teknolojiyi satın almak istemiyoruz, üretilmiş teknolojiyi satın almak istemiyoruz. Teknoloji paylaşmak ve kendimiz teknoloji üretmek istiyoruz. Aradaki en temel görüş ayrılığı burada. İsteriz ki savunma sanayimiz kimseye bağlı olmasın.”

Ümit Özdağ: ‘İhale Çin’e kalırsa ABD’yle büyük kırılma yaşanır’

21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı Profesör Ümit Özdağ, füze ihalesinin henüz tamamlanmamış olduğuna ancak bu ihalenin Türkiye’nin ekseni açısından tarihi bir rol oynamaya aday olduğunu söyledi.

Özdağ, “Türkiye’de iktidarın önünde iki temel senaryo bulunuyor. Bunlardan ilki, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’ne bazı tavizler vererek Erdoğan’ın Batı tarafından tasfiye politikasına son vermek. İkincisi, Batı’yla ilişkileri iyiden iyiye koparmak. Bence bunun işaret fişeği füze savunma sistemleri ihalesi. Türkiye, Çin füzelerini almayı kabul ettiği takdirde NATO ve ABD’yle büyük bir kırılma yaşanması kaçınılmaz. Ama henüz bu ihale tamamlanmış diyemeyiz” dedi.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor