Türkiye Ne İstiyor?

Türkiye Ne İstiyor?

IŞİD`i (İslam Devleti) yok etmek için tek başına hava saldırıları yetmez. IŞİD`in Suriye ve Irak`a girmeye başlamasından bu yana bu iddiayı savunan Türkiye oldu ancak, ABD ve diğer ülkelerin askerî yetkilileri de bu kanaate varmış duru

İbrahim Kalın - Müsteşar Yardımcısı

Niye Sadece Bizim Asker Göndermemiz İsteniyor? Esad`ı Devirmek Neden Planın Bir Parçası Değil?

IŞİD`i (İslam Devleti) yok etmek için tek başına hava saldırıları yetmez. IŞİD`in Suriye ve Irak`a girmeye başlamasından bu yana bu iddiayı savunan Türkiye oldu ancak, ABD ve diğer ülkelerin askerî yetkilileri de bu kanaate varmış durumda. Lakin hava saldırılarının yetersiz olduğu gün yüzüne çıktıkça kimi çevreler Türkiye`yi kara askeri göndermemekle suçlamaya yelteniyor.

Türkiye`nin Suriye`ye asker göndermesi, Kürt Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) silah yardımında bulunması ve Kürdistan İşçi Partili (PKK) savaşçıların Suriye`ye girişine izin vermesi isteniyor. Bu üç talep de mantık hatasına ve ortadaki gerçeklerin temelde yanlış anlaşılmasına dayanıyor.

NATO`daki veya ABD öncülüğündeki uluslararası ittifaktaki diğer ülkelerin hiçbiri Suriye`ye asker gönderme taahhüdünde bulunmadı. Başkan Obama`nın yanı sıra Almanya ve İngiltere`yi de kapsayan müttefikleri açıkça bu seçeneği dışarıda tuttular. Ancak 'kara askeri' oldukça tuhaf bir biçimde ancak ve ancak Türkiye`nin yükümlülüğüne dönüştü.

Türkiye tabii ki IŞİD ve diğer terör tehditleriyle mücadeleyi destekliyor. 2 Ekim`de Türkiye meclisi hükûmete Suriye ve Irak`taki terör örgütlerine karşı askerî güç kullanma ve yabancı askerî birliklerle işbirliği yetkisi veren önergeyi kabul etti. Ancak, başka hiçbir ülke savaşa asker göndermezken Türkiye`nin asker göndermeyi reddetmesini eleştirmek mantığa aykırı.

Türkiye`nin, PKK`nın Suriye`deki kolu olan PYD`ye silah göndermesi gerektiği şeklindeki düşünce sakat bir düşüncedir. PKK; ABD, Avrupa Birliği ve NATO`nun terör örgütü listesinde bulunuyor, kaldı ki Türkiye hâlâ PKK terörünün tehdidi altında. PKK ve siyasî kanadı HDP`nin Türkiye`nin çeşitli illerinde teşvik ettiği sokak çatışmaları son on günde 32 kişinin hayatına mal oldu. PKK`nın Suriye kanadını silahlandırmak PKK`ya silah vermeye müsavidir. PYD`ye verilen silahların sonunda PKK`nın eline geçmeyeceğini kim garanti edebilir?

Türkiye`nin Irak ve İran sınırları yakınındaki Dağlıca Karakolu yakın zamanda üç gün boyunca PKK`nın şiddetli ateşine maruz kaldı. Türkiye, 14 Ekim`de bu güçlere hava saldırısıyla karşılık verdi. Türk hükûmeti, halkının güvenliği söz konusu olduğunda onları korumak için her türlü tedbiri alacaktır. Halkının güvenliğine kast eden yasa dışı örgütleri asla silahlandırmayacaktır. PKK`nın bu saldırısı, PKK ve kollarına silah takviyesi yapılırsa bizleri ne gibi tehlikelerin beklediği konusunda uyarıcı bir işarettir. Bu saldırılara rağmen Türkiye, Kürt sorununu çözmek için yürüttüğü barış sürecindeki kararlılığını sürdürüyor.

PKK`nın, IŞİD`e karşı PYD ile aynı safta savaşması için Suriye`ye girmesine müsaade edilmesini önerenler, Suriye`deki hizipler arasındaki aldatıcı ittifakları göz ardı ediyor. PYD`nin, Beşar Esad rejimiyle büyük ölçüde ittifak yaptığı ve Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu yerleri kontrol etmeye yeltendiği su götürmez bir gerçek. PYD, Esad rejimine karşı Özgür Suriye Ordusu gibi muhalif gruplarla katiyen aynı safta yer almadı.

Türkiye, Esad zulmünün mağdurları için diğer bütün ülkelerden daha çok şey yaptı. Türkiye, topraklarında 1,6 milyon Suriyeli mülteciyi ağırlıyor. Dikkate değer bir uluslararası destek almadan insanî yardım için şu ana kadar 4 milyar dolar harcadı. Ayrıca Türkiye, IŞİD`den kaçan yaklaşık 200 bin Kürt`e kapılarını açıp âdeta Kobani`yi tahliye ederek bir insanlık dramının önüne geçti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği`nden Carol Batchelor`ın yakın zamanda, hayat kurtarmak söz konusu olduğunda 'BM Türkiye ile boy ölçüşemedi.' sözlerine yer verildi.

Türkiye, IŞİD ve son üç buçuk yılda 200 bin kişinin ölümünden sorumlu olan Esad rejimine karşı savaşmak üzere Suriye`nin ılımlı muhalif gruplarını eğitip donatma konusunda ABD`nin yanı sıra diğer müttefiklerle de işbirliği yapacak. IŞİD`in vahşice kafa kesmesi ve yargısız infazları her ne kadar ürkütücü ve menfur olsa da Esad tarafından işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarının üstünü örtmemeli.

Esad rejimi iktidarda kaldıkça Suriye`de barış, güvenlik ve istikrar sağlanamaz. Esad`ın kanlı savaşı, olayların makablinde IŞİD gibi terör örgütlerinin ortaya çıkıp büyümesine zemin hazırladığı için IŞİD`in vahşi eylemlerinin müsebbibidir. Esad rejimine göz yumup sadece IŞİD`i vurmak, Suriye ve Irak`taki kanı durdurmayacak basiretsiz bir stratejidir.(ABD, The Wall Street Journal - 20 Ekim 2014)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor