Türkiye Neden Başarılı?

Türkiye Neden Başarılı?

Türkiye sürdürülebilir teknolojilere de büyük yatırım yapmaya başladı. Ülke rüzgâr, jeotermal ve diğer yenilenebilir enerjiler açısından zengin ve yeşil enerji alanında küresel bir ihracatçı olma olasılığı yüksek.

Jeffrey D. Sachs *

Geçtiğimiz günlerde Türkiye`ye yaptığım ziyaret bana ülkenin son on yıldaki büyük ekonomik başarısını hatırlattı. Ülkede ekonomi hızla büyüdü; eşitsizlik azalırken yenilikler de artıyor.

Türkiye`nin başarıları, komşuları düşünüldüğünde daha da önem kazanıyor. Batısında ve güneyinde Avro Bölgesi krizinin merkez üssünde bulunan Kıbrıs ve Yunanistan var. Güneydoğusundaki savaş mağduru Suriye`den 400 bine yakın mülteci Türkiye`ye sığındı. Doğusunda Irak ve İran var. Kuzeydoğusunda ise Ermenistan ve Gürcistan. Dünya üzerinde bundan daha karışık bir bölge bulmanız zor.

Türkiye buna rağmen bölgede büyük değişiklikler olurken dikkate değer bir sıçrayış yaptı. 1999-2001`deki kötü gidişatın ardından ekonomi 2002-2012 arasında yılda ortalama yüzde 5 büyüdü. Bankaları 2000-2001`deki ekonomik krizden aldığı derslerle son on yılın ani yükseliş ve düşüşlerinden etkilenmedi. Eşitsizlik giderek azalıyor. Hükûmet ise her seferinde oyunu artırarak art arda üç genel seçim kazandı.

Türkiye`nin yükselişinin çok da çarpıcı bir yanı yok. Türkiye`nin komşuları gibi petrol ve doğal gaz rezervleri yok ama bunu sanayi ve hizmet sektörlerindeki rekabetçiliğiyle telafi ediyor. 2012`de 36 milyondan fazla turist çeken Türkiye, dünyanın gözde turistik mekânlarından.

Ankara`ya yapılan kısa bir ziyaret bile bu olumlu yönleri görmeye yeter. Havaalanı, yollar ve altyapı birinci sınıf. Yüksek hızlı ray sistemi Ankara`yı ülkenin diğer bölgelerine bağlıyor. İleri mühendisliğin büyük kısmı yerli. Türkiye`nin inşaat şirketleri dünya rekabetinin içerisinde ve Orta Doğu ile Afrika`da giderek daha çok ihale alıyorlar.

Türkiye`nin üniversiteleri de yükselişte. Afrika ve Asya`dan öğrenci çeken Ankara bir yüksek öğrenim merkezi.

Türkiye sürdürülebilir teknolojilere de büyük yatırım yapmaya başladı. Ülke rüzgâr, jeotermal ve diğer yenilenebilir enerjiler açısından zengin ve yeşil enerji alanında küresel bir ihracatçı olma olasılığı yüksek.

Türkiye`nin farklı alanlardaki yenilikçi sanayi, inşaat ve hizmet sektörleri, ABD ve Batı Avrupa`daki pazar fırsatlarının giderek Afrika, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Asya`ya yayıldığı bir dönemde ülkenin çok işine yarıyor. Bu yeni fırsatları başarıyla değerlendiren ülke ihracatının yönünü giderek yüksek gelirli Batı pazarları yerine güney ve doğusundaki gelişmekte olan ülkelere çeviriyor.

Peki Türkiye bunu nasıl başardı? Başarının en önemli nedeni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yardımcısı Ali Babacan`ın önderliğindeki ekonomi ekibinin temel prensiplere sadık kalarak uzun vadeli düşünmeleri. Erdoğan kısa vadeli istikrarsızlık ve banka krizlerinin ardından 2003`te iktidara geldi. Erdoğan-Babacan stratejisi, bankacılık sektörünü adım adım yeniden yapılandırmayı, bütçeyi kontrol altına almayı ve altyapı, eğitim, sağlık ve teknoloji gibi sektörlere yoğun ve istikrarlı bir yatırımı kapsıyordu.

Yürütülen akıllı diplomasi de bir diğer yardımcı etken. Türkiye aşırılık yanlısı bir bölgede hep ılımlı bir ses oldu. Bölgesindeki büyük güçlere karşı mümkün olduğunca açık ve dengeli bir diplomasi uyguladı. Bu bir yandan ülkenin iç dengesini korumasını diğer yandan da yıkıcı jeopolitikanın ağır yükü ve tehlikesi olmaksızın yeni pazarlara girerek dostluklar kurmasını sağladı.

Türkiye`nin başarısının ardında devletin ve toplumun becerisi yatıyor. Bu da yıllardır yapılan yatırımın ve Osmanlı dönemine uzanan bir geçmişin etkisi. Diğer ülkeler bu başarıları kolaylıkla kopyalayamazlar ama yine de 'teşviklere' ve kısa vadeli düşünmeye dayalı bir dünyada sıkça gözardı edilen önemli bir ders çıkarabilirler. Uzun vadeli büyümeyi sağlayan ihtiyatlı mali politikalar, bankacılık sektörünün yeniden düzenlenmesi; altyapı, beceri ve ileri teknolojiye hem devletin hem de özel sektörün cesur yatırımlar yapmasıdır. (Merkezi Prag Olan Yorum Ağırlıklı İnternet Sitesi Project-Syndicate)


* Jeffrey David Sachs (d. 5 Kasım 1954, Detroit, Michigan), ABD`li ekonomisttir. Latin Amerika, Doğu Avrupa, Eski Yugoslavya, Eski SSCB ve Afrika hükümetlerine verdiği ekonomik danışmanlıklarla tanınır. Sachs, halen Columbia Üniversitesi`nde Earth Institute (Dünya Enstitüsü) başkanı ve profesördür. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon`un ve ondan önce de Kofi Annan`ın özel danışmanlığını yapmıştır. BM Milenyum Projesi`nin direktörüdür. Yoksulluğun azaltılması, borçların silinmesi, hastalıkların kontrol altına alınması gibi konularda uluslararası çalışmalarıyla tanınır. TIME tarafından açıklanan Dünyanın En Etkili Kişileri listesine birden çok defa giren tek akademisyendir.

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor