Türkiye, Mülteci Akınıyla Boğuşuyor

Türkiye, Mülteci Akınıyla Boğuşuyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, Cenevre`de salı günü, 'Tüm nüfusun Türkiye`ye kaçması ihtimaline hazırlanıyoruz. Her şey olabilir ve Kobani`nin nüfusu 400 bin.' dedi.Türkiye, mültecilere yar

Piotr Zalewski

Türkiye Mültecilere Yardım Etmek Konusunda Fazlasını Yapıyor ancak Yükün Kaldırılamayacak Kadar Ağır Olduğu Anlaşılıyor.

Mülteci akını, Suriye`de neredeyse dört yıldır süren iç savaşın standartlarına göre bile görülmemiş derecede olağan dışı. 72 saatten kısa bir süre içinde, İslamcı militanların Suriye`nin kuzeyindeki Kobani kenti yakınlarındaki saldırılarından kaçan yaklaşık 130 bin Suriyeli Kürt sınırı geçerek komşu Türkiye`ye aktı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, Cenevre`de salı günü, 'Tüm nüfusun Türkiye`ye kaçması ihtimaline hazırlanıyoruz. Her şey olabilir ve Kobani`nin nüfusu 400 bin.' dedi.

Salı günü ayrıca, Kobani`yi savunan Kürt milis Halk Savunma Birlikleri (YPG), ABD ve Arap müttefiklerinden, hava saldırılarını Irak Şam İslam Devletinin (IŞİD) kent civarında elinde tuttuğu mevzilere genişletmesi çağrısında bulundu. Zaten -yaklaşık 220 bini sınır civarındaki çadır ve konteyner kamplarında yaşayan- 1,3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye, mültecilere yardım konusunda komşularının hepsinden daha iyi bir iş çıkarıyor. Ancak son çatışmalarda yerlerinden edilenlere yardım sağlamanın yükü, kaldırılamayacak kadar artmaya başladı.

Türk yetkililer, cumadan bu yana gelen mültecilerin bir bölümünün yeni kurulan çadır kentlere yerleştirildiğini söyledi. Bazılarıysa aile üyeleriyle kalıyor. Diğerleri ise o kadar şanslı değil. Kobani`ye yaklaşık on üç kilometre uzaklıktaki Suruç`ta binlerce Suriyeli halka açık meydanlarda, camilerde ve kuru toprak üzerinde kalıyor.

Kobani civarındaki çatışmalar, kitlesel mülteci akını ile birlikte IŞİD tarafından Suriyeli Kürtlere yapılan yeni saldırı haberlerinin gelmesiyle Türkiye`yi hem içeride hem dışarıda politika seçeneklerini gözden geçirmesi konusunda baskı altına soktu. Bu hafta sonuna kadar Ankara, haziran ayında cihatçılar tarafından ele geçirilen 46 Türk rehinenin hayatlarını riske atmaktan endişe ettiği için IŞİD`e yönelik ABD önderliğindeki koalisyonda daha büyük bir rol oynayamayacağı konusunda ısrar ediyordu. Ancak 20 Eylül`de, bir mahkûm takasının da büyük olasılıkla dâhil olduğu bir operasyonda rehineler serbest bırakıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükûmetinin IŞİD`e yönelik tutumunun yeniden değerlendirilmesinin zamanının gelmiş olabileceğini belirtti. Erdoğan pazar günü, 'Şu andan itibaren olanlar ayrı bir konu. Nasıl bir tutum takınılacağına karar vermemiz gerekiyor.' dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, artık Türkiye`den ittifaka somut bir katkıda bulunmasını beklediğini açıkça ifade etti. Kerry pazartesi günü, 'Türklerin önce rehine kriziyle ilgilenmesi gerekiyordu. Şimdiyse denemeden sonucu bilemezsiniz.' dedi.

Lehigh Üniversitesi profesörlerinden ve eski Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Henri Barkey, Türkiye`nin IŞİD`e karşı silahlı operasyonlara katılmak üzere olduğunu düşünenlerin bunu tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.(ABD, TIME - 23 Eylül 2014)

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor