Türkiye ve Rusya Hala Aynı Frekansta

Türkiye ve Rusya Hala Aynı Frekansta

Suriye`deki savaş gibi hassas konularda fikir anlaşmazlıklarına rağmen, pazartesi günü bir araya gelecek olan Türk ve Rus yöneticilerin, Batı ile bağlarının kötüleştiği bir zamanda sıkı bir ilişkileri bulunuyor.Rusya Devlet Başkanı V

Agence France Presse

Suriye`deki savaş gibi hassas konularda fikir anlaşmazlıklarına rağmen, pazartesi günü bir araya gelecek olan Türk ve Rus yöneticilerin, Batı ile bağlarının kötüleştiği bir zamanda sıkı bir ilişkileri bulunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile iş birliği komisyonu toplantısı vesilesiyle ticaret ve enerji konularında büyük uluslararası dosyaları görüşmek üzere Türk başkentine bekleniyor.

Sıklıkla birbirleriyle savaş yapmış ulusların mirasçıları, Erdoğan`ın NATO üyesi Türkiye`si ve Putin`in Rusya`sı, daha önce görülmemiş bağlar örüyorlar.

İstanbul Üniversitesinden İlter Turan, 'Her iki tarafında ortak menfaatleri var ve en ufak bir anlaşmazlığın bile kendilerini rahatsız etmesini istemiyorlar.' dedi.

Pek çok yorumcu, 60 yaşındaki Recep Tayyip Erdoğan ile 62 yaşındaki Vladimir Putin arasındaki benzerliği vurguluyor. İki lider de karizmatik, hırslı ve geçen yüzyılın imparatorluğunun parçalanmasının ardından ülkenin başındalar.

İkisi de şiddetli gösterilerin hedefi oldu -Rusya, 2011-2012 ve Türkiye 2013 ortasında-. Ancak ikisi de ülkelerinin başına yeniden seçilerek zafer kazandılar. Her ikisi de bugün otoriter sapma ile suçlanıyor.

Turan, Rus siyasi rejiminin daha 'güçlü' karakterde olduğunu kabul ederek 'Muhakkak çevrelerinde farklılıklar var ancak otoriter kişilikleriyle ilgili olarak şaşırtıcı bir şekilde benziyorlar.' vurgusunu yaptı.

Bu benzerliklere rağmen Türkiye ve Rusya, pek çok 'sıcak' dosyada karşıt tutumları savunuyorlar.

İlk olarak Suriye konusunda… Putin, Beşar Esad`ın son ağır müttefikiyken Erdoğan, düşmanı Esad`ın düşmesini istemek için hiçbir fırsatı kaçırmıyor.

İstikrar ve Devamlılık

Aynı şekilde Ankara, Ukrayna bölgesi olan Kırım`ın Rusya`ya bağlanmasını kınadı ve Türk Tatarların akıbetiyle ilgili kaygısını dile getirdi.

Moskova`da bir Carnegie düşünce merkezi ve İstanbul`daki uluslararası ilişkiler üzerine bir düşünce forumu, buna rağmen iki ülkenin 'başarılı bir şekilde' ortak menfaatlerini 'korumayı' başardıklarını, yakın zamanda yayımladıkları bir raporda vurguladılar.

Şimdiye kadar Erdoğan, Batılılara seslendiğinde kullandığı söylemleri Rus partnerine kullanmamaya özen gösterdi.

Ziyareti öncesinde Anadolu Ajansına verdiği bir mülakatta, 'Tabii ki bazı dosyalarda tutumlarımız farklı olabilir.' diyen Putin, 'Ancak Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler istikrarlı, devamlılık havasında ve anlık atmosfere göre değişmiyor.' diye ekledi.

Suriye dosyasında, 'Cihatçı tehdidin ortaya çıkması, iki ülkenin İslam Devleti (İD) grubuna karşı mücadele gerekliliği için bir araya gelmelerine neden oldu.' ifadelerini kullandı.

İlter Turan`a göre 'Suriye konusunda bir yakınlaşma olabilir. Çünkü İD`nin ortaya çıkmasına karşı Türkiye`nin olduğu kadar Rusya`nın da -hatta daha fazla- mücadele etmesi çıkarına olan bir gelişme.'

Türkiye, başlıca Batılı müttefiklerle ilişkilerinin gergin olduğu bir zamanda Rusya ile iyi ilişkilerini yararlı bir siper olarak görüyor.

Ancak her şeyin ötesinde, iki ülkenin de enerji konusunda birbirine ihtiyacı var. Türkiye, Rusya`nın doğal gaz müşterileri arasında Almanya`nın ardından ikinci sırada geliyor. Hatta Moskova, 2022`ye kadar ilk Rus nükleer santral yapımının 20 milyar dolar değerindeki kontratını elde etti.

İki ülke arasındaki ticaret, 2013 yılında 32,7 milyar dolara ulaştı. Kendilerinden emin olan iki başkent, birbirlerine 100 milyara kadar hızlı bir sıçrama yapma sözü verdiler.

Turan, bunu, 'gerçekleşmesi imkânsız bir istek' olarak değerlendiriyor ve 'Niyet var ancak gerçekleşmesi daha olasılık dışı.' diyor. (Fransa, AFP - 30 Kasım 2014)

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor