Türkiye-Azerbaycan: Tek Millet İki Devlet

Türkiye-Azerbaycan: Tek Millet İki Devlet

Recep Tayyip Erdoğan, yemin töreninden sonraki ilk günlerde Azerbaycan’ı ziyaret etmesi, bu ülkenin Türkiye için önemli olduğunu gösteriyor. Baba Aliyev’in söylediği gibi; Türkiye ve Azerbaycan’ın ilişkileri, 'tek millet iki devlet' çer

Mehdi Pezeşki

Türkiye ve Azerbaycan’ın laik bir sisteme uyum sağlamasına, Türkiye ile Ermenistan arasında Ermeni soykırımı konusundaki ihtilaflara, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ konusundaki görüş ayrılıklarına, İran ve Rusya gibi bölgesel güçlerin varlığına ve bu iki ülkenin ABD’yi takip etmesine bakıldığında, Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin çok stratejik olduğu görünüyor.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer kazanması, Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık görevine gelmesi ve Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nü terk etmesiyle Türkiye, siyasi hayatında yeni bir döneme girdi.

Türkiye’nin dış politikası da bu kuraldan istisna değil ve pek çok eleştiriye maruz kalan komşularla sıfır sorun politikası, aynı şekilde Erdoğan’ın dış politika önceliklerinden sayılır. Erdoğan, yemin töreninden sonraki ilk günlerde Azerbaycan’ı ziyaret etmesi, bu ülkenin Türkiye için önemli olduğunu gösteriyor. Baba Aliyev’in söylediği gibi; Türkiye ve Azerbaycan’ın ilişkileri, tek millet iki devlet çerçevesindedir. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler geçmiş yıllar boyunca stratejikti ve bazı durumlarda-ağırlıklı olarak Azerbaycan’ın Sovyetlerden bağımsızlığını kazandığı ilk dönemlerde- bu ilişkiler inişli ve çıkışlıydı.

Söz konusu iki ülkenin geçmişteki ilişkileri incelendiğinde bu konu çok net görülüyor. Erdoğan, hükûmetinden önceki hükûmetler tarafından Azerbaycan’a Pantürkizm bakışı, bu ülke ile ilişkilerin kurulması, sürekliliği ve geliştirilmesi, kurumların oluşturulması ve iki ülkede farklı düzeylerde toplantıların yapılması, Azerbaycan`da Halk cephesi Partisi iktidarı döneminde Türkiye’nin Azerbaycan’ı desteklemesi, Elçibey’in Cumhurbaşkanı olması için yardımcı olması gibi durumlar, Türkiye’nin Aliyevlerin iş başına gelmesinden önce Azerbaycan’daki girişimleridir.

Haydar Aliyev’in iş başına gelmesiyle Türkiye’nin Azerbaycan’da nüfuz ve müdahale oranı azaldı. Ankara, bu dönemde Azerbaycan ile ilişkilerin geliştirilmesinde diğer yöntemleri kullandı ve zamanla bu ülkede nüfuzunu arttırmayı başardı. Öyle ki, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerinde, 'tek millet iki devlet' sözünü ilk kez Haydar Aliyev kullandı.

Gündeme gelen alternatiflere bakıldığında, Azerbaycan, Türkiye için önemli ve stratejik bir ülke olarak kabul ediliyor.

Bu durumda Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik ilişkiler adı altında Türkiye hangi hedefleri takip ediyor? sorusu gündeme geliyor.

Bu soruya cevap vermeden önce Türkiye ve Azerbaycan’ın ortak kültürel ve -genellikle laik bir sisteme tabi olan- siyasi sistemi, Türkiye ile Ermenistan arasında 1914 yılındaki Ermeni soykırımı konusundaki ihtilaflar, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ sorunu ayrıca İran, Rusya ve hatta Çin gibi güçlerin varlığı, NATO üyeliği ve aynı şekilde bu iki ülkenin ABD’yi takip etmesi ve Avrasya’da stratejik konumda bulunmaları gibi durumları dikkate alınca, Türkiye ve Azerbaycan’ın ilişkilerini çok önemli ve stratejik nitelendirmek gerektiği konusu oldukça önemli görünüyor.

İki ülke ilişkileri ister Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde bulunması ister şu anda Cumhurbaşkanı görevinde bulunması, iki ülke liderlerinin farklı toplantılarda daima birbirinin önemine vurgu yapmasına neden oldu. Bu da, iki ülke birbiriyle yakın ilişkilerde bulunarak stratejik hedeflere ulaşabilecekleri bir konudur.

Ayrıca İsrail, son yıllarda Azerbaycan’ın ilk beş ticarî ortağı arasında yer aldı. Bakü, İsrail’e petrol temin eden ilk ülke oldu ve İsrail’in yıllık yaklaşık yüzde 40 petrolünü sağlıyor ve İsrail de Azerbaycan’a silah temin ediyor. Bu açıklamayla İsrail ile ilişkilerin, Azerbaycan`ın güvelik ve Türkiye’nin bölgede etkili bir ülke olarak rol oynaması yolunda iki ülke arasında bağlantı noktası olduğu sonucuna varıyoruz.

Bu çerçeveden bakıldığında Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik ilişkilerinin denkleminin ve bu ülkenin Türkiye ve bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan için öneminin cevabını buluyoruz. Eski Dışişleri Bakanı ve şu anki Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun komşularla sıfır sorun politikasının düşünce mimarlığını dikkate alırsak Amerika ve İsrail gibi ülkelerin ayak izleri bu politikada görünüyor. Bu da, bizzat bölgede şiddetli çatışmaların meydana gelmesine ve Türkiye’nin Suriye ve Irak gibi komşularının devrilme ve bölünme eşiğine gelmesine neden olmuştur. Bu, Amerika ve İsrail gibi güçlerin Türkiye üzerinde etkisinin olduğunun göstergesidir ve bu sürece, Türkiye`nin geleceğinde ve Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde tanık olabiliriz.

Diğer yandan Azerbaycan`ın da güvenlik konularını yeniden tanımlamak için ABD, İsrail ve Türkiye’nin desteğine acilen ihtiyacı var ve bu konu, iki ülkenin İran ve Rusya gibi komşularıyla olan ilişkilerinde olumsuz sonuçları da beraberinde getirebilir.(İran, Fars Haber Ajansı - 03 Eylül 2014)

 



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor