Türkiye Ziyareti İlişkileri Isıttı

Türkiye Ziyareti İlişkileri Isıttı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye’ye yaptığı iki günlük resmî ziyaret ile Türkiye-Fransa ilişkilerini yeniden ısıtmayı başardı. Paris, karşılıklı yatırımları ve sanayi alanındaki ortaklık anlaşmalarını teşvik e

Mişel Ebu Necm

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye’ye yaptığı iki günlük resmî ziyaret ile Türkiye-Fransa ilişkilerini yeniden ısıtmayı başardı. Hollande, yaptığı bütün açıklamalarda, Ankara ile ihtilaf sayfasını kapatmaya ve geçmişte iki taraf arasında kuşkuya yol açan, ekonomik ve ticari ilişkileri gerileten sert köşeleri yontmaya özen gösterdi. Hollande, dün, Türk ve Fransız iş adamlarına yaptığı konuşmada umutlu görünüyordu. Hollande, iş dünyasını, ticari alışverişi yıllık 20 milyar dolara çıkarmaya çağırdı ve bu çağrı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den de kabul gördü.

Paris, bugün, Türkiye’yi siyasi ve iktisadi bir ortak olarak görüyorsa buna ulaşmanın koşulu, Ankara’nın AB üyeliği konusunda bir uzlaşmaya varmaktı. Hollande, geçen yıldan bu yana Paris’in müzakere sürecinde dört temel faslın açılmasına yönelik vetosundan geri adım atarak yolu hazırlamaya çalışıyor. Bunun yanı sıra Hollande, selefi Sarkozy’nin aksine prensipte Türkiye’nin temennisinin gerçekleştirilmesine karşı çıkmıyor. Hollande’ın mahareti, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın daha önce benimsediği tutumu yeniden gündeme getirdi ve Türkiye’nin üyeliği konusunu referanduma sundu. Bu da sonuç ister evet çıksın ister hayır kendisini Fransız halkının taşıyacağı sorumluluktan sıyıracağı anlamına geliyor.

Fransız Dışişleri, dün yaptığı açıklamada, bir aday ülkenin katılımının referanduma sunulması olayının bir kez 1972’de yapıldığını ve bu referandumun İngiltere, Danimarka ve İrlanda’yı kapsadığını kaydetti. Öyle görünüyor ki bu tutum, Fransa’dan yardım isteyen Cumhurbaşkanı Gül’ü rahatlattı. Gül ayrıca müzakere sürecini kolaylaştırdığı için Fransa’ya teşekkür etti.

Oysa katılım konusu, Türkiye için hayati olsa da Paris için ikinci sırada yer alıyor. Paris’e göre bu meselenin çözüme ulaştırılması, gelişmekte olan bir ülke ile daha sıcak ilişkilerin geri dönmesinin ön koşulundan başka bir şey değil. Üstelik bu ülke, kendisinde iki önemli sıfatı bir araya getiriyor: Birincisi, Orta Doğu krizleri, Arap baharlarının etkileri, Akdeniz ve Kıbrıs meseleleri gibi Fransa’yı ilgilendiren meselelerde etkin bir siyasi ortak olması. İkincisi, gelişen bir ekonomiye ve Fransız şirketleri açısından fırsatlarla dolu bir pazara sahip olması.

Paris, karşılıklı yatırımları ve sanayi alanındaki ortaklık anlaşmalarını teşvik etmek, Türkiye’nin altyapı projelerinden faydalanmak istiyor. Nitekim dün, iki ülke arasındaki 'yeni durumun' bir göstergesi olarak geniş bir yelpazeye yayılan pek çok anlaşmaya imza atıldı ve her dış ziyaretinde olduğu gibi Hollande, Türk yatırımcıları Fransa’ya davet etti ve onlara kolaylık sağlama sözü verdi.

Ziyarette, savaşmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye giden Fransız cihatçılar dosyası da gündeme geldi. Fransa, bu kişilerin Fransa’ya cihatçı bir ideoloji ile dönmelerinden korkuyor ki bu, büyük bir güvenlik tehdidi anlamına gelir. Hollande, bu bağlamda Türk makamlarının, Türkiye üzerinden Suriye’ye gitmeye çalışan 15 yaşlarındaki iki Fransız öğrencinin bulunması için harcadığı çabaya teşekkür etti ve Türk makamlarından cihatçıların Suriye’ye ulaşmalarını engellemelerini istedi.

Hollande’ın tavrının Cumhurbaşkanı Gül’ü etkilediği anlaşılıyor zira Gül, iki taraf arasındaki yakınlaşmayı zora sokan 'engellerin ortadan kalktığını' söyledi. Fakat Fransa Sanayi Bakanı daha açıktı. Zira Paris ile Ankara’nın, 'her konuda anlaşmaya varmalarının gerekli olmadığını' söylemekle birlikte 'siyasi atmosferin değiştiğine' ve bu durumun iş birliğini kolaylaştıracağına işaret etti. (İngiltere merkezli El Şark El Evsat - 29 Ocak 2014)



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor