Türkiye Hikayeleri

Türkiye Hikayeleri

19. yüzyıl Fransız yazar ve siyasetçisi Alphonse de Lamartine’in “Dünyaya son bir bakış atması gerekse, kişi İstanbul’a bakmalıdır” nasihati sebebiyle hep İstanbul’u ve Türkiye’yi ziyaret etmek istedim.Görülecek bunca şeyin olduğu

Chermaine Poo

İstanbul Bir Ziyaret için Gösterilen Çabayı Fazlasıyla Hakediyor.

19. yüzyıl Fransız yazar ve siyasetçisi Alphonse de Lamartine’in “Dünyaya son bir bakış atması gerekse, kişi İstanbul’a bakmalıdır” nasihati sebebiyle hep İstanbul’u ve Türkiye’yi ziyaret etmek istedim.

İstanbul’un uzun tarihi, tarihî yerleri, ataları Avrupa ve Orta Asya’dan gelmiş halkı, kültürü ve tabii ki yemekleri beni her zaman cezbetti. Ancak İstanbul’a ayrılacak zamanın kısıtlı olması sebebiyle bir Türkiye turuna katılmak, bu şehre hakkını vermeye yetmezdi. Bu sebeple, bir Türkiye turuna katıldım ancak uçuşlarımı üç gün öncesine ve iki gün sonrasına ayarlayarak İstanbul’da sekiz, Anadolu’da ise yedi gün gezmiş oldum.

Türkiye’nin finans ve ticaret başkenti ve sanayi merkezi olan, Asya ve Avrupa’ya yayılmış İstanbul, 14,1 milyonluk nüfusuyla dünyanın altıncı büyük şehridir.

2012 yılında İstanbul 332,4 milyar dolar (1,120 milyar ringgit) gayrisafi yurt içi hasılaya ulaşırken aynı yıl Malezya’nınki 305 milyar dolar (1,027 milyar ringgit) olarak gerçekleşmişti.

Avrupa yakasında en cazip bulduğum mekânlar olan Sultanahmet ve Taksim’de kalmaya karar verdim.

Konaklama

Armada Pera Hotelde müdür tarafından, delüks odamın şehrin manzarasına nazır bir süite yükseltildiği sürprizi ile karşılandım.

Daha sonra, odamı tutarken Türk yemekleri servis ettiğini fark ettiğim bir restorana gitmek üzere taksiye bindim. Restoranda Marmara Denizi, Sultanahmet Cami ve Ayasofya manzarası eşliğinde ekmek, peynir çubukları ve mezelerle başlayan, kebap, kırmızı şarap ve baklava ile devam eden ve ufak bir fincanda gelen Türk kahvesi ile biten yemeğe, yalnızca 140 Türk lirası (210 ringgit) ödedim.

Müşterilerle dolu restoran, bar ve pubların olduğu sokakları yürüyüp Londra’nın Oxford Caddesi’nin muadili İstiklal Caddesi’ne ulaştım. Daha sonra yolculuğun ve ufak keşif yürüyüşümün yorgunluğu ile otelime döndüm.

Sabah erkenden ilk Türk kahvaltımı edecek olmanın heyecanıyla uyandım. Misafirperver ve cömert bir teyzenin evinde kalıyormuş hissi veren zengin bir kahvaltıdan sonra resepsiyonist bir taksi çağırdı ve bir görevli beni taksiye kadar götürerek yerel halkın çoğunluğunun İngilizce konuşmaması sebebiyle şoföre gideceğim yeri söyledi.

Dünya Mirası Alanları

Galata Köprüsü’ne gitmek üzere tramvaya binmek için İstiklal Caddesi’nden Beyoğlu Tünel’e yürüdüm. Köprüyü geçtikten sonra kıpır kıpır Mısır Çarşısı’na gitmek üzere caddeyi geçtim.

Bir saat kadar sonra Topkapı Sarayı’na gitmek üzere yolu sordum ve üzerinde Saray, Sultanahmet, Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Konstantin’in Hipodromu’nun bulunduğu ve son olarak da Kapalıçarşı’ya uzanan caddeyi buldum.

Bu güzel caddenin iki yanında el yapımı ürünler, kıyafetler, deri eşyalar, halılar, dekoratif eşyalar, seramikler ve renkli lambalar, lokum, baklava ve farklı başka eşyaların satıldığı dükkanlar bulunuyor.

Türk yemeklerinin sunulduğu birçok restoran, bunlar yetmezmiş gibi Kapalıçarşı’da ise üç binin üzerinde dükkân bulunuyor.

Burası, tarihî eserlerin bulunduğu meşhur Sultanahmet bölgesi.

Ertesi sabah ise Bizans kiliselerinin günümüze ulaşan en güzel örneklerinden olan Kariye Müzesine gittim. İçi mozaikler ve İncil’den sahnelerin anlatıldığı fresklerle süslü yapı, 16 yüzyılda Osmanlılar zamanında camiye, 1948 yılında ise müzeye çevrilmiş.

Görülecek bunca şeyin olduğu İstanbul’da zaman su gibi akıp gitti.

Güzel limanları, yedi tepesi, camiye çevrilen eski muhteşem kiliselerinde kendini gösteren Bizans ve Osmanlı mimarileri ve egzotik Avrupalı gibi görünen ancak Asya kültürüne sahip insanları ile Türkiye’nin gizemi dünyanın her yanından turist cezbetmeye devam ediyor.

Keşfedilecek onca ülke varken, Türkiye’yi yeniden ziyaret eder miyim? Hiç düşünmeden! ((Malezya, The Star - 21 Kasım 2014)

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor