Türkiye IŞİD İle Savaşacak mı?

Türkiye IŞİD İle Savaşacak mı?

Cumartesi günü Türkiye, mutlu haberlerle uyandı: Irak’ta İslam Devleti tarafından 101 gündür rehin tutulan 49 Türk, sonunda serbest bırakılmıştı. Kurtulanlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başında olduğu bir heyetle Ankara’ya geldikle


The New York Times

Cumartesi günü Türkiye, mutlu haberlerle uyandı: Irak’ta İslam Devleti (İD) tarafından 101 gündür rehin tutulan 49 Türk, sonunda serbest bırakılmıştı. Kurtulanlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başında olduğu bir heyetle Ankara’ya geldiklerinde, onları bir daha göremeyeceklerinden korkan yakınları tarafından karşılandı.

Rehineler, Irak Şam İslam Devleti IŞİD olarak da bilinen İD tarafından 10 Haziran’da terörist örgütün Musul’u işgal edip orada kalan son diplomatik misyon olan Türk Konsolosluğunu bastığında derdest edilmişti.

Rehinelerin nasıl serbest bırakıldığı henüz tam olarak açıklanmadı. Türkiye’nin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basına bir “pazarlık” olduğunu ama 'parasal bir pazarlık olmadığını' söyledi. Musul’daki Sünni aşiretler aracılığıyla İD ile dolaylı temaslarda bulunulduğu söyleniyor. Türk medyası şimdi, Türkiye ile açıkça bağları olan ılımlı bir Suriyeli asi grubun elinde tuttuğu İD esirlerinin takas edildiğini iddia ediyor. Ankara’nın ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı askerî koalisyona katılmaktaki tereddüdü işe yaramış gibi görünüyor. Kendi kendini halife ilan etmiş olan Ebubekir el Bağdadi’nin, Türk rehinelerin 'Haçlı ittifakına Türkiye’nin katılmaması koşuluyla' serbest bırakıldıklarını söylemesi boşuna değil.

Ancak rehineler artık serbest kaldığına göre zorlayıcı soru şu: Türkiye, IŞİD karşıtı ittifakta yer almaya daha istekli olacak mı?

Muhtemelen evet. Ne de olsa İD, Türkiye için büyük bir tehdit oluşturuyor. Ankara’nın, Suriye iç savaşıyla ilgili algısı ilk iki yılında siyah-beyazdı. Cihatçı gruplar da dâhil asi grupların tamamını fiilen desteklerken sadece Beşar el Esad’ın acımasız rejimini kınıyordu. ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, bu ayın başında gazetecilere, “Türk yetkilileri, Suriye iç savaşında aşırılıkçı İslamcı gruplarla çalışabileceklerini ve aynı zamanda onları daha ılımlı olmaya zorlayabileceklerini düşündüler.” dedi. Ancak Ankara, İD görülmemiş bir fanatiklik ve kana susamışlıkla ortaya çıktığında tehlikenin farkına varmaya başladı.

Geçen yıl hem resmî açıklamalar hem de hükûmet yanlısı medyanın görüşleri, yalnızca devrimin adını kötüye çıkarmaya ve Esad rejimini meşrulaştırmaya yaradığı için İD’nin, Ankara’da, Özgür Suriye davasına ihanet etmiş olarak değerlendirildiğini gösterdi. Batılı müttefiklerle iş birliği içindeki Türkiye de yabancı savaşçılar konusunda daha ihtiyatlı olmaya başladı ve İD’ye katılmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye girmeye çalışan 830 Avrupa vatandaşını yakaladı.

İD, ideolojik olarak da hem Türk hükûmeti için hem de Türk toplumunun, İslam’ın barışçıl ve demokrasi yanlısı bir anlayışını benimseyen ezici çoğunluğu için mide bulandırıcı. Times’ın da kısa süre önceki haberine göre İD’nin Türkiye’den asker topladığı doğru fakat örgüt; İngiltere, Fransa ve Rusya’dan daha fazla adam topluyor.

Rehinelerin serbest bırakılmasından sonra bile Türkiye’yi IŞİD’e karşı eylemlerinde sınırlayabilecek bir tehlike var: Terör saldırılarına aşırı derecede açık olması. İD tarafından kontrol edilen yerler, Suriye’nin kuzeyinden Irak’ın merkezine kadar uzanıyor ama burayla sınırı olan sadece tek bir ülke var: Türkiye. Ayrıca bu uzun sınır, en çok da Türkiye’nin her mülteciyi kabul etme şeklindeki insani politikası yüzünden geçirgen bir yapıda. Dolayısıyla son üç yılda Türkiye’ye 1,5 milyondan fazla mülteci girdi. Bunların 130 binden fazlası geçen hafta geldi. Kimin gerçekten mülteci kimin savaşçı olduğunu ki savaşçıysa da hangi örgüte mensup olduğunu anlamak çok zor.

ABD, İD hedeflerini bombalayabilir ve 9600 kilometre uzakta kendini yine de güvende hissederken Türkiye, IŞİD karşıtı askerî harekâta katılmanın olası geri tepkilerini hesaba katmak zorunda. Bazıları, Türkiye çok fazla dâhil olursa sınırı geçen İD savaşçılarının veya ülke içindeki IŞİD hücrelerinin patlatacağı bombaların Türk kentlerinde infilak etmeye başlayabileceğinden korkuyor. Türkiye sessiz kalmayı tercih eder ve bu tip korkular dolayısıyla dikkatleri çekmemeyi seçerse Batılı politikacılar ve yorumcular bu ihtiyatı Batı’ya ihanet olarak görmemeli yahut bunu terör grubuna sempati duymak olarak algılamamalıdır.

Dünyadaki her hükûmet gibi Türk hükûmeti de bazen hatalar yapıyor ve diğer bütün hükûmetler gibi bazen yanlışlıklar hasıl oluyor. Türk hükûmeti, sınırlarında İslam Devleti ikilemiyle karşı karşıyayken dış dünyanın saygısını ve sempatisini kazanmak istiyorsa eleştirilere hakaret ve hiddet yerine hoşgörü, sabır ve olgunlukla karşılık vermeyi öğrenmelidir.(ABD, The New York Times - 23 Eylül 2014)

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor