Türkiye Teröre Karşı Sadık Bir Müttefiktir

Türkiye Teröre Karşı Sadık Bir Müttefiktir

Türkiye, Soğuk Savaş sırasında daima NATO’nun güvenilir bir müttefiki olmuştur. Her türlü teröre karşı mücadelede de hâlâ öyledir. Bu nedenle ABD ile birlikte Terörle Mücadele Küresel Forumuna eş başkanlık yapmaktadır. Bu hassas a

Hakkı Akil *

Dünya özellikle bölgemiz feci bir dönemden geçiyor. Türkiye ve coğrafi açıdan biraz daha uzakta kalan başka müttefik ülkeler gibi Suriye ve Irak’a komşu ülkeler, aşırılıkçı ve fanatik olması sebebiyle son derece tehlikeli bir terör örgütünün doğrudan tehdidi altında.

Bu örgüt adının İslam Devleti olduğunu iddia ediyor. Ancak Cumhurbaşkanı Hollande’ın da çok doğru bir şekilde hatırlattığı üzere bu örgüt aslında ne bir devlet ne de İslam’ı temsil ediyor. Hangi kısaltma kullanılırsa kullanılsın, DAİŞ veya IŞİD, bu örgütün kan döken bir örgüt olduğu gerçeği değişmiyor.

Uluslararası gözlemciler, Irak-Şam İslam Devletinin (IŞİD) Esad rejiminin katliamlarından sonra Suriye’de oluşan kanunsuz ortamdan büyük ölçüde istifade ettiği konusunda hemfikir. Her şey söz konusu örgütün, ılımlı ve demokratik Suriye muhalefetini yok etme gayreti içindeki Şam istihbaratı tarafından kurulduğunu ve desteklendiğini gösteriyor.

Türkiye ve Fransa’nın önerdiği şekilde, Esad rejiminin kimyasal silahlar kullanmasını engellemek için bir askerîde müdahalede bulunulmuş olsaydı IŞİD bu kadar gelişme fırsatı bulamazdı.

Suriye krizi, Türkiye’de çifte bir tehdit olarak tezahür etti. Ülkenin kendi güvenliği için bir tehdit ancak aynı zamanda bölgedeki siviller için de bir tehdit. Türkiye 1,5 milyondan fazla mülteci ağırlıyor. Şimdiyse IŞİD’in katliamlarından kaçan 130 bin Suriyeli Kürt ve 60 bin Iraklı Yezidi son günlerde Türkiye’ye giriş yaptı. Zor durumdaki bu insanların ekonomik yükü 3,5 milyar dolara ulaşıyor. Bunun sadece 150 milyonu uluslararası birlik tarafından karşılanıyor.

Türkiye, 2013’te, pek çok Batılı ülkeden çok önce IŞİD’i terör örgütü ilan etti. Tehlike, Musul Konsolosluğunun 49 çalışanının rehin alınmasıyla somut hâle geldi. Rehineler, Türk istihbaratının düzenlediği bir operasyon sonucu 101 gün sonra kurtarılabildi.

Yine de görünen o ki uluslararası medya organlarının 49 kişinin kurtulmasını kutlamak yerine tek bir derdi vardı: Bu kurtarma operasyonunun nasıl ve hangi teminatlar karşılığında düzenlendiğini ortaya çıkarmak. İsrail askeri Gilad Şalit’in hayatına karşılık bin Filistinli tutuklunun salıverilmesi veya yakın zamanda üç Fransız gazetecinin serbest bırakılmasından sonra medyada böyle bir tavır gözlemlenmedi. Herve Gourdel’in korkunç katli, hepimize ilkelerden taviz vermeden terörle mücadele etmenin ne kadar zor olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin, 49 rehinenin serbest kalması için fidye ödemediğini ve IŞİD’e hiçbir taahhütte bulunmadığını belirtmek istiyorum. O hâlde Türkiye’ye yönelik bu yüklenme, bu dezenformasyonun nedeni nedir? Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği şeklindeki iftiraların nedeni nedir? Bana öyle geliyor ki iyi niyeti tartışılır bazı yabancı yorumcular bir günah keçisi arayışında. Bu kişiler, Türkiye’nin NATO üyeliğini bile sorgulayacak raddeye geliyor… Oysaki Türkiye, IŞİD’in terör eylemlerinin sonuçlarına en ağır şekilde maruz kalan bir ülke. Bu tür şüpheleri dile getirmek, kabul edilemez bir haksızlıkta bulunmaktır.

Türkiye’nin Arap baharının başından bu yana izlediği politika hiçbir şekilde değişmedi: Temel insani değerlere dayalı bu politikayla NATO müttefikleriyle tam bir uyum içinde, Afganistan’dan Orta Doğu’ya halkların totaliter rejimlere karşı demokrasi özlemleri desteklenmektedir.

Türkiye, IŞİD’in ve el Kaideye bağlı başka şebekelerin terör eylemlerine asla göz yummamış ve asla da göz yummayacaktır; dost ve müttefik ülkeler koalisyonuyla bu mücadelede daima yer almıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zaten yakın tarihte IŞİD’e karşı operasyonlara askerî destek sağlanabileceğini doğruladı.

Türkiye’nin IŞİD’e karşı eylemi koalisyona katkıda bulunmakla sınırlı kalmıyor. Müttefik ülkelerle yapılan vatandaşlarının IŞİD’e katılmalarını veya kendi ülkelerinde terör eylemleri düzenlemek üzere geri dönmelerini engelleme amaçlı iş birliği de çok önemli. Bugün 6 bin kişi hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunuyor. 2011’den bu yana ise yabancı savaşçılar olduğundan şüphelenilen bin kişi sınır dışı edildi.

Teröristler arasında dinî inanç, etnik köken veya nihai amaca göre ayrım yapmak, kendini terörle mücadele savaşını asla kazanmamaya mahkûm etmektir. Sivillere yönelik saldırılar ve şehir merkezlerine düzenlenen bombalı saldırılar asla ve asla haklı gösterilemez.

Türkiye, Soğuk Savaş sırasında daima NATO’nun güvenilir bir müttefiki olmuştur. Her türlü teröre karşı mücadelede de hâlâ öyledir. Bu nedenle ABD ile birlikte Terörle Mücadele Küresel Forumuna eş başkanlık yapmaktadır. Bu hassas alanda da sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecektir. (Fransa, Le Figaro - 29 Eylül 2014)


* Türkiye`nin Paris Büyükelçisi



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor