Türkiye TTIP için lobi atağında

Türkiye TTIP için lobi atağında

Türkiye, ABD ve AB arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) için lobi atağı başlattı.

Dünya ticaretinin yüzde 60`ını kapsayacak olan Atlantik aşırı Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) için ABD ve AB arasındaki müzakereler devam ediyor. ABD ve AB arasındaki gümrük duvarlarını kaldıracak, üretim ve yatırımda yeni standartlar belirleyecek olan TTIP, Türkiye için ne anlam ifade ediyor?

AB üyesi olmayan ve AB ile ticari ilişkilerini Gümrük Birliği üzerinden yürüten Türkiye`nin ABD ile AB arasındaki pazarlıkta müdahil olması mümkün gözükmüyor. İhracatının yarıya yakınını AB`ye gerçekleştiren Türk iş dünyası, TTIP fırsatını kaçırmamak için ABD ve AB nezdinde yoğun lobi çalışması başlattıi.

`Türkiye dışında kalamaz`

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TTIP`e Türkiye`nin de dahil edilmesi için ABD başkenti Washington`da temaslarda bulundu. Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda TTIP Temsilcisi Daniel Mullaney, eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Dünya Bankası Yönetici Direktörü Bertrant Badre ve ABD Ticaret Odası yetkilileri ile görüştü.

Washington temaslarını Deutsche Welle Türkçe Servisi`ne değerlendiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir araya geldikleri tüm kesimlere Türkiye`nin TTIP üyeliğinin tüm taraflara kazandıracağı fikrini aşılamaya çalıştıklarını vurguluyor. Hisarcıklıoğlu, TTIP ile birlikte ticaretin kurallarıyla üretim ve ürün standartlarının yeniden belirleneceğini, bu yanıyla TTIP`in bir ticaret anlaşmasının çok ötesinde anlamlar taşıdığını belirtiyor.

Yeni bir ekonomik düzen kurulduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Bizim bu yeni düzende yerimizi almamız gerekiyor. Çünkü büyük aktörler kendi planlarını uygulamaya başladılar bile” diyor. ABD`nin okyanusun her iki tarafındaki ortaklarıyla küreselleşmeyi yeniden tanımladığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Anlaşmanın tamamlanmasıyla küresel ekonominin ve yatırımların yüzde 60`ına hükmeden dünyanın en büyük serbest bölgesi oluşacaktır. Küreselleşmenin yerini bölgeselleşme alıyor, dışarda kalanlar için hayat zorlaşacak. Türkiye bu anlaşmanın içinde kesinlikle olmalı” diye konuşuyor.

`Etkili lobi yapmak zorundayız`

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan da TTIP`in yeni nesil serbest ticaret anlaşmaları ile birlikte Türkiye`nin geleceği açısından kritik önemde olduğunu söylüyor. Gümrük Birliği`ne 1996`da üye olan Türkiye`nin birkaç yıl içinde AB üyesi olmayı beklerken 18 yıldır bunu başaramadığına işaret eden Vardan, “İhracatın yarıya yakınını AB ülkelerine yapan bir ülke olarak AB ekonomisine entegre durumdayız. Ama AB`nin üçüncü ülkelerle yaptığı ticari anlaşmalardan yararlanmak bir yana, zararlı çıkıyoruz. Bu nedenle TTIP gibi kuralların yeniden koyulduğu bir sistemin dışında kalmayı aklımıza bile getirmek istemiyoruz” diye konuşuyor.

Türkiye`nin TTIP müzakerelerine katılması için özel sektör ve kamunun güçlü bir lobi faaliyeti yürütmesinin önemine değinen Vardan, “ABD ve AB karşısında etkili bir baskı unsuru olmalıyız. Onlar da bizim TTIP içinde yer almamızın kendilerine fayda getireceğini görmeliler” diyor.

`Almanya olumlu, Türkiye olumsuz etkilenecek`

Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Sait Akman`a göre ise ABD ve AB TTIP ile sadece taraflara geniş bir serbest ticaret alanı oluşturmanın ötesinde küresel ticaret norm ve kurallarını da yeniden belirlemeye çalışacak. AB ve ABD`nin dünya hâsılasının yüzde 46,7`sini ve dünya ticaretinin yüzde 30,4`ünü teşkil ettiğini ifade eden Akman, “Karşılıklı yatırımların değeri ise 3,7 trilyon dolar. Bunlar düşünüldüğüne iki taraf arasındaki ticaret ve yatırım ilişkisinin boyutlarının dünya ekonomisi açısından ne ifade ettiği daha iyi anlaşılacaktır” diye konuşuyor.

Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı`nın 2013`te yaptırdığı bir çalışmada TTIP`in en önemli refah artırıcı etkisinin yüzde 13,38 ile ABD, yüzde 9,7 ile Büyük Britanya ve yüzde 7,3 ile İsveç`e olacağının ortaya konduğunu anlatan Akman, “Almanya açısından refah artışı yüzde 4,68 olurken, ABD`ye olan ihracatında yüzde 94`lük bir büyüme bekleniyor. Türkiye için ise refah kaybının yaklaşık yüzde -2,5, iş kaybının ise 95 bin kişi olacağı hesaplanıyor” diyor.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor