Türkiye İlk Uydu Fırlatma Merkezini İnşaa Ediyor

Türkiye İlk Uydu Fırlatma Merkezini İnşaa Ediyor

Hükûmetin, askerî ve sivil uydular için çizdiği yol haritasına göre Türkiye, 2020’ye kadar dünya yörüngesine 16 uydu gönderecek. Bir uzay sanayisi uzmanı önümüzdeki beş yıllık uydu sözleşmelerinin toplam değerinin iki milyar dolar

Defense News


Türkiye, hızla gelişen uydu programı için ilk uydu fırlatma merkezini inşa edeceğini duyurdu.

Ancak Ankara’nın Batılı müttefikleri, Türklerin kendi fırlatma rampalarını uzun menzilli füze ateşlemek için kullanma planlarından endişe ediyor ve bu rampanın orta-uzun menzil için yapılmasını umuyorlar.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı temmuz ayı başında Roketsan ile Türk Uydu Fırlatma Sistemi Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi Sözleşmesi imzaladı.

Sözleşme kapsamında Roketsan, kendisinin inşa edeceği ve Türk Hava Kuvvetlerinin kullanacağı bir fırlatma merkezinden, başlangıçta alçak yörünge uydularını (500-700 km) fırlatma kapasitesine sahip uydu fırlatma sistemi tasarlayacak.

Bir Roketsan yetkilisi, “Türkiye’nin askerî ve (sivil) iletişim uydusu fırlatma konusundaki yabancı bağımlılığına son vermek istiyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin diğer ülkelerin uydularını da kendi sistemi ile fırlatabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığından bir yetkili ise Uydu Fırlatma Sistemi Projesi’nin bir sebebinin de Türk planlamacıların bir fırlatma rampası dâhil kompakt bir uzay programı hedeflemeleri olduğunu söyledi. Yetkili, “Hükûmet ve askerî planlamacılar, kendimize ait bir fırlatma sistemi olmadan uzayda yol haritasının tamamlanmamış olacağını düşünüyorlar.” dedi.

Ancak diplomatlar ve analistler, Türklerin kendi uydu fırlatma sistemine sahip olma arzularının ardında başka nedenlerin olabileceğini söylüyorlar.

Ankara’daki Batılı bir büyükelçi, “Türkiye’nin NATO’daki bazı müttefikleri, Ankara’nın uydu fırlatma sistemini, gelecekte üretmeyi planladığı 2.500 kilometre menzilli füzelerini ateşlemek için kullanabileceğinden endişeli.” dedi.

Ankara’daki Şanghay İşbirliği Örgütünün Büyükelçiliği Savunma Ataşesi ise şöyle konuştu: “Türkiye’nin planladığı fırlatma sistemini, füzeleri için kullanma niyetinde olup olmadığını gözlemlemek bizim için kafa karıştırıcı. Bence Türkiye uzun menzilli füze geliştirmek istiyorsa kendi fırlatma sistemine sahip olmanın dışında başka zorluklarla karşılaşacaktır, örneğin gerekli ekipmanların sağlanması konusunda.” dedi.

Şanghay İşbirliği Örgütüne üye olan ülkeler Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan. Türkiye 2012 yılında Örgütte, Diyalog Ortağı statüsü elde etti.

2011 yılında Türkiye, 2.500 kilometre menzile sahip füze geliştirme planlarını duyurdu ancak bunun balistik mi güdümlü füze mi olacağını açıklamadı. Programla ilgili çok az bilgi verilmiş olsa da ocak ayında bir Türk bakan, ülkesinin 800 kilometre menzilli bir füze üretme kapasitesine sahip olduğunu doğruladı.

TÜBİTAK SAGE bu proje için geliştirme sözleşmesi imzaladı ve önümüzdeki iki yıl içerisinde bir prototipi test etmek istediğini açıkladı. Ancak bağımsız uzmanlar bu geliştirme planının fazla hırslı gözüktüğünü söylüyorlar.

Şu an Türk ordusunun uzay temelli varlıkları daha ziyade istihbarat, gözetleme ve keşif görevlerine yönelik ancak Türkiye bugüne kadar uydularını fırlatmak için diğer ülkelere bağımlı kaldı.

Göktürk-2 keşif uydusu aralık ayında Jiuquan’dan (Çin) fırlatıldı. Uydu, TÜBİTAK’ın uzay teknolojileri araştırma birimi olan TÜBİTAK UZAY tarafından TAI’nın iş birliği ile tasarlandı. Göktürk-2 yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen ve 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatılan RASAT’ın ardından gelen Türkiye’nin ikinci millî uydusu.

2013 başlarında Türkiye Savunma Sanayi İcra Komitesi, TAI ile Göktürk-3 isimli yapay açıklıklı radar geliştirilmesi için sözleşme müzakereleri yapıldığını onayladı. Türkiye Göktürk-1’i birkaç yıl içerisinde fırlatmayı planlıyor. Şu an Telespazio ve Thales Alenia Space ile varılan anlaşma kapsamında yapım aşamasında olan Göktürk-1, EADS-Astrium tarafından geliştirilen Fransız Pleiades gözlem uydularına benzer biçimde bir metre altı çözünürlüğe, daha büyük ve güçlü bir optik görüntülemeye sahip.

Hükûmetin, askerî ve sivil uydular için çizdiği yol haritasına göre Türkiye, 2020’ye kadar dünya yörüngesine 16 uydu gönderecek. Bir uzay sanayisi uzmanı önümüzdeki beş yıllık uydu sözleşmelerinin toplam değerinin iki milyar dolar düzeyinde olabileceğini söyledi.

Roketsan yetkilisi, hükûmetin planlanan uydu fırlatma sistemi altyapısına yaklaşık 50 milyon dolar yatırım yapacağını ve 50 milyon doların da bu sistemin elektronik kısmı için ayrılacağını söyledi.

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor